Hlavní obsah

Plzeň - Jablonec 2:3Plzeň odstavila Superpohár na vedlejší kolej, takže Jablonec zase slavil

Plzeň
Aktualizováno

Během necelých dvou měsíců slaví fotbalový Jablonec druhý triumf. Po květnovém vítězství ve finále Poháru České pošty totiž získal po hektickém závěru i Superpohár, neboť porazil mistrovskou Plzeň a na jejím hřišti k tomu. Pravdou ovšem je, že domácí odstavili Superpohár na vedlejší kolej, neboť prioritou je pro ně kvalifikace o Ligu mistrů, do níž vstupují už v úterý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Jablonce se radují ze zisku Superpoháru.

Článek
Fotogalerie

Plzeňský kouč neblafoval. Bezvýhradnou prioritu dostal v jeho plánech úvodní duel kvalifikace o Champions League, v němž se jeho tým utká už v úterý s Željezničarem Sarajevo, takže domácí Superpohár šel stranou. Sestava tomu zákonitě odpovídala...

„Vždyť jsem byl v minulosti kritizován, že hraju pořád se stejnými hráči. Proto jsem dal příležitost těm, kteří v předchozí přípravě proti Kluži hráli jen půlhodiny," vysvětloval domácí trenér, proč se na hřišti objevili jen tři čtyři fotbalisté, kteří mají v kvalifikaci a lize šanci na základní jedenáctku.

Wágner si o příležitost říkal

Ostatní si o ni měli svým výkonem říci. Hlavně Wágner se o to snažil vehementně, neboť na hrotu domácího útoku představoval pro jabloneckou bránu permanentní nebezpečí. Hned po necelých pěti minutách otevřel po přihrávce Hořavy skóre, za další čtyři minuty hlavičkoval po rohovém kopu vedle, ve 33. minutě také jen o kousek minul tyč.

Severočeši se po rychle inkasované brance sice deset minut probírali, ale postupně začali hrát oni. A na úvod sezóny hodně solidní fotbal.

„Byla to přece pro nás hodně ostrá generálka na sezónu, takže jsme si chtěli dokázat, jak na tom jsme. Brali jsme Superpohár se vší vážností," podotýkal mladý jablonecký trenér Roman Skuhravý. Jeho hráči apely vyslyšeli, hru vyrovnali a s přibývajícími minutami byli daleko nebezpečnější než domácí, kteří se ze hřiště postupně vytráceli.

Vošahlíkovi ovšem velkou příležitost ukopli obránci, Piták trefil jen tyč, Vaňkovi zase zmařil víc než slibnou možnost pádem pod nohy plzeňský gólman Pavlík.

Jablonecký obrat během šesti minut

Brzy po přestávce stačil brankář Viktorie zabránit jistému gólu, který měl na noze Kopic.  Vzápětí byl ale i on po rohovém kopu bezmocný, neboť proti Benešově hlavičce neměl nárok.

A za šest minut Jablonec obrat dokonal, neboť se trefil i Hubník. Jablonecký celek pod vedením mladého kouče Skuhravého tak měl nakročeno k druhému velkému triumfu. Nakonec na něj Severočeši skutečně dosáhli, i když závěr zápasu byl hodně hektický.

V poslední minutě totiž Wágner vyrovnal, ale sudí Zelinka zaregistroval dvojnásobný ofsajd až dodatečně, takže branku nejprve uznal, aby ji až dodatečně odvolal. Finále následně nastavil o pět minut, v nichž nejprve Kopic výhru hostů jistil, aby další trefa plzeňského Wágnera znamenala jen gól hořké útěchy. Jablonec tak během necelých dvou měsíců získal dvě cenné trofeje - domácí pohár a Superpohár oceněný miliónovou prémií k němu.

Fotbalový Superpohár FAČR:
FC Viktoria Plzeň - FK Baumit Jablonec 2:3 (1:0)
Branky: 6. a 90.+4. T. Wágner - 57. Beneš, 63. Hubník, 90+3. Kopic. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Jiřík. ŽK: Kovařík, Procházka, Darida, Řezník - Piták, Loučka.
Plzeň: Pavlík - Řezník, Hejda, Čišovský (46. Procházka), Kovařík - Hanousek (70. Darida), Hořava - Hora, Kolář, Petržela (64. Rajtoral) - Wágner. Trenér: Vrba.
Jablonec: Špit - Rossi, Eliáš, Beneš, Novák - Vošahlík (46. Kopic), Loučka, Vaněk, Čížek (58. Zoubele) - Piták - Hubník (79. Třešňák). Trenér: Skuhravý.

Reklama