Hlavní obsah

Asistenti mě zmátli, každý tvrdil něco jiného, přiznává katastrofální rozhodnutí Královec

Nejlepší český rozhodčí minulé sezóny a borec, který bude tuzemské arbitry zastupovat na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině 2012. Od pondělního večera má však fotbalový sudí Pavel Královec i nálepku muže, jenž zřejmě jako první v historii odvolal uznaný gól, aby jej posléze znovu posvětil. Na zápas Plzeň - České Budějovice (4:0) nebude vzpomínat v dobrém. Společně s kolegy sehrál desítek vteřin dlouhé představení, při němž dvakrát změnil své původní rozhodnutí. „Doufám, že nikdy nic podobného už nezažiju,“ ulevil si Královec v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, ČTK

Fotbalový rozhodčí Pavel Královec už nechce podobný incident nikdy zažít.

Článek

Můžete okamžik z pondělního zápasu předcházející druhému plzeňskému gólu, kdy Bakoš v souboji s Machovcem zahrál rukou a následně dorazil míč do branky, popsat z vašeho pohledu během utkání?

Situaci jsem neviděl dobře. Pavel Horváth posílal dlouhý míč do pokutového území Českých Budějovic, kde bylo několik hráčů obou mužstev. Plzeňský útočník Bakoš ke mně byl zády. Upřímně říkám, že mě ani možnost porušení pravidel v podobě hraní rukou nenapadla. Ale viděl jsem bezprostřední reakci Řepky a dalších obránců Českých Budějovic, takže jsem si sám pro sebe říkal, jestli náhodou k něčemu přeci jen nedošlo.

Branku jste uznal a ukázal do středového kruhu, následně jste se však odebral ke konzultaci s asistentem Radkem Kociánem a čtvrtým sudím, jímž byl Petr Ardeleánu. Proč jste posléze gól odvolal, dal pokyn k rozehrání od branky Jihočechů, ale nakonec jste Bakošovu trefu přeci jen posvětil?

Čtvrtý rozhodčí mi řekl, že Bakoš hrál rukou. Asistent tvrdil, že k ruce nedošlo. Ještě jednou jsme tedy vše konzultovali. Petr Ardeleánu byl přesvědčený, že ruka byla. Dal jsem tedy pokyn k rozehrání od branky Českých Budějovic, ale Radek Kocián tvrdil: Na milión procent všechno proběhlo podle pravidel, ruka nebyla. Tudíž jsem gól uznal. Důvěřoval jsem mu.

Nenechal jste se ovlivnit záběry na velkoplošné obrazovce plzeňského stadiónu, kde konkrétní situace běžela neustále dokola?

Ne. Jednak se to nesmí a ani mě nenapadlo se tam podívat. Měl jsem plnou hlavu jiných starostí, navíc jsem musel řešit protestující hráče, do hry vstupovali funkcionáři a trenéři obou týmů.

Podle několika zainteresovaných byla atmosféra cestou do šatny během přestávky hodně hustá a schylovalo se k vyloučení Tomáše Řepky.

Dotazoval se mě, jak mohu změnit původní verdikt. Vysvětlil jsem mu, že dokud není zahájena hra, mohu rozhodnutí upravit. Ale že bych sahal do kapsy pro červenou kartu, je nesmyslná spekulace.

Viděl jste všechno s odstupem v televizi? Jaký jste měl při sledování opakovaných záběrů pocit?

Celá procedura byla naprosto katastrofální stejně jako následné rozhodnutí, které bylo pochopitelně špatné. Doufám, že nikdy nic podobného už nezažiju.

Reklama