Hlavní obsah

Podezřelý z korupce i v Liberci

LIBEREC

Také na fotbalový Liberec padl stín korupce. Policejní odposlech mobilního telefonu jednoho z rozhodčích vrhl podezření na funkcionáře Slovanu. Podle libereckého okresního zástupce Jaroslava Tauchmana jde jen o jediného podezřelého. Jméno funkcionáře Tauchman neprozradil.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Jméno zůstává v tajnosti, protože proti funkcionáři nezačalo žádné trestní stíhání a důkazy vinu zatím stoprocentně nepotvrzují. Únik informací by v současné době mohl poškodit vyšetřování a porušil by presumpci neviny.

Státní zástupce uvedl, že podezření z korupce se objevilo v souvislosti se zápasem Slovanu s jedním z moravských klubů. "Podezřelého rozhodčího již kvůli několika podobným skutkům stíhá okresní státní zastupitelství v Kroměříži," prohlásil pro ČTK Tauchman.

Pískali Hlaváč a Zejda

Jak vyplývá ze statistik, v uplynulé ligové sezóně řídili zápasy Slovanu s moravskými kluby jako hlavní dva rozhodčí zapletení do úplatkářské aféry.

Podzimní remízu 1:1 v Ostravě pískal Jaromír Hlaváč. Na pokyn pomezního Holuba tehdy odvolal odpískanou penaltu za stažení domácího Čížka Langerem, na druhé straně hráči Slovanu při Pospěchově brance na 1:0 vehementně reklamovali Heinzovo hraní rukou.

Václav Zejda řídil jarní domácí utkání Slovanu, v němž liberečtí fotbalisté porazili Zlín 3:0. Domácím neuznal pro ofsajd gól za stavu 0:0. Na 2:0 pro Slovan zvýšil Došek z penalty za faul Kroči na Baffoura.

"Viděl jsem oba zápasy, a jestli nějaký z nich rozhodčí ovlivnil ve prospěch Slovanu, tak ten se Zlínem. Pamatuji si, jak diváci Zejdovi vůbec nenadávali, což se v Liberci nestalo snad ještě nikdy," řekl ČTK jeden z libereckých fanoušků.

V jarním utkání 19. kola se Zlínem šlo Slovanu o udržení šance na účast v Poháru UEFA. Po výhře se dostal na páté místo, přiblížil se na čtyři body třetí Spartě a na dva body čtvrté Olomouci. Právě čtvrté mužstvo z ligy si nakonec Pohár UEFA vybojovalo. Na podzim v Ostravě hrál Slovan teprve úvodní utkání sezony.

Zatím bylo vyšetřováno deset klubů

Liberecké státní zastupitelství postoupilo případ kolegům do Kroměříže. Navrhuje, aby právě tam v souvislosti se stíhaným rozhodčím začalo takzvané společné řízení. Pokud by se v Kroměříži korupcí ve Slovanu odmítli zabývat, rozhodlo by Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, kam kauza přísluší.

Vyšetřování korupce v českém fotbalu zasáhlo deset klubů. Státní zastupitelství prošetřují nejen prvoligové oddíly Slovácko, Teplice, Spartu, Jablonec, Liberec a Opavu, ale i druholigové Žižkov, Most, Xaverov a třetiligový HFK Olomouc.

Českomoravský fotbalový svaz zatím potrestal za uplácení rozhodčích pouze Slovácko - odebral mu před novým ročníkem první ligy 12 bodů a udělil mu půlmilionovou pokutu.

Reklama

Související témata: