Hlavní obsah

Korupční aféra se rozroste o další fotbalové kluby

PRAHA/KROMĚŘÍŽ

Policie získala důkazy o uplácení v dalších fotbalových klubech a korupční aféra, dosud spojovaná s týmem 1. FC Synot, se tak rozroste o další celky první a druhé ligy. Podle kroměřížského státního zástupce Pavla Pukovce, který dozoruje případ Synot, se jedná o několik klubů, bližší informace však nesdělil.

Foto: PRÁVO/Jan Chmelíček

Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec (vlevo), pověřený dozorem vyšetřování případů korupce fotbalového Synotu. Vpravo mluvčí Krajského státního zastupitelství Pavel Rujbr.

Článek

"Věc je v šetření a z důvodu možného ovlivnění důkazů či svědků proto nemohu sdělit nic konkrétnějšího. Nemohu ani blíže upřesnit, zda byly ovlivněny zápasy jarní či podzimní části ligy," řekl v rozhovoru pro Sport.cz Pukovec.

"Případ už ale přesáhl i do druhé ligy a momentálně si nejsem jistý, zda není podezření i na třetiligový tým. Do dalších soutěží už ale kauza nesahá. Podezření na korupční jednání se vztahuje jak na další funkcionáře, tak i rozhodčí," dodal Pukovec.

Policie podle Pukovce neshromáždila nové důkazy. Jde o materiál, který byl k dispozici od začátku celého případu. Nyní ale byly veškeré důkazy - zejména telefonní odposlechy - zaznamenány v listinné podobě.

"Po přepisu a přezkoumání těchto hovorů jsme zjistili, které důkazy se týkají Synotu a které dalších klubů. Materiál, který se netýkal Synotu, převzala příslušná okresní státní zastupitelství, pod jejichž působnost vyšetřování dalších klubů spadá," vysvětlil kroměřížský státní zástupce.

Všechny kauzy zřejmě u soudu neskončí

Podle prvních zjištění zřejmě nebude zahájeno trestní stíhání ve všech případech, protože důkazy nejsou tak jasné, aby věc mohla jít před soud. "Určitě ale budou stačit na to, aby se zmíněnými případy zabývala Disciplinární komise ČMFS," prohlásil Pukovec.

V kauze Synot je podle Pukovce již uzavřen okruh obviněných a nemělo by dojít k jeho rozšíření. "V současné chvíli probíhá vyšetřování a shromažďování dalších důkazů. Zatím nebyli vyslechnuti všichni obvinění, ani všichni svědci. Tato fáze by měla trvat zhruba dva měsíce, v září by snad mohl přijít návrh policejních orgánů na rozhodnutí v této věci," soudí Pukovec.

Šetření nově otevřených případů by prý mohlo být o něco rychlejší, protože příslušní státní zástupci přebírali již utříděný důkazní materiál.

Reklama