Hlavní obsah

Opava přijde o šest bodů a zaplatí půl miliónu

PRAHA

Fotbalový klub SFC Opava byl potrestán odečtením šesti soutěžních bodů po skončení soutěžního ročníku 2004/05 a pokutou půl miliónu korun za ovlivňování výsledku utkání Opava-Olomouc (1:2) v minulém ročníku. Na svém čtvrtečním jednání o tom rozhodla disciplinární komise ČMFS.

Foto: internet

Opavským fotbalistům bude po skončení ročníku odečteno šest bodů.

Článek

Bývalý sportovní ředitel Opavy Gustav Santarius pak byl potrestán zákazem výkonu jakékoliv funkce v rámci ČMFS na 18 měsíců a pokutou 100 tisíc korun za stejný případ. Klub i funkcionář se provinili tím, že sudímu Václavu Zejdovi "uhradili ubytování v hotelu Gurmán před utkáním a dámskou společnici," aby ovlivnil zmíněné utkání v prospěch SFC Opava.

Nižší trest za menší rozsah

"Disciplinární komise vycházela z podkladů, které má k dispozici od orgánů činných v trestním řízení, policejních odposlechů, písemného vyjádření pana Gustava Santariuse i výpovědí svědků, kterými v tomto případě byli rozhodčí Václav Zejda a Lubomír Puček," řekl předseda disciplinárky Alexander Károlyi po téměř čtyřech hodinách jednání o tomto případu.

"V případě Opavy, stejně jako před tím 1. FC Synot, Viktorie Žižkov a Vítkovic, se jednalo o korupční jednání, které je nejen z hlediska disciplinárního řádu nejzávažnějším proviněním. Výši trestů jsme však diferencovali podle rozsahu provinění. 1. FC Synot a Žižkov dostali nejvyšší tresty - odečtení dvanácti bodů - proto, že v prvním případě šlo o ovlivňování pěti a ve druhém šesti zápasů a kauzy se týkaly také většího počtu osob. Vítkovicím bude odečteno devět bodů, protože se jednalo o dva zápasy a dva sudí. V případě Opavy pak o jedno utkání a jednoho rozhodčího," vysvětlil Károlyi.

Zejda prý dostal 200 000 korun

Rozhodčí Zejda před disciplinární komisí cokoliv takového popřel. Podle policejních odposlechů však měl přijmout od dosud nezjištěného funkcionáře SFC Opava úplatek ve výši 200 000 korun, což pochopitelně on i klub a jeho představitelé popírají. Údajně se sudí, funkcionář Opavy  rozhodčí Puček sešli v hotelu Gurmán jen proto, aby si dali kávu, poseděli a popovídali si. Podle policie převzetí této částky potvrdil po jejím přijetí v dalších třech následujících telefonických rozhovorech různým osobám. Zejda tvrdil, že i hotel si zaplatil sám a má na to účet. Podle odposlechů však na účet za ubytování... "jebe."

Opavu na čtvrtečním jednání zastupoval její manažer Jiří Berousek. Zatímco Santarius proklouzl velice rychle mezi novináři, aby se nemusel k ničemu vyjadřovat, Berousek se alespoň stručně vyjádřil: "Byli jsme seznámeni s výší trestu a důvody jeho udělení. O dalším postupu klubu i o tom, zda se odvoláme, však rozhodne až jeho představenstvo. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat."

Brabec chce přijít

Předseda disciplinární komise také vysvětlil novinářům nepřítomnost bývalého místopředsedy ČMFS Milana Brabce, který byl na čtvrteční jednání rovněž předvolán. "V dopise píše, že už měl dříve na tento termín domluvenu důležitou pracovní schůzku mimo Prahu. Jednání disciplinární komise se chce osobně zúčastnit a bude respektovat další termín," ocitoval z dopisu Károlyi a dodal: "Znovu je předvolán na čtvrtek 25. listopadu, stejně jako místopředseda jihočeského KSF a bývalý svazový delegát Jan Prášil." S ním bylo zahájeno disciplinární řízení ještě v souvislosti s případem 1. FC Synot.

"Pokud se na další jednání Brabec neomluví ze závažných důvodů a znovu by nepřišel, může disciplinární komise rozhodnout v jeho nepřítomnosti, což jí disciplinární řád umožňuje," zdůraznil Károlyi.

Dojde i na neplatiče

Znovu také připomněl, že jím vedená komise se přednostně zabývá případy trestními orgány obviněných osob v jednotlivých kauzách. Ty, které nebyly obviněny nebo jejichž případy jsou dosud vyšetřovány, přijdou na řadu v dalším období.

Bez odezvy nezůstane ani skutečnost, že Zejda, Hlaváč, Krátký a Hruška dosud nezaplatili pokutu ve výši 50 000 korun. "Po fotbalové stránce už je trestat nemůžeme, ke dvma rokům dostali ještě jeden zákazu činnosti. Svaz však může nezaplacenou pokutu vymáhat soudní cestou," uvedl Károlyi.

Reklama

Související témata: