Hlavní obsah

Sázka na rutinéry Spartě dokonale vyšla. Pomohli nám, uznával trenér Hašek

Liberec

Spokojenost z něho přímo sálala. Aby ne, když na jaře tolik kritizovaná a ze všech stran haněná Sparta konečně zabrala a po nejlepším výkonu pod triumvirátem Hřebík - Hašek - Jílek na hřišti vedoucího celku ligy zaslouženě vyhrála, takže se v tabulce vrátila na první příčku. „Až zpětně se ovšem ukáže, který zápas, který gól či neproměněná šance byla v boji o titul klíčová. Podstatné ovšem je, že na zápas v Liberci se mužstvo patřičně semklo a na půdě vedoucího celku ligy vyhrálo,“¨ kvitoval první trenér Sparty Martin Hašek vystoupení a výhru v Liberci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost sparťanských stoperů Ericha Brabce a Jiřího Jarošíka.

Článek

Důležitý duel pod Ještědem jste zvládli, takže vaší Spartě by teď mělo být o moc lépe. Zvláště, když už zase vede ligu...

Skutečně věříme, že vítězství v Liberci posílí sebevědomí mužstva a na sobotní výkon navážeme v dalších zápasech. V lize i v poháru.

Do základní sestavy jste poprvé na jaře zařadili rutinéra Ericha Brance a spolu s ním i Sionka a najednou se ukázalo, že se zkušenými hráči váš tým zase šlape. Nebylo chybou, že jste je v předchozích utkáních nechávali vysedávat na lavičce a bezmezně preferovali mládí?

Nezapomínejte, že sezona má určitý vývoj. Co platí dnes, nemusí platit za týden. Ti dva se vrátili a mužstvu pomohli. Nevnímám rozhodně jako chybu, že nenastoupili v jiných zápasech.

Oni ale mužstvu nejen pomohli, oni ho dokonce dirigovali na cestě za výhrou. Třeba Erich Brabec patřil k nejlepším na place a i díky němu vaše obrana domácí tým prakticky vůbec k ničemu nepustila...

Ale vždyť uznávám, že přístupem, výkonem i fotbalovou kvalitou, kterou do hry přinesli, celému mužstvu pomohli. Sionkovi vypadal v posledních dvou týdnech v přípravě velice dobře a protože jsme museli řešit složení pravé strany sestavy, rozhodli jsme se o přesunu přikryla do obrany a zařazení Sionka. Zvláště, když je zkušeným hráčem a my předpokládali, že zápas v Liberci bude o nervech... Jakub Brabec podával během zimní přípravy lepší výkony než Erich, ale v posledních utkáních šel s výkonností dolů. Proto dostal přednost Erich a podal skutečně výborný výkon.

Takže optimální složení zadních řad jste našli a teď nebudete mít důvod ho měnit...

Možná do doby, než se uzdraví některý z pravých beků. Přikryl hrající na kraji obrany je provizoriem, protože do Sparty nepřišel, aby hrál krajního obránce. Jeho místo je ve středové řadě, což potvrdil mimo jiné čtyřmi góly, které zatím vstřelil.

V Liberci vám vyšla nejen sázka na zkušené hráče, ale i taktika, kterou jste mužstvu naordinovali dokonale.

Soustředili jsme se na to, abychom domácí přehráli ve středu hřiště a tak eliminovali Štajnera, který je pro Liberec klíčovým mužem a nositelem fotbalové kvality k tomu. Holek, Hušbauer a Matějovský tento úkol za pomoci Kweukeho zvládli na jedničku. Navíc se nám dařily rychlé protiútoky, v jejichž zakončení jsme byli na rozdíl od předchozích zápasů i patřičně efektivní. Důležitým momentem pak byl vedoucí gól, který jsme dali.

Co podle vás především rozhodlo o tom, že jste Liberec tak jednoznačně přehráli?

Mužstvo se dokázalo semknout, hrálo koncentrovaně a projevilo obrovskou vůli uspět. Z jednoho zápasu ale nelze vyvozovat dalekosáhlé závěry. Pokud chceme získat titul, musíme podobné výkony podávat opakovaně.

Teď by vám to mělo jít snáze, když jste se vrátili na první příčku a titul už zase máte ve svých rukou...

Od začátku jara jsme pevně věřili, že naše mužstvo má kvalitu, kterou v Liberci předvedlo, a může tudíž získávat body. Až dosud nám vždy něco chybělo. Proti Příbrami zúročení šancí, proti Slavii zase prvních dvacet minut, během nichž jsme se nedostali do tempa. Teď půjde o to připravit se hlavně po mentální stránce na další utkání, jež nás v lize čekají. Pokud chceme získat titul, musíme podobné výborné výkony zopakovat v každém ze zápasů, jež nás do konce ligy čekají.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: