Hlavní obsah

Zatím jsem se Nedvědovi vyrovnal jen kartami, smál se při Nehodových reminiscencích Vácha

Slavia ho vychovala, v Edenu vyrostl, přesto se po toulkách Čechami i třeba Moravou a hlavně angažmá v Liberci trvajícím tři a půl roku stal Lukáš Vácha hráčem Sparty. „Člověk nikdy neví, kam ho vítr zavane. Mě skutečně nikdy nenapadlo, že budu hrát za Spartu. Teď jsem ale tady a záleží na mě, abych se prosadil a posunul se dál,“ přiznával třiadvacetiletý záložník, když podepsal na Letné smlouvu a stal se novou sparťanskou akvizicí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Posila letenského týmu Lukáš Vácha pózuje se sparťanským dresem.

Článek
Fotogalerie

Váš agent Zdeněk Nehoda se při narážce na tři červené, které jste na podzim v libereckém dresu schytal, vytasil s reminiscencemi na Pavla Nedvěda, jenž byl v dobách letenského angažmá podobným hříšníkem.  A dokonce se zasnil, že byste se mohl i v jeho stopách vydat...

Zatím jsem Pavla Nedvěda napodobil jen v červených kartách, teď se musím snažit, abych se mu vyrovnal i v něčem jiném. Jsem ve Spartě a bude záležet na mně, jak si povedu.

Jednání mezi Spartou a Libercem se vlekla poměrně dlouho, Nehoda dokonce prozradil, že se o vás letenský trenér Lavička zajímal už v létě. Znervózňoval vás ubíhající čas?

Proč? V Liberci jsem měl podepsanou smlouvu, takže jsem neměl k nervozitě důvod. Žádné růžové brýle jsem si nenasazoval, jen jsem prostě čekal, jak jednání dopadnou, a měl oči otevřené. Pravdou ale je, že jsem byl rád, když jsem se v úterý navečer dozvěděl, že by měl přestup klapnout. Je dobré přijít do nového mužstva hned na samém začátku přípravy...

Prošel jste hned několika ligovými štacemi, než si vás vyhlédla a zlanařila Sparta. Zkuste se podívat na předchozí působiště...

Slavia mě vychovala, takže je pro mě jako první holka. Na tu se také nezapomíná... Z Edenu jsem šel na půl roku na hostování do Jablonce, kam si mě vytáhl trenér Kozel a dal mi první ligovou šanci. Následovala štace v Liberci pod trenéry Škorpilem a Kozlem, kde jsem se ovšem zranil a musel na operaci s křížovým vazem. Po léčení a přípravě se Slavií jsem se ale na sever Čech vrátil. A dokonce na tři a půl roku, kdy jsme získali s Libercem i mistrovský titul, takže na toto působení i spoluhráče budu vždy vzpomínat rád. Líbilo si mi tam, v Liberci jsem si našel přítelkyni, budu se tam rád vracet.

Přesto jste bez váhání vyměnil Liberec za angažmá ve Spartě...

Protože je to další krok v mé kariéře. Krok dopředu...

Mohl jste udělat možná ještě větší, protože se o vás eminentně zajímala i Plzeň, která vede ligu a podle shodného mínění hraje nejlepší fotbal ze všech českých klubů...

Jenže Sparta byla, je a pořád bude víc. Proto mé rozhodnutí....

Mělo na vaše rozhodování vliv i sezení s trenéry obou klubů, jež jste absolvoval?

Hlavně na něj mělo vliv konkrétní a intenzivní jednání Sparty, z něhož jsem měl velmi dobrý pocit. Stejný, jako promluvy s trenéry Lavičkou a Vrbou, kteří byli oba velice vstřícní.

A co návrat do Prahy, kde jste se narodil a vyrostl? Ten vás nelákal?

O tom to nebylo, Praha by mně neutekla. Do Liberce je to z Prahy hodina cesty a já tam byl spokojen. Ostatně, rodiče mé přítelkyně mají v Liberci barák, takže se tam budeme dál pravidelně vracet.

Garantované místo v liberecké sestavě jste vyměnil za trochu nejistoty, se kterou se budete muset na Letné vyrovnat. Konkurence je ve Spartě přece jen větší, tlak fanoušků rovněž...

To je mně jasné a jsem na konkurenci připravený. Sparta mě ale chtěla a tím mně přece jen trochu nahrála. Všechno se ale samozřejmě rozhodne až na hřišti. Když budu zdravý, odevzdám ze sebe maximum, abych nastupoval a Spartě pomáhal.

I o tom jste se už stačil s trenérem Lavičkou pobavit?

Nejen o tom... Trenér mně sice naznačil, že se mnou počítá doprostřed zálohy, ale také přidal, že záleží jen na mně. I má podzimní vyloučení jsme probrali, i když sám dobře vím, že musím v tomto směru na sobě zapracovat, abych neoslaboval tým. Tady ve Spartě by to mohlo bolet ještě víc.

Reklama

Související témata: