Hlavní obsah

Straka přivítal na tréninku Sparty jedinou posilu

PRAHA

Když v neděli vešel kouč František Straka do kabiny fotbalistů Sparty, čekal ho pohled na takřka totožný kádr, s nímž zakončil minulou sezónu. Jediným novým mužem je záložník Herzán, Straka však věří, že do začátku přípravy přivítá další posily.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparťané (zleva) Radoslav Kováč, Jan Rezek, Miroslav Baranek a Tomáš Jun při tréninku na Strahově.

Článek

V patnáct hodin se poprvé po třítýdenní dovolené sešli na Letné fotbalisté Sparty a klubovým autobusem se přesunuli do tréninkového centra na Strahově. Většina hráčů byla dozlatova opálena, ne všichni však volno trávili na exotických místech.

"Já byl na chatě u Liberce, chtěl jsem se věnovat rodině," hlásil například středopolař Lukáš Zelenka, otec jedenáctiměsíčního syna. Naopak trenér František Straka vyrazil ze teplem na ostrov Tenerife. "Byl jsem v 3000 metrech nad mořem, byl to aktivní odpočinek, trénoval jsem. Nevypadám blbě, ne?" tázal se s úsměvem temperamentní kouč novinářů.

Herzán plný očekávání

První krůčky v novém klubu včera absolvoval Ondřej Herzán, zatím jediná nová akvizice druhého týmu minulého ročníku. "Zatím je to takové oťukávání a poznávání," přiznal. Myšlenky na své nové působiště se mu vkrádaly do hlavy už během dovolené. "Poslední tři čtyři dny jsem na sobě cítil trochu napětí a očekávání," říkal třiadvacetiletý fotbalista.

V šatně se však příliš představovat nemusel, některé hráče zná z reprezentace do 21 let, další přišli do Prahy stejně jako on z Jablonce. Z hostování na severu Čech se do Sparty vrátil i talentovaný obránce Hochmeister, s A-týmem se začal připravovat i útočník Kolář z dorostu.

Ambicím klubu však jediná letní posila neodpovídá a trenér Straka si to uvědomuje. "Předložil jsem vedení seznam vyhlédnutých hráčů. Kolik jich bylo? Na prsty jedné ruky by se vešli," mlžil Straka. Chtěl by do Sparty přivést všechny? "Když člověk přijde o jeden prst, je to špatné," odpověděl trenér, jenž nechtěl jména vybraných hráčů prozradit, jen potvrdil, že mezi nimi je i Portugalec Matias Rogério z Guimaraese.

Hübschman může odejít

Kolonka odchodů zatím kromě Štajnerova návratu z hostování zeje prázdnotou. Nejreálněji se jeví přestup obránce Hübschmana. "Jsme ochotni mu umožnit odchod, ale zatím není na stole žádná nabídka, o které bychom jednali," uvedl místopředseda klubu Daniel Křetínský, jenž se včera hráčům představil. "Řekl jsme jim cíle do sezóny: postup do základní skupiny Ligy mistrů a vítězství v lize, alternativním cílem je postup do základní skupiny Ligy mistrů a druhé místo v lize."

Stále není dořešeno prodloužení smlouvy dalšího reprezentanta Karla Poborského. "Věříme, že zůstane," prohlásil Straka. Ani u posledního z trojice sparťanských účastníků EURO nebylo dlouho jisté, zda v klubu setrvá. Jenže nový majitel Sparty skupina J&T gólmanovi Blažkovi přestup do Mönchengladbachu zatrhl hned v počátku.

"Pozice brankáře je ve Spartě obsazena mimořádně kvalitně a my jsme nechtěli riskovat, aby přišel na úvod sezóny, kdy hrajeme o Ligu mistrů, někdo nový. Víme, že je to pro Blažka teď složité a jsme ochotni s ním jednat o navýšení smlouvy. Jsem přesvědčen, že to pro něj nebyla poslední příležitost odejít do zahraničí," domníval se Křetínský.

Soustředění také v Rakousku a Nizozemsku

Straka si s tím, že se mu do přípravy nezapojila trojice reprezentantů starosti nedělal. "Doufám, že v Portugalsku zůstanou co nejdéle, pak jim dám nějaké volno, ale nevidím v tom problém. Oni tam přece neodpočívají, ale hrají fotbal."

Sparťanské fotbalisty dnes čeká přesun na soustředění do Jizerských hor, kde podstatnou část tréninků stráví hráči na kole. Letenští vyrazí i na dvě zahraniční soustředění, do rakouského Seefeldu a do Nizozemska. Tam již budou ladit formu na zápasy druhého předkola Ligy mistrů, první z nich je čeká už 28. července.

Reklama

Související témata: