Hlavní obsah

Petrouš odsoudil Skácela: Ruda už to má za sebou, mladší kluci ho předběhli

Praha

Poprvé se v kompletní sestavě sešli na tréninku v pátek. A už v neděli zamíří fotbalisté Slavie na soustředění do Rakouska. Na jejich lavičce pokračuje trenér Michal Petrouš, pod jehož vedením se sešívaným vydařil závěr jara. Kouč se nerad smiřuje s odchodem obránce Hubáčka. Naopak vůbec ho nemrzí ukončení spolupráce s miláčkem slávistických tribun Skácelem. „Ruda už má nejlepší za sebou,“ říká Petrouš drsně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Michal Petrouš (vlevo) a jeho nový asistent Juraj Šimurka.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s trenérem Slavie

Ve Slavii jste zaskakoval do konce sezóny, pak vám vedení prodloužilo smlouvu. Byl jste ve velké nejistotě?

Kdepak. Byl jsem úplně v klidu a nechal na Slavii, jak se rozhodne. Jsem rád, že zůstávám, kdo by nechtěl trénovat Slavii? Je to obrovská zodpovědnost, ale chci udělat všechno pro to, aby fanoušci byli spokojeni jako ve čtyřech z pěti kol na konci sezóny. Přeju si, aby hra měla parametry v ofenzívě a lidi se bavili.

Naopak záložník Rudolf Skácel se prodloužení smlouvy nedočkal. Proč?

Ruda mi v tréninku ukázal, že už to má za sebou. Jeho píle nebyla taková, jaká má být. Jel si své tempo. Mladší kluci jsou dravější, už ho předběhli. Ruda má sice zkušenosti, ale je otázka, jestli se k nim v zápase dostane.

Odchází také zkušený obránce Hubáček. Je to velká ztráta?

David se vrací domů do Zlína z rodinných důvodů. Syn mu jde do školy, má tam barák a chce být s rodinou. Pro Slavii je to ztráta, se stopery máme problémy. Musíme sehnat jednoho, který Davida nahradí, protože Dobrotka je zraněný a začátek ligy nestihne.

Na koho se zaměříte?

Čekali jsme do poslední chvíle na rozhodnutí Davida, teď je pro Slavii prioritou zisk stopera. Tři, čtyři jména mě napadla hned, ale asi nebudou realizovatelná. Musíme na tom pracovat.

A do třetice ještě další odchod – záložník Jan Vošahlík.

U něj jsme chtěli, aby pokračoval, ale nedošlo k dohodě. Vrátil se tedy do Jablonce. Krajní hráče bychom však měli nahradit, máme jich tady dost.

Jaká je situace útočníka Fenina?

Na jaře ho přibrzdilo zranění, teď začíná s námi. Máme čtyři útočníky a řekl jsem jim, že všichni začínají na stejné startovní čáře. Tři zůstanou a jeden to asi odskáče. Je to jen na nich.

Jaké posty ještě chcete posílit?

Možná zkusíme získat jednoho gólmana k Čontofalskému. Rakovan je mladý kluk a kdyby se něco stalo Kamilovi, potřebovali bychom někoho, kdo by mohl naskočit. Chceme hrát o nejvyšší příčky a gólman je základ úspěchu. Neříkám, že je Rakovan špatný, ale je mladý a zatím se učí. Asi by byl velký risk ho tam dát.

Kde chcete Slavii v nové sezóně vidět?

Chci věřit tomu, že se budeme pohybovat v horních patrech na úrovni Liberce, Jablonce, Olomouce. I po stránce hráčského kádru bychom na to měli mít. Neříkám úplně na špici, ale v první pětce ano.

A výš ne? Vždyť jste v minulé sezóně porazili Plzeň i Spartu...

To je hezké, ale Slavia poztrácela spoustu bodů s níže postavenými týmy. Musíme se naučit takové zápasy zvládat a postupnými krůčky se zlepšovat.

Hodně lpíte na ofenzivě. Jste typ trenéra, který je radši, když jeho tým vyhraje 4:3, než 1:0?

Asi tak. Prvořadé je, aby si užili fanoušci.

Máte trenérský vzor?

Je to taková směsice. Nechám se inspirovat, ale chci jít vlastní cestou. Teď se mi hodně líbí německý fotbal, Bayern a Dortmund. A do toho dát něco ze Španělska, hlavně Barcelonu. (smích)

Reklama

Související témata: