Hlavní obsah

Slavia vyhodila trenéra Radu, sešívané opět povede Petrouš

Praha

Trenér Petr Rada předčasně skončil na lavičce fotbalové Slavie. Bývalému kouči české reprezentace se nepodařilo zastavit pád klubu, v němž nakonec nevydržel ani celou jednu sezónu. O jeho odvolání definitivně rozhodla víkendová porážka s Příbramí. „Po vzájemné dohodě jsme dospěli k závěru, že pro Slavii i hráče bude lepší, když se naše cesty rozejdou," potvrdil Rada po dopoledním jednání s prezidentem Slavie Alešem Řebíčkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný trenér Petr Rada ve Slavii předčasně skončil.

Článek

Po poslední ligové prohře v Příbrami bylo jasné, že pozice Petra Rady je ve Slavii už neudržitelná. A nešlo jen o ztracené body, ale především o bídný výkon, který Pražané podali. V úterním dopoledni se spekulace o jeho předčasném konci potvrdily.

Radovo vysvětlení: Skončím a snad bude klid

Majitel a prezident Slavie Aleš Řebíček se s koučem skutečně sešel a výsledkem jejich schůzky byla dohoda o předčasném konci Radova působení v Edenu. Trenérský bouřlivák přitom přicházel s tím, že bude pracovat perspektivně a koncepčně a budovat tým, který naváže na úspěchy z Jarolímovy éry.

Bilance trenérů Slavie za posledních deset let
Miroslav Beránekleden 2002 - prosinec  20036031218
Josef Csaplárleden 2004 - duben 20053516109
Karel Jarolímduben 2005 - březen 2010151814228
František Ciprobřezen 2010 - květen 20108314
Karel Jarolímčerven 2010 - září 201010244
Michal Petroušzáří 2010 -  říjen 201122895
František Strakaříjen 2011 - březen 201210343
Martin Poustkabřezen 2012 - květen 201210325
Petr Radačerven 2012 - duben 201325799
V prvním sloupci jméno trenéra, ve druhém doba jeho působení ve Slavii, ve třetím počet ligových zápasů, ve čtvrtém výhraná utkání, v pátém remízy, v šestém porážky.

„Slavia je ovšem klubem s velkou tradicí, takže tlak na výsledky a umístění byl a je obrovský. Očekávání fanoušků se nenaplnila, byli nespokojeni, což mělo negativní dopad i na hráče v kabině. Proto jsem se po dohodě s prezidentem klubu rozhodl, že pro uklidnění celé situace bude lepší, když u mužstva skončím," nechal se po schůzce slyšet Petr Rada, o jehož předčasném konci se spekulovalo už před derby se Spartou.

To proto, že po bezgólové remíze v malém pražské derby s Duklou dávali slávističtí příznivci svou nespokojenost s trenérským působením Rady okázale najevo a on poznal, že si je na svou stranu nezíská.

"Ne. Tahle situace se podle mého už nezlomí a bude pokračovat. Já se ale i tak budu snažit, aby se Slavia zlepšovala a dostala se do klidných vod. A aby v nové sezóně bojovala o nejvyšší příčky... Jestli se mnou, nebo ne, to neřeším," pravil Petr Rada jako by tušil, že jeho konec dřív, nebo později přijde.

Na naplnění koncepce neměl dost času

Dnes se jeho předtucha naplnila. "Do Slavie jsem šel s dlouhodobější koncepcí a s tím, že budeme postupně do kádru zabudovávat mladší hráče. To ovšem není záležitost, která by se dala zvládnout během krátké doby," nechal se slyšet Rada.

„Po vzájemné dohodě s prezidentem klubu jsme proto dospěli k závěru, že pro Slavi i pro hráče bude lepší, když se naše cesty rozejdou," dodal exreprezentační trenér, který do Edenu zamířil v létě loňského roku z Teplic.

Předtím působil v Liberci, Jablonci, u české reprezentace a v dobách trenérských začátků také v Edenu. Během pětadvaceti ligových kol dovedl Slavii k sedmi výhrám, devíti remízám a stejnému počtu porážek, takže sešívaní figurují pět kol před koncem soutěže v tabulce na osmém místě.

Společně s Radou skončil i jeho asistent Martin Poustka, který bude v klubu nadále působit ve sportovním úseku v jiné pozici.

"Trenérovi Radovi jsem poděkoval za profesionální práci, kterou ve Slavii odváděl," potvrdil pro klubový web rozchod z rozumu prezident Slavie Aleš Řebíček.

Petrouš se znovu vrací na lavičku

Po Radovi mužstvo přebírá na posledních pět utkání trenér slávistické juniorky Michal Petrouš společně s Ivo Knoflíčkem, který u juniorky vykonával funkci asistenta. Petrouš se tak znovu vrací na ligovou lavičku, neboť první celek Slavie už vedl v letech 2010 a 2011.

„Po skončení soutěžního ročníku bude jmenován nový trenér A-mužstva, jenž si vybere vlastní realizační tým," dodal sportovní ředitel Miroslav Držmíšek.

Reklama

Související témata: