Hlavní obsah

Šimák se upsal Spartě

PRAHA

Oficiální posilou pražské Sparty se ve středu večer stal fotbalista Jan Šimák. Bývalý hráč Leverkusenu se s vedením klubu dohodl na roční smlouvě s následnou jednoletou opcí. Finanční podmínky kontraktu nebyly zveřejněny, podle všeho bude ale Šimák patřit k nejlépe placeným hvězdám vicemistra minulého ligového ročníku.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Pětadvacetiletý záložník byl po ukončení smlouvy s bundesligovým klubem volným hráčem. Se Spartou už minulý týden absolvoval soustředění v Německu. Ve čtvrtek jej Sparta doplní na soupisku pro druhé předkolo Ligy mistrů.

"Všichni jsme spokojeni a nyní si jen přejeme, aby hráč odevzdal to, co v něm je. Je připraven ukázat, že fotbal umí," prohlásil po podpisu smlouvy hráčův manažer Pavel Zíka, jehož agentura Sport Invest Šimákův příchod do Sparty zprostředkovala.

Vedle Šimáka do Sparty během léta zamířili postupně také Ondřej Herzán, Michal Meduna, Jiří Koubský, Milan Pacanda a Marek Čech. Kádr navíc obohatil po návratu z jabloneckého hostování Radek Hochmeister a na další období se Spartě upsal také kapitán Karel Poborský.

Loni si užíval

Excelentní technik Šimák hrál naposledy bundesligu za Hannover. Loni v září ale nečekaně oznámil, že kvůli psychickému vyčerpání s vrcholovým fotbalem končí.

Od té doby si užíval života, ale po necelých deseti měsících nabraly události nečekaný směr. Šimák, evropský vicemistr v kategorii do 21 let, který si před dvěma lety v přátelském utkání proti Slovensku odbyl premiéru v národním týmu, ohlásil návrat.

S fotbalem Šimák začínal v jihočeském Mezně, poté hrál za divizní Tábor. V roce 1996 oblékl dres Českých Budějovic a z Tábora poté zamířil do Blšan. Za ně nastoupil v 58 ligových zápasech a vstřelil 14 branek.

V roce 2000 přestoupil Šimák do Hannoveru, Blšany za něj inkasovaly 7,4 miliónu korun. V druhém roce tam byl nejlepším střelcem druhé ligy a výrazně pomohl týmu k postupu mezi německou elitu.

Poté změnil působiště a odešel do Leverkusenu, který za něj zaplatil zhruba šest miliónů eur. V novém mužstvu však již tolik jako v Hannoveru nezářil, proto jej Bayer po roce uvolnil na hostování zpět.

Reklama

Související témata: