Hlavní obsah

Plzeň - Budějovice 4:0Královec, rozhodčí nominovaný na ME, zařízl Jihočechy. Plzeň v poklidu shrábla tři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Darida 1 : 0
36. Bakoš 2 : 0
80. Darida 3 : 0
81. Ďuriš 4 : 0
Záznam online reportáže

Plzeň

Neporazitelnost Českých Budějovic v průběhu jarní sezóny skončila. V pondělní dohrávce 22. kola Gambrinus ligy Jihočeši prohráli v Plzni, které k prvnímu vítězství v jejich novém fotbalovém svatostánu notně pomohli rozhodčí. Nejprve skandálním uznáním gólu, jemuž předcházela evidentní ruka, posléze tolerováním ofsajdu při akci končící třetí brankou.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský útočník Marek Bakoš (vlevo) střílí. Vpravo přihlíží českobudějovický obránce Roman Lengyel.

Článek

Západočeši do přestávky dominovali. Hrálo se prakticky jen na polovině Českých Budějovic. Hosté byli sešikováni v obranném bloku a do útoku vyráželi téměř s neochotou. Ostatně nebylo divu, nekonečné moře nepřesností domácích borců je nenutilo myslet na zteč.

Úřadující šampióni si totiž i přes váznoucí kombinaci a marné pobízení trenéra Vrby k rychlejší, nápaditější a jednodušší rozehrávce dokázali šance vytvořit. Jenže Petržela pálil vysoko nad, čímž jen napodobil Horvátha. Po ťukesu s Petrželou v pokutovém území pak poslal míč nad břevno hostující svatyně i Darida, Kolář v tutové pozici po centru z pravé strany nikým nekrytý na malém vápně míč vůbec netrefil.

Vysvobození tak přinesla situace pro Západočechy netypická: Darida napřáhl pět metrů za pokutovým územím a napálil míč přesně pod břevno branky Delace - 1:0.

Za necelých sto osmdesát vteřin dostali Jihočeši definitivní ránu do vazu. Jejím autorem byl plzeňský útočník Bakoš, respektive rozhodčí Pavel Královec. Po vysokém centru do pokutového území Bakoš ve vzdušném souboji s Machovcem zastavil míč rukou a pohotově jej doklepl do sítě. Jasné provinění proti pravidlům. Nebýt zásahu domácího borce, balón by skončil s největší pravděpodobností v zámezí. Sudí přesto branku nepochopitelně uznal. Marně čekal na pomoc asistenta Kociána či čtvrtého rozhodčího, jímž byl Petr Ardeleánu.

Gól uznal, odvolal a znovu uznal

Protesty hostující lavičky i hráčů však nebraly konce. Jihočeši se odvolávali i na záběry běžící na velkoplošné obrazovce. Snad právě ty sudího přesvědčily, aby k nelibosti domácích borců slavících už na vlastní polovině gól odvolal.

Následné výlevy plzeňského kapitána Pavla Horvátha i trenéra Pavla Vrby však Královce přece jen obměkčily, takže gól nepochopitelně uznal - 2:0. „Ruka to byla, ale ne každá se podle pravidel přece píská," pronesl do televizní kamery plzeňský útočník Marek Bakoš.

Cestou do šaten během přestávky se pak strhla pochopitelně mela, při níž už Královec údajně třímal v rukou červenou kartu pro protestujícího stopera hostů Tomáše Řepku, nicméně nechal se uprosit davem borců z obou táborů. Všemu s úsměvem na tváři z tribuny přihlížela Dagmar Damková, šéfka českých rozhodčích, sledující zápas z VIP plzeňské tribuny.

Třetí gól padl z ofsajdu

Po změně stran si hosté chvílemi už v klidné atmosféře museli připadat jako na kolotoči, protože domácí, uklidnění dvoubrankovým náskokem, drželi Jihočechy v jejich pokutovém území a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Jenže Darida, Bakoš ani Petržela v tutových pozicích Delace nepřekonali.

S přibývajícími minutami však hosté nestíhali stále více a jejich obranný val se začínal drolit, čehož využil Darida a střelou z úhlu také Ďuriš. Fakt, že třetí gól přišel z jasného ofsajdu, už nechal hráče Českých Budějovic chladné. Jako by tušili, že ani případné přiznání chyby asistenta sudího neznamená zrušení gólu. Nakonec díky nepřesnosti domácích v koncovce odjeli ještě s milosrdným přídělem.

22. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 4:0on-line
Branky: 35. a 80. Darida, 36. Bakoš, 81. Ďuriš. Rozhodčí: Královec - Kocián, Hájek. ŽK: Darida - Javorek, Řezníček, Krajčík. Diváci: 6751. Poločas 2:0.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský (85. Hájovský), Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela (82. Wágner), Kolář, Pilař - Bakoš (74. Ďuriš). Trenér: Vrba.
České Budějovice: Delač - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Novák (71. Němec), Javorek, Otepka, Sandro (64. Kadula) - Řezníček (84. Linhart). Trenér: Cipro.

Reklama

Související témata: