Hlavní obsah

Zajímal mě jen titul, nic jiného, přiznává zklamaný plzeňský kouč Vrba

Liberec

Nic jiného než obhajoba mistrovského titulu plzeňského trenéra Pavla Vrbu nezajímala. „Byli jsme kousek od vrcholu a nedosáhli na něj, takže bych lhal, kdybych tvrdil, že zklamaný nejsem,“ přiznával poté, co jeho tým jen remizoval v ligovém finále v sobotu v Liberci, na primát nedosáhl a nakonec se musel smířit s třetí příčkou. „V příštím roce chceme titul do Plzně vrátit,“ přidával takřka jedním dechem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba netají, že ho zajímal jen titul.

Článek
Fotogalerie

Liberec slaví s mistrovským pohárem

Cítíte velké zklamání, že se vám nepodařilo obhájit mistrovský titul, i když jste k němu měli nakonec hodně blízko, neboť podzimní manko jste téměř smazali?

Jenom téměř, protože v posledním zápase se od nás štěstí odvrátilo. Nastřelili jsme dvakrát tyč, Bakoš neproměnil stoprocentní šanci, takže se nám nepodařilo zvrátit vývoj ligy na naši stranu, i když jsme se o to do poslední chvíle snažili. Ale to se ve fotbale někdy stává...

Proto dochází i ke zklamání, které teď určitě zažíváte...

Byli jsme kousek od vrcholu a nedosáhli na něj, takže bych lhal, kdybych tvrdil, že zklamaný nejsem. Nepovedlo se nám dohnat ztrátu, kterou jsme po podzimu měli, ale v posledních dvou měsících jsem neměl hráčům co vytknout.  Předváděli kvalitní výkony, na něž jsme byli zvyklí, ani s novým mistrem jsme v ligovém finále neprohráli.

Jenže jste ho neporazili, takže nejenže vám titul utekl, ale nakonec jste se propadli až na třetí místo za Liberec a Spartu.

Mě nezajímalo, zda skončíme druzí nebo třetí, zajímalo mě jen vítězství v Liberci a titul. Zvláště, když v Evropské lize hraje druhý i třetí tým z naší soutěže stejné kvalifikační předkolo.

Není to trochu paradox? Jste zklamaný, že jste nezískali titul, ale nakonec třetí ligovou příčku berete?

Nemáme se za co stydět. Prokázali jsme fotbalové kvality a zase bude hrát evropské poháry, o nichž jsme se před sezónou bavili, o titul jsme hráli do poslední minuty, během roku jsme fotbalem pobláznili diváky v Plzni i celém okolí. Není to málo?!

Mohli jste ale dosáhnout víc, třeba i titul obhájit, nebýt zbytečná domácí prohry s Olomoucí či remízy na hřišti sestupujícího Žižkova. Nebo snad vyčítáte hráčům jiné ztráty?

Ty největší přišly na podzim po těžkých zápasech v Lize mistrů, hlavně v duelech proti ostravskému Baníku, Bohemians, Slavii a Příbrami. A na jaře přišla zbytečná ztráta v utkání s Duklou, protože jinak výsledky odpovídaly tomu, co jsme předváděli na hřišti.

Liga nakonec vygradovala tím nejlepším způsobem, neboť o titulu se rozhodovalo v přímém souboji mezi vámi a Libercem. Nenapadlo vás, že by soutěži jen prospělo, kdyby podobných duelů nabídla víc?

Nebylo by marné inspirovat se třeba ve Švýcarsku či některých dalších zemích, kde zavedli na závěr nadstavbu, v níž se hraje o titul, Ligu mistrů či Evropskou ligu. Mohlo by v ní bojovat třeba šest mužstev, ale muselo by se v ní až do konce o něco hrát.  Byl by to určitě model zajímavý a přitažlivý pro diváky, televize, ale i sponzory, neboť dramatičnost a prestiž ligy by tím narostla. Ale to je úvaha pro vedení fotbalu.

A co úvahy o vašem dalším působení v Plzni? Komu by měly být adresovány? Nebo už jste se snad s vedením klubu domluvil na prodloužení smlouvy, která vám vyprší v roce 2013?

Pro změnu otázka pro naše vedení.

V příští sezóně ale Plzeň povedete dál. S jakými ambicemi do ní půjdete?

Chceme postoupit do základní skupiny Evropské ligy a vrátit titul do Plzně.

Budete mít na naplnění těchto plánů patřičně kvalitní kádr? Nedojde k hráčskému exodu poté, co jste neobhájili ligový primát?

O odchodu Pilaře víme, neboť jeho manažer nám přes noviny vzkázal, že už má v Německu vyřízené pracovní povolení. Jinak se ale budeme snažit udržet mužstvo pohromadě. Nabídky na přestupy za 200 či 300 tisíc euro, které se z bundesligy objevily, jsou pro nás naprosto neakceptovatelné. Pokud ale půjde o částky v normálních mezích, hráčům pochopitelně bránit nebudeme. A stejně tak nebudeme bránit těm, kteří jsou u nás nespokojení a budou chtít kopat jinde.

To ovšem mluvíte o odchodech. Ale co případné posílení a doplnění kádru?

Příchod Hanouska z Dukly je stvrzený už od zimní přestávky, transfer dalšího hráče, jemuž v bývalém klubu skončila smlouva a přijde nám pomoci v boji o titul, rovněž, jméno ovšem neprozradím. Ale třeba na často skloňovaného brankáře Bolka finance mít nebudeme. Každopádně ale chceme mít pohromadě mužstvo, které už 19. července vstoupí úspěšně do kvalifikace o Evropskou ligu.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: