Hlavní obsah

Košťál volá po změně struktury svazu

PRAHA

Co s Českomoravským fotbalovým svazem? V neděli se k možné přeměně řídícího orgánu domácího fotbalu vyjádřili kandidáti na funkci svazového předsedy Vlastimil Košťál a Vlastimil Sehnal. Zatímco Sehnal by ale nejraději zachoval stávající systém, Košťál chce strukturu svazu zcela změnit.

Článek

"Systém a jeho kontrolní mechanismy selhaly. Dvoukomorový systém vede ke kupčení s funkcemi, do nichž se pak nedostávají nejlepší kandidáti," řekl Košťál v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Košťál se jasně vyslovil proti dosavadnímu rozdělení svazu na českou a moravskou část i proti názvu Českomoravský.

Šéf brněnského klubu, senátor a ostrý kritik poměrů v českém fotbale Vlastimil Sehnal je naopak pro zachování dvou komor a cestu z krize vidí jen v personálních změnách. "Do nového vedení musejí být zvoleny osobnosti s morálním kreditem," řekl Sehnal.

Oba uchazeči o předsednické křeslo se rozcházejí i v názoru na to, jaké má korupční aféra ekonomické dopady na český fotbal. Sehnal na základě svého průzkumu v klubech odhadl ztrátu na 300 až 400 miliónů korun, Košťál považuje takové číslo za silně nadsazené.

"Fotbal ztrácí prestiž, ale v odchodu sponzorů se to zatím nijak výrazně neprojevilo. Alespoň ve Spartě a v reprezentaci všichni pokračují," uvedl svou osobní zkušenost. Nicméně připustil, že sponzoři žádají rychlé vyřešení aféry. "Pokračující agónie by přinesla ztráty," řekl Košťál. I z tohoto důvodů by dal přednost svolání valné hromady už na únor a nikoli až na červen, jak zní stanovisko výkonného výboru.

Košťál: Sparta je čistá

Šéf Sparty nemá obavu z toho, že by se až po valné hromadě prokázala účast dalších funkcionářů v korupční aféře. Sparta je sice mezi vyšetřovanými, ale Košťál je přesvědčen, že se jeho klub nijak neprovinil. "S panem Horníkem jsem kvůli jeho pověsti hned po příchodu na Letnou rozvázal smlouvu a je známo, že moje vztahy s místopředsedou Brabcem byly negativní," zmínil se Košťál o dvou aktérech korupčního skandálu.

Předseda disciplinární komise Alexander Károlyi v televizním pořadu odhadl, že policejní vyšetřování aféry je zhruba v polovině, protože pokračuje ještě v šesti dalších klubech. Do konce roku by však mělo být uzavřeno.

V policejních odposleších podle jeho slov figurují i jména sportovních novinářů. Není prokázáno, že by se přímo podíleli na korupci, ale bývalý žižkovský ředitel Ivan Horník se o nich zmiňuje v souvislosti s tím, že budou psát o rozhodčích pozitivně.

Károlyi se vyslovil i pro zpřísnění fotbalových trestů za korupci, konkrétně zvýšení horní hranice zákazu činnosti ze dvou na deset let v novele disciplinárního řádu, která by mohla platit od příštího ligového ročníku. S tímto návrhem souhlasili Košťál i Sehnal. S Károlyim se mohou utkat ve volbách, neboť šéf disciplinárky připustil, že zvažuje svou kandidaturu. Definitivní slovo však prý řekne až v květnu příštího roku.

Morava chce dvě svazové komory

Pro zachování dosavadního systému dvou komor ČMFS a proti dřívějšímu svolání valné hromady než v červnu příštího roku jsou představitelé moravských fotbalových klubů. Usnesli se na tom na aktivu moravské komory ČMFS v Olomouci.

Moravští funkcionáři se drtivou většinou hlasů vyslovili pro zachování současného systému. "Aktiv uložil neměnit stanovy v otázkách dvoukomorového systému a současného názvu svazu," píše se v komuniké z jednání v Olomouce, které ČTK poskytl člen výkonného výboru Mojmír Fryčák.

Fotbalová Morava má také jednotný názor na to, že valná hromada má být až v červnu. Z 83 delegátů bylo 82 pro zachování původního termínu, a to s odůvodněním, že valná hromada má být svolána až po důkladné analýze současného stavu a po ukončení vyšetřování korupce.

V nedávném průzkumu ČTK se naopak většina ligových klubů, mezi nimi i několik moravských, vyslovila pro co nejrychlejší svolání valné hromady.

Reklama

Související témata: