Hlavní obsah

Látal marně vábí útočníky, Baník na ně nemá peníze

Mraky problémů během léta měl a stále má trenér Baníku Radoslav Látal. Musel oželet příchod útočníků, o něž hodně stál, protože na Bazalech se kvůli dluhům z minulosti enormně šetří a na vytipované forwardy nebyly peníze. Do toho přišla hrozba, že první tři ligové zápasy bude Baník muset hrát mimo Ostravu, což může mít na začátek sezóny neblahý vliv.

Foto: Sport.cz

Trenér ostravského Baníku Radoslav Látal.

Článek

Pane Látale, jaký bude mít Baník ligový podzim?

Jó, to kdybych věděl. Napoví už první ligové zápasy. Za fyzickou připravenost ručím, kluci jsou stoprocentně nachystaní. Ale jak bude sezóna vypadat, nikdo nemůže vědět. Přípravné zápasy vypadaly dobře, ale v mistrovských začne působit stres, přijde tlak, a já nevím, co to s kluky udělá.

Může se opakovat loňská totálně zpackaná sezóna?

Těžká otázka. Stoprocentně to vyloučit nemohu. Akorát slibuji, že budeme dělat všechno, aby tak špatná nebyla.

Fanoušci vám věří, jsou optimisty. Alespoň podle předprodeje permanentek. Za první týden se jich prodalo 1 300, což se loni podařilo za měsíc.

To nás všechny těší a povzbuzuje. Kádr se trošku obměnil. Dali jsme si za úkol zdokonalit obrannou část naší hry, která v minulém roce nebyla dobrá. V přípravě lepší opravdu byla, ale ani v útočné části to nebylo špatné. Jakékoliv závěry jsou však nyní předčasné, musíme s nimi počkat.

Marně jste sháněl útočníka. Jednal jste s několika hráči, kteří však odešli jinam. Naštvalo vás to?

Varadiho a Mageru jsem chtěl hodně, fakt jsem o ně moc stál. Kdyby tihle dva byli, tak by Baník nyní vypadal jinak, byl by hodně silný a já bych neváhal říct, že budeme hrát vysoko. Jenomže na ty dva kluky nebyly peníze. Nemohu za to, že Magera si řekl o takovou smlouvu, kterou nejsme schopni akceptovat. U Varadiho možná převládl strach z minula, z toho, co se kolem něho dělo, a tak dal přednost slovenské Senici.

V pondělí večer jste se dohodli na smlouvě s nigerijským útočníkem Onuchukwuem. Co si od něj slibujete?

Jsme domluveni na půlroční spolupráci. Uvidíme, jak bude pracovat. Neříkám, že to je posila, není to hráč na celý zápas, ale góly dávat umí. Chci po něm, aby vytvořil tlak na Krauta, našeho jediného hrotového hráče. Přestupní termín ale ještě nekončí, může se stát, že útočník k nám ještě přijde.

Jak se vám jeví hráči, kteří přišli do Baníku nyní v létě?

Jsou to kluci, s nimiž jsme se domluvili na skromnějších podmínkách, a mě těší, že na nich vidím chuť a odhodlání prosadit se. Doufám, že defenzivní část hry už máme v pořádku. Kaprálik ve středu obrany podával vynikající výkony, věřím, že Mach na levém kraji se také do toho brzy dostane. Záložník Milosavljev vytvořil potřebnou konkurenci na krajích zálohy Fantišovi a Kukecovi.

Kdy můžete počítat s návratem Svěrkoše?

Odhad je pořád stejný, tedy nejdříve v říjnu. Je s týmem, pracuje podle doporučení lékařů.

Co říkáte peripetiím s hřištěm?

Je to velký problém. I my chceme mít dobrý začátek ligy, ale k těžkému losu se přidal problém, že příští sobotu nemůžeme hrát se Slavií v Ostravě, protože variantu s vítkovickým stadiónem nám asociace zatrhla.  Jestli Slavia přistoupí na náš návrh sehrát utkání na Bazalech ve středu po zápase 4. kola, který my hrajeme s Plzní, a mělo by to být už na Bazalech hrát, dneska nevím. Když nepřistoupí, musíme na neutrální hřiště a to nikdy není domácí. Takže může se stát, že první tři zápasy budeme hrát venku. Nezbývá než bojovat, brečet nemá cenu.

Reklama

Související témata: