Hlavní obsah

Ale my už přece ligu vedeme. V tabulce pravdy jsme první, netají kouč Pivarník olomoucké ambice

Olomouc

Už třikrát měl do Olomouce nakročeno, dvakrát ho na Hané předstihl jiný trenér. Jednou Martin Pulpit, podruhé Zdeněk Psotka. Na třetí pokus se Roman Pivarník v Sigmě, kde sám v devadesátých letech před odchodem do Rapidu Vídeň hrával, na Hané přece jen objevil. A s mužstvem, které se v uplynulé sezóně po propuknutí úplatkářské aféry obávalo o ligové přežití, svedl během pár měsíců malý zázrak. Kouč jezdící na tréninky na motorce a libující si v adrenalinových sportech zaplavil fotbalovým adrenalinem Olomouc i celé okolí. Vždyť jeho tým figuruje na ligovém výsluní a dokonce se netají mistrovskými ambicemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Pivarník, trenér Sigmy Olomouc, může být s dosavadním účinkováním na Hané navýsost spokojen

Článek

V minulosti pokaždé z vašeho olomouckého angažmá sešlo. Teď se zdá, že jste si vybral správnou chvíli i pravé mužstvo...

To ukáže až čas, i když pravdou je, že mám k dispozici výborný tým s obrovským potenciálem. Vždyť polovině hráčů ještě není ani dvaadvacet, takže mají všechny předpoklady se dál zlepšovat a hrát o nejvyšší příčky.

To hlásáte tak nepokrytě? Většina trenérů na vašem místě by se ukrývala za frázi, že na vyhlašování cílů je po dvanácti odehraných kolech ještě moc brzy a že prostě jen kráčí od zápasu k zápasu...

A proč bych tak neměl mluvit? Nemám s tím problém a hráči rovněž ne. Pro nás je jen pozitivní, že jsme se usadili mezi nejlepší ligovou čtveřicí a bojujeme dokonce o první příčku. Olomouc je malé město a my potřebujeme, aby se o nás vědělo a psalo. Samozřejmě pozitivně, k čemuž snad zavdáváme dosavadními podzimními výkony příčinu.

Hráčům by se ale z toho přece mohla zamotat hlava. Před rokem se strachovali o záchranu, teď jsou pasováni na jednoho z aspirantů na titul.

Bez obav. V mužstvu vládne obrovská pokora a také vzájemný respekt, který k sobě máme. Hráči ke mně, já k nim. Společně si uvědomujeme, jak důležité pro nás je figurovat na ligovém vrcholu a co všechno to může přinést.

Třeba nominaci do české reprezentace, která se vašim hráčům zatím zdaleka vyhýbala, i když někteří si svými výkony o šanci říkali?

Třeba. I to je jeden z faktorů, který nám pomáhá.

Co vám pomáhá ještě?

Síla kolektivu, což v olomouckém případě není fráze, ale přednost, kterou se snažím dál pěstovat a prohlubovat. Jedině tak se můžeme dál zlepšovat, abychom atakovali nejvyšší mety.

Vy už je ale přece atakujete. V tabulce jste třetí se stejným bodovým ziskem jako vedoucí Jablonec a druhá Sparta, v jedenácti zápasech po sobě jste neprohráli...

Postupně se posouváme dopředu a stále se zlepšujeme, ale přesto máme pořád obrovské rezervy. Mužstvo je ale dobře poskládané, víme, co chceme hrát, v přípravě jezdí hráči naplno. Potenciál dostat se ještě dál prostě máme.

Napomáhají k jeho rozvíjení i vaše specifické trenérské metody? Třeba společné snídaně, které jste po příchodu do Olomouce v mužstvu zavedl?

Jsou jen součástí práce, kterou prosazuji. Pomáhají třeba v tom, že k sobě máme blíž.

To je určitě důležitá součást vaší trenérské filosofie. Zvláště v Olomouci, kde jste sám hrával a kde žijete. Nakolik vám v práci pomáhá dokonalá znalost prostředí?

Samozřejmě že jde o velké plus, neboť znám hráče áčka stejně dobře, jako fotbalisty z juniorky či lidi z představenstva Sigmy. Jsem doma a to je znát.

Bavíte se s lidmi ve vedení klubu i o tom, že byste chtěl být prvním trenérem v historii olomouckého fotbalu, který přivede mužstvo na první příčku v lize?

Ale my na ní přece jsme. Už jedenáct kol jsme neprohráli, v každém z těchto utkání jsme vstřelili gól, nasbírali osm plusových bodů, takže v tabulce pravdy ligu vedeme.

Mohli jste se ale objevit na prvním místě i v tabulce, kterou má každý fanoušek běžně na očích... Stačilo vyhrát v Teplicích!

Chtěli jsme se tam dostat, ale neuhlídali jsme jedinou situaci za celý zápas, takže jsme brali jen bod. Ovšem bod plusový. Další, který máme. Zatím ještě nejsme v situaci, kdy dokážeme všechna utkání vyhrávat.

Možná teď bude hůř a hůř. Soupeři si už váš tým zaškatulkovali jako uchazeče na titul, který se prosazuje kombinačním, ofenzivně laděným fotbalem, takže na vás budou volit jinou taktiku. I doma budou bránit a čekat na brejky, jako třeba právě Teplice. A začnou těžkosti...

Proč? Máme herní styl, jímž se prosazujeme a jemuž věříme, takže z jakého důvodu bychom od něho měli ustupovat? Měnit ho nemíníme a dál budeme hrát, jako dosud. Doma i venku.

Reklama

Související témata: