Hlavní obsah

Kauza Synot: další dva obvinění z korupce

PRAHA/BRNO

Úplatkářská aféra v kauze 1. FC Synot z Uherského Hradiště má celkem 9 obviněných. K již dříve obviněným sudím Josefu Dvořáčkovi, Bohumilu Krátkému, Jaromíru Hlaváčovi, Václavu Zejdovi, Stanislavu Hruškovi a bývalému řediteli Jaroslavu Hastíkovi přibyli rozhodčí Eduard Cichý s Petrem Řehořem a další bývalý ředitel Synotu Igor Štefanko.

Foto: PRÁVO/Jan Chmelíček

Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec (vlevo), pověřený dozorem vyšetřování případů korupce fotbalového Synotu. Vpravo mluvčí Krajského státního zastupitelství Pavel Rujbr.

Článek

"Nová obvinění se zatím točí kolem tří utkání a to Zlín - Synot ze dne 6. března, které vyhrál Zlín 2:0, Synot - Teplice ze 13. března, které vyhráli domácí také 2:0 a Příbram - Synot z 21. března, které vyhráli Příbramští 1:0. Všichni podezřelí jsou stíhaní za slib úplatků nebo braní úplatků," uvedl okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec s tím, že utkání měli ovlivňovat zástupci Synotu, ale odmítl specifikovat kdo.

Valenta zatím obviněn nebyl

Státní zástupce, který případ dozoruje, potvrdil, že do dnešního dne byli všichni obvinění vyslechnutí a měli možnost se seznámit se spisem, čehož také všichni využili. Kromě Igora Štefanka, který řekl, že se cítí nevinen, odmítli všichni ostatní vypovídat. Pukovec také uvedl, že zatím není stíhaný majitel firmy Synot a předseda její dozorčí rady.

Ivo Valenta bydlí v Monaku a bude zřejmě složité se sním spojit a doručit mu případné usnensení o zahájení trestního stíhání. Státní zástupce odmítl komentovat, zda je usnesení na cestě k Valentovi nebo ho policie zatím nevypracovala.

"V současné době studuji záznamy telefonních odposlechů, z nichž některé mám přepsané a některé poslouchám ze záznamu.Nemohu upřesnit, kolik hodin záznamů to je a jak jsou hovory významné, protože některý hovor trval třicet minut a neobsahuje mnoho důkazů, jiný třicet sekund a je pro mne zásadní," doplnil Pukovec s tím, že dnes již nejsou žádné důkazy vedeny pod některým stupněm utajení.

Z policie unikají informace

Vyšetřování, které se celkem točí kolem pěti ligových utkání, bude zřejmě trvat dlouho, než státní zástupce podá návrh na obžalobu. Navíc vyšetřování aféry brání i úniky informací, které pocházejí z policejního prezídia v Praze na veřejnost. Státní zástupce uvedl, že tuší, odkud jsou prameny, které uvolňují informace a chce proti nim zasáhnout.

"Skutečně z policie ty informace unikají, přestože jsem již na samém počátku učinil opatření, že chci veřejnost informovat sám. Já to samozřejmě tak nenechám a učiním všechna možná opatření, aby k dalším únikům nedocházelo. Nebude to tak, že bych odňal případ tomu, kdo ho vyšetřuje a předal ho někomu jinému. To bych mohl, ale neudělám to, protože odtud informace na veřejnost nepronikají," uvedl Pukovec.

Náměstek ředitele Útvaru pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality Milan Šiška Právu sdělil, že netuší, koho tím žalobce myslel, ale podle něj z jejich pracoviště žádné informace neunikají. "To kategoricky odmítám, od nás nic neuteklo. Státní zástupce má však právo na svůj názor a ten mu neberu," dodal Šiška.

Synot má výhrady k vyšetřování

Na nová obvinění reagoval i mluvčí Synotu Miroslav Labuda. "Rád bych zdůraznil, že ani jedno ze tří posledně jmenovaných nemá s klubem nic společného. Je velice podivné, když státní zástupce sdělí, že zápasy ve Zlíně a v Příbrami se snažil ovlivnit Synot, avšak na druhé straně není schopen vůbec říct, kdo měl sudím úplatek nabízet," poznamenal jménem slováckého klubu Labuda.

Podle Labudy nezbývá než vyčkat na důkazy k utkáním. Funkcionářům Synotu se však nelíbí ještě to, že se státní zástupce zpočátku označoval za člověka, který se zabývá veškerou fotbalovou korupcí, nyní řekl, že řeší pouze záležitosti týkající se Synotu.

"Jsme velice zvědavi, kdy tedy dojde na další prvoligové kluby. Vždyť do korupční aféry jich má být podle všeho zapleteno osm až deset. Máme pocit, že se v těchto případech s obviněními čeká až na dobu, kdy se bude blížit nový ročník I. ligy. Pak bude ochota trestat mnohem menší, protože svaz nebude chtít soutěž s neúplným počtem účastníků," tlumočil stanovisko Labuda.

Reklama