Hlavní obsah

Ščasnému po triumfu nad Jihlavou spadl ze srdce kámen, ale hned varoval: Jde jen o první krůček

Teplice

Bída trvající osm zápasů skončila! Fotbalisté Teplic hrající v neděli večer proti Jihlavě poprvé pod taktovkou nového trenéra Zdeňka Ščasného zvítězili 3:1 a po dvou měsícíh zažili slastný pocit z triumfu. Výhru totiž zažili jen v prvním kole, pak následovala mizérie vrcholící rezignací trenéra Lukáše Přerosta. Až s bývalým reprezentantem a koučem se zkušenostmi v zahraničí přišla úleva. "Mužstvo má kvalitu, ale i tak je třeba si uvědomit, že nás čeká mnoho práce," přemítal Ščasný po vítězném debutu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ředitel Teplic František Hrdlička (vlevo) a trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

Jak moc se vám ulevilo, že Teplice v prvním utkání pod vaším vedením utnuly sérii osmi zápasů bez vítězství, když porazily Jihlavu 3:1?

Samozřejmě mi spadnul kámen ze srdce. Po osmi kolech bez vítězství představoval souboj s Jihlavou nesmírně složité utkání. Měl jsem zdravý respekt. Věděl jsem, že pokud duel nezvládneme, tak bude nadcházející reprezentační přestávka proti nám.

Mužstva jste se ujal v úterý. Co jste za pět dnů změnil?

Možná hráči zpozorněli. Cítil jsem v kabině obrovský respekt. Shodli jsme se na věcech, které na hráčích chtěl už můj předchůdce Lukáš Přerost. Viděl jsem v tréninku, že mužstvo má velkou kvalitu a charakter. Ale mám už něco za sebou, a tak jsem čekal, jak budou hráči reagovat v zápase, protože tlak z bojů o body nelze v přípravě žádným způsobem namodelovat.

Byl výkon proti Jihlavě podle vašeho gusta nebo se zásadně lišil od požadavků, které na hráče máte?

Podle mých představ byl až druhý poločas, který jsme zvládli velmi dobře. Hlavně jsme ukázali obrovskou vůli po vítězství, a proto jsme vyhráli zaslouženě. Je to ale jen první krůček, na který musíme navázat.

Do přestávky jste tedy s výkonem týmu spokojený nebyl?

Do pětadvacáté minuty jsme dělali drobné chyby, pak ovšem obrovské taktické. Způsob hry po prvním gólu byl hodně špatný a pro domácí zápasy absolutně nepřípustný. Nepochopitelně jsme přestali hrát a jen jsme nakopávali míče. Jihlava měla hodně moc standardních situací, na což jsme pochopitelně doplatili. Přitom nebyl důvod zalézt na vlastní polovinu a jen bránit.

Jaké poznatky jste si ze souboje s Jihlavou odnesl s výhledem dalších tréninků?

Musíme zlepšit napadání soupeře. Naučit se pracovat zcela zodpovědně po celých devadesát minut. Obecně nás čeká hodně práce.

Líbila se vám ve středu zálohy spolupráce dvojice zkušených záložníků Marka Jarolíma a Štěpána Vachouška?

Obecně vzato moc. Když udělám podrobnější rozbor, tak do přestávky Štěpán Vachoušek nebyl tolik ve hře, protože jsme nesmyslně nakopávali míče, což byla sebevražda. Byl úplně odříznutý. A Marek Jarolím byl v podobné situaci. Ale po přestávce, když jsme začali hrát po zemi, jsem s jejich výkonem byl moc spokojený.

Vybavila se vám paralela v podobě vítězné premiéry na vaší záchranářské misi v Mostě, jehož jste se před lety chopil v zimě a ze sestupových pozic tým s přehledem vyvedl?

Most, kde byl tehdy kupříkladu Siegl, Novotný nebo Pilař, byl tehdy beznadějně poslední. Na jaře jsme měli velké štěstí. Navíc nám ohromně pomohlo, když jsme úvodní dvě jarní kola vyhráli góly z nastavení. Když jsem Teplice bral, nepřemýšlel jsem nad situací z pohledu boje o záchranu. Byť jsem pochopitelně věděl, že situace je složitá.

Reklama

Související témata: