Hlavní obsah

Vrba bral i bod. A spekulace o dění kolem neřeší. Mám čisté svědomí, nikoho jsem neuplácel

Teplice

Ztratili dva body a přišli o sérii čtyř vítězství v řadě. Přesto byl trenér Plzně Pavel Vrba po remízovém představení v Teplicích (1:1) v nedělním podvečeru v pohodě. „V deseti a bez Horvátha? Bod beru," říkal s úsměvem. A stejně otevřeně jako význam Horvátha pro svoji družinu hodnotil i současnou situaci ve fotbalovém prostředí.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba.

Článek

Proč jste v úvodu měli tak velké problémy s Mahmutovičem, který jeden gól vstřelil a po jeho průniku dostal Čišovský červenou kartu?

Prvních dvacet, pětadvacet minut jsme nebyli dostatečně soustředění v obraně. Úvod se nám vůbec nevydařil. Byli jsme pomalí, Teplice si počínaly ve středu hřiště agresivněji a po našich ztrátách se dostávaly do nebezpečných situací. Naše hra neměla kvalitu, jak jsem si představoval. V deseti jsme pak byli disciplinovanější, lépe organizovaní a neměli tolik ztrát.

Museli jste smazat jednobrankové manko, hráli v deseti a ještě před poločasem navíc musel střídat kapitán Horváth. Jste za dané konstelace s bodem spokojený?

Pokud si takto zápas promítnu, bod pochopitelně beru. Hodně nám pomohl gól ze standardní situace. Po přestávce jsme mohli rozhodnout, ale dvě nadějné situace jsme nedohráli.

Pavel Horváth se podepsal pod první gól, pak z chyby v jeho rozehrávce měly Teplice druhou šanci v utkání. Střídal jste ho kvůli výkonnosti nebo kvůli zraněnému lýtkovému svalu?

Zdravotní problém má už tři týdny. Jeho stav není optimální a proti Teplicím byl limitovaný. Jeho pohyb nebyl optimální. Tvrdil, že se cítí dobře. Já věděl, že jde o riziko a udělal chybu. Měl jsem ho využít na posledních třicet minut. Byl limitovaný zraněním. V deseti jsme potřebovali běhavé hráče. Pavel je silný, když může jít do kombinace a mezihry, ale v deseti při potřebě vykrývání prostorů bylo třeba spíše běhavějších a mladších hráčů.

Jak jste viděl situaci, která předcházela vyloučení vašeho obránce Čišovského?

Pokud budou mít rozhodčí stejný metr na všechny, tak budu jenom rád.

Po přestávce sudí Jech podobnou situaci, při níž šel k zemi Ďuriš po kontaktu s Ljevakovičem, jako nedovolenou neposoudil.

Nebudu spekulovat, zda šlo o faul. Podívejte se na Evropskou ligu nebo Ligu mistrů. Rozebírá někdo v těchto soutěžích každý kontakt a odpískaný faul? Já jsem od toho, abych trénoval. K rozhodčím se nevyjadřuji. Věřím, že pískají, jak nejlépe umí. Pak jen vytváříme spekulace.

Ale před týdnem řešil předseda asociace Pelta na schůzce s šéfem Sparty Křetínským situaci ve fotbale. A aniž by pan Pelta cokoliv upřesnil, řekl, že stav je vážný.

Jedná se o spekulace, která vytváří média. Já mám čisté svědomí. Nikoho jsem neuplácel, nikoho jsem nepřemlouval, aby nám pomohl. A pokud mě někdo odposlouchával sedm měsíců, je obdivuhodné, co se v naší zemi může dít.

Nezávidíte trošku při současné situaci ve fotbale kolegům z hokejového prostředí?

Je naše chyba, že si neumíme problémy vyřešit uvnitř organizace. Pokud se něco stane v hokeji, informace nevypustí a vyřeší je mezi sebou. Pokud někdo něco má, neměl čekat sedm měsíců a vše řešit hned. A pokud nic nemá, neměl vytahovat vůbec nic.

Reklama

Související témata: