Hlavní obsah

Lavičkovi je trpce, před cestou Sparty do Lyonu však nechce fňukat

Praha

Druhý tým francouzské ligy přivítá druhý tým české soutěže. Fotbalisté Sparty mohli letět do Lyonu ke čtvrteční premiéře v základní skupině Evropské ligy také jako lídr Gambrinus ligy, po porážce 0:1 v Plzni však o skóre klesli za Viktorii. „Sobotní zápas nám pomůže být silnější a nakopne nás,“ ujistil obránce Ondřej Švejdík, když Letenští s pocitem křivdy opouštěli Štruncovy sady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vítězslav Lavička, trenér fotbalistů pražské Sparty

Článek

Olympique válí. V nedělní generálce na Spartu doma porazil Ajaccio 2:0 a po pěti kolech francouzské ligy je druhý o dva body za suverénním lídrem z Marseille.

Naopak Letenští po deseti soutěžních zápasech bez porážky poprvé pod koučem Lavičkou kapitulovali. V nejméně vhodnou chvíli, právě před vstupem do Evropské ligy. Navíc po nafilmované penaltě, která psychiku týmu evidentně rozhodila.

„Je mi trpce. Nejen mně, ale celému týmu," přiznal trenér Vítězslav Lavička. „Nerad bych ale, aby to byla berlička toho, že jsme v Plzni ztratili tři body. Nejsme tým, který fňuká. Naší povinností je oklepat se z toho," nakázal kouč před Lyonem.

Hráči jsou s ním zajedno. „Samozřejmě jde o nepříjemnou ztrátu. Musíme se otřepat a podat v Lyonu co nejlepší výkon. V předkolech jsme neprohráli, tak budeme chtít bilanci udržet alespoň na mezinárodní scéně, když jsme poprvé padli v lize. I přestože je jasné, že zápas v Plzni si zasloužil jiné rozuzlení. Rozhodla penalta, která nebyla," konstatoval brankář Tomáš Vaclík.

Není důvod truchlit

„Chtěli jsme samozřejmě udržet neporazitelnost. První porážka však není nic, z čeho bychom se měli posadit na zadek. Budeme dál mít hlavy nahoře a budeme bojovat v dalších zápasech. Čeká nás Lyon a Olomouc, tak uděláme vše pro to, abychom se příště zase mohli radovat," přidával se záložník Josef Hušbauer.

„Body se budou počítat až na konci a já věřím, že ligu zvládneme dotáhnout do úspěšného konce. Tenhle zápas nám pomůže být silnější a nakopne nás," shodoval se s ním obránce Ondřej Švejdík.

Důkaz budou muset Letenští podat na hodně horké půdě. Před osmi lety Sparta prohrála v Lize mistrů v Lyonu 0:5!

„Jsme zklamaní, ale není to tak, že bychom truchlili. Ztratili jsme jednu bitvu, ale věřím, že ukážeme sílu v následujících utkáních. Naše sebevědomí je i přes ztrátu na patřičné úrovni. V Plzni jsme nepropadli a nemusíme mít svěšenou hlavu," doufá Lavička.

Zápas Lyon - Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos ČT4, on-line reportáž na Sport.cz.

Program skupiny I:
20. září: 21:05 Lyon - Sparta, Bilbao - Kirjat Šmona,
4. října: 19:00 Sparta - Bilbao, Kirjat Šmona - Lyon,
25. října: 19:00 Sparta - Kirjat Šmona, Lyon - Bilbao,
8. listopadu: 21:05 Kirjat Šmona - Sparta, Bilbao - Lyon,
22. listopadu: 19:00 Sparta - Lyon, Kirjat Šmona - Bilbao,
6. prosince: 21:05 Bilbao - Sparta, Lyon - Kirjat Šmona.

Reklama