Hlavní obsah

Pilař se chystal na vyhlášený dril drsňáka Magatha, bydlet bude možná v německé rodině

Praha

Snažil se relaxovat po náročné sezóně, ale ani během dovolené si fotbalový záložník Václav Pilař nedopřál úplný klid. Při odpočinku ve Španělsku si byl vědom, že na nové štaci v německém Wolfsburgu jej čeká na postu trenéra vyhlášený drsňák Felix Magath, a tak na pláži rodák z Chlumce nad Cidlinou nezahálel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Pilař na tréninku fotbalové reprezentace během mistrovství Evropy.

Článek

„Vyrazil jsem s bratrem jen na sedm dnů, což sice nebylo dlouhé, ale lepší než nic. Dovolenou jsem si užil, nicméně neležel jsem jen na lehátku. Šel jsem si zaběhat, udržoval jsem se celkově,“ vykládal Pilař, pro něhož minulá sezóna skončila až vyřazením národního mužstva ve čtvrtfinále na mistrovství Evropy 2012.

V Polsku už hrál s vědomím, že po roce v Plzni se přesune do Wolfsburgu. Až se bude v pondělí hlásit v kabině německého klubu, přivítá jej Felix Magath. A Petr Jiráček, bývalý spoluhráč ze západu Čech působící od ledna ve Wolfsburgu, už Pilaře chystal na mimořádné dávky v tréninku. „Říkal, že příprava bude hodně těžká. Asi si moc neumím představit, co mě čeká. Bude třeba vše ustát psychicky. Hlavní je, aby vydrželo zdraví. Pak si určitě brzy zvyknu,“ přemítal Pilař.

Pilaře čeká i posilovna

Od Jiráčka dostal informaci, že příprava nebude jen o běhání. „Petr mě upozornil, že se hodně i posilovalo. Třeba břicho a horní partie, takže jsem se snažil na to zaměřit i během dovolené. Nemohu tedy tvrdit, že bych nějak extra dřel, ale určitě jsem se na určité věci koncentroval více než kdykoliv v minulosti,“ řekl třiadvacetiletý borec, jenž se německému týmu upsal už v zimě a jaro následně ještě prožil na západě Čech.

V průběhu letní dovolené k němu dorazily z Wolfsburgu nejen pokyny, kdy se hlásit do přípravy, ale i pochvala za výkony předvedené na ME, kde nastoupil do všech čtyřech zápasů českého týmu a vstřelil dva góly. „Z tohoto emailu jsem měl velkou radost,“ líčil Pilař, jenž zatím nemá jasno, jak vyřeší ubytování v novém působišti.

„Možná nebudu bydlet na hotelu ani sám v bytě, ale na pár měsíců půjdu do německé rodiny, čímž bych se zdokonalil v jazyce. Ještě čekám na nějaké možnosti. Z hlediska němčiny by šlo o super variantu, každý den bych jazyk slyšel a mohl konverzovat, ale nejsem si jistý, zda bych měl v přípravě při očekávaných objemech ještě chuť na studium,“ připustil Pilař, že definitivní rozhodnutí učiní až na místě.

Na německé lekce bude chodit i v klubu

Proniknout do tajů němčiny se snažil už během jara, kdy měl o přesunu do Wolfsburgu jasno. „Něco už umím,“ usmál se. „Chodil jsem v Plzni na lekce, ale užíval si i jiné věci. Nebylo to jen o studiu němčiny, abych zblbnul. Vím od Petra Jiráčeka, že se v klubu chodí třikrát v týdnu před tréninkem na hodiny jazyka. Vše pak půjde mnohem rychleji,“ přemítal borec, jenž s fotbalem začínal v Novém Bydžově.

Ač při rozjímání o Wolfsburgu vypadá lehce nejistě, je na nové působiště náležitě nažhavený. „Těším se na fotbalové prostředí a vše, co se odehrává kolem bundesligy. I když si uvědomuji, jak složitý začátek mě čeká. Ale to je stejné pro všechny nováčky,“ krčil smířlivě rameny Pilař.

Doufá, že se během přípravy zahrnující i tři týdny v Číně, prosadí do základní sestavy. „Na jaře jsem na bundesligu hodně koukal a viděl mnoho zápasů, nejvíce pak pochopitelně Wolfsburgu. Ale nemám představu, na jaké místo bych se mohl protlačit. Nicméně mě kupovali pro využití na pravé či levé straně zálohy, případně i jako alternativu podhrotového hráče, tak uvidíme,“ nedělal si hlavu Pilař.

Reklama

Související témata: