Hlavní obsah

Dovedl bych si představit lepší scénář, netají liberecký pamětník prvního titulu Nezmar

Jablonec

Z Moravy za ním přijeli rodiče a on byl celý natěšený, že uvidí výhru jeho Liberce a další krok za vysněným titulem. Nakonec nescházelo mnoho, aby derby u sousedů nedohrál. Po čtvrthodině ho uprostřed hřiště loktem doslova knokautoval jablonecký kanonýr Lafata a veterána libereckého týmu Jana Nezmara museli ze hřiště odnést na nosítkách, aby se za postranní čarou notnou dobu vzpamatovával. Nakonec se ale vrátil, u výhry asistoval a před zraky rodičů krok k svému druhému titulu v libereckém dresu udělal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost libereckého Jana Nezmara po výhře v severočeském derby s Jabloncem. Bude takhle jásat i po posledním ligovém kole proti Plzni?

Článek

Prokletí jablonecké Střelnice jste zlomili a po čtyřech letech na ní konečně vyhráli, takže k titulu vám už stačí jen jediný bod.  Přitom nebýt zaváhání v pátečním duelu se Slováckem, s nímž jste doma jen remizovali, mohli jste slavit už po předposledním ligovém dějství. Nemrzí, že se vám závěr ligy vymkl z rukou?

Jak se to vezme... Kdyby nám před sezónou někdo řekl, že budeme hrát v posledním kole s obhájcem titulu o první příčku, brali bychom to všemi deseti. Ale poté, jak se liga vyvíjela, bychom si dokázali představit příznivější scénář.

Plzeň vás nakonec dotlačila tam, kde vás potřebovala mít. K prvnímu místu po devětadvacátém kole, ale zároveň pouze k tříbodovému náskoku, takže o všem rozhodne až váš vzájemný zápas...

Asi si to Plzeňáci skutečně takhle představovali a přáli. Proto jejich řeči, že Liberec už nezaváhá, že Sparta body neztratí, že oni jsou ti třetí vzadu, jimž nezbývá než čekat, přičemž se nakonec stejně nedočkají.

Stačil jste vůbec během derby s Jabloncem na světelné tabuli sledovat, jak se vyvíjí ostatní zápasy?

Až po vedoucím gólu jsem mrknul na tabuli. Ale nikoli proto, že bych pátral po výsledcích, ale proto, že jsem chtěl vědět, kolik času do konce utkání zbývá. Přitom jsem zjistil, že Sparta hraje na Julisce nerozhodně a Plzeň už vede o tři góly.

To vás vyprovokovalo k tomu, že jste mladého autora vedoucí branky Hadaščoka tak sjel, když další vyloženou šanci spálil?

Nadával jsem mu do jelit, protože v ten moment jsme vedli o gól a nikde nebylo psáno, že Jablonec nemůže vyrovnat. Hrálo proti nám velice dobře a výhrou jsme si nemohli být jisti.

Nakonec jste ale Hadaščoka objímali jako svého hrdinu...

Potřebujeme, aby z lavičky naskočil na plac hráč, který je schopen branky dávat a zápasy rozhodovat. Hadovi to vyšlo a já byl dvojnásob rád. Vždyť z Opavy se znám s jeho tátou, s nímž jsme si zakopali za staré pány, znají se i naše rodiny, takže on ode mne i to jelito bral.

Než ale přišel na hřiště, vypadalo to zase na jedno velké trápení. Proti Jablonci jste se nedokázali prosadit, zdálo se, že vás až příliš svírá nervozita a tréma z toho, že musíte branku dát a vyhrát.

Nemyslím, že to bylo nervozitou, spíše to bylo tím, že jsme narazili na kvalitního a dobře organizovaného soupeře, zatímco my nepředváděli fotbal, který jsme hrát chtěli a na jaký máme. Ale v žádném případě jsme si nemohli myslet, že budeme domácí celek válcovat.

Co válcovat... Vám dokonce zatrnulo, když na konci prvního poločasu dali domácí dokonce gól, který ovšem rozhodčí neuznal.

To v nás všech skutečně hrklo. Poslední nákop první půle a my dostaneme branku. A to všechno proto, že jsme zcela zbytečně debatovali na půlící čáře o faulu a ztratili koncentraci. Však jsme si to o přestávce vyříkali a ve druhém poločase se nám už nic podobného nestalo. Cesta k vítězství byla i o tom, že zbytečně netratíme žádný balón.

K vítězství vám pomohla nejen patřičná koncentrace, ale i vaši fanoušci, kteří zaplnili jablonecké ochozy pomalu k prasknutí...

Hotová bomba. Všude jich bylo plno, slyšet byli celý zápas, vytvořili nám úžasné prostředí. Nepamatuji si, že by závěrečná děkovačka směřovala ke všem čtyřem tribunám. Skvělí fanoušci jsou jedním z prvků, jež nám dodávají energii pro závěr ligy a sobotní duel s Plzní, v němž se rozhodne o titulu.

Dalším byl určitě rozhodčí, který pískal a přehledem a hlavně na rovinu. Nepřekvapilo vás, jak férově důležité derby proběhlo?

Nechci se upínat k tomu, že nás rozhodčí poškodí, proti Slovácku jsme měli kromě neuznaného gólu a situace zavánějící penaltou další šance, které jsme měli proměnit a nebylo by o čem diskutovat. Doufám, že nebudu za naivku, ale věřím, že se nic podobného jako proti Slovácku už opakovat nebude.

O titulu se nakonec rozhodne ve vašem vzájemném souboji s Plzní. Liga snad ani dramatičtěji vygradovat nemohla...

Bude to finále jako prase. Obrovský zápas, na který se strašně těším. Pamatuji tažení za prvním titulem před deseti lety, jenže tehdy nám stačilo vyhrát alespoň jedeno z posledních tří utkání. Ale aby se rozhodovalo v přímém souboji, to jsem nezažil. Proto tvrdím, že to pro nás bude životní zápas. Pro mě určitě.

Máte ovšem výhodu, protože vám stačí s Plzní remizovat a i tak bude titul váš...

To se nedá. Má příliš kvalitní a zkušené mužstvo, než aby se s ní dalo hrát od začátku na remízu. Každopádně je ale dobře, že se o titul utkají dvě mužstva, která v sezóně předváděla nejlepší fotbal a že k jejich souboji dojde až v posledním kole.

Takže myslíte, že zkušenostmi by měla mít Plzeň ve vzájemné konfrontaci navrch?

Ostřílených frajerů mají asi skutečně víc, protože boj o titul zažili už v minulé sezóně a navíc si zahráli i Ligu mistrů. Ale i my máme zkušené hráče. A navíc máme ve svém středu řadu těch, kteří nic podobného nezažili a po úspěchu jsou patřičně hladoví.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: