Hlavní obsah

Reprezentačnímu trenérovi Vrba volat nebude. Jeho číslo možná ani nemám, přiznal plzeňský kouč

Plzeň

Mistrovská Plzeň se topí v euforii, protože zažívá přímo brilantní vstup do rozbíhajícího se podzimu. V kvalifikaci o Ligu mistrů má už před středeční odvetou s estonským mistrem Kalju jistý postup do závěrečného kola, v němž půjde o účast v základní skupině Champions League, na domácí scéně pak obdarovává soupeře náramnými gólovými příděly. Jako teď naposledy ostravský Baník, který odjel z Plzně s čtyřbrankovým výpraskem. Trenér Pavel Vrba může být navýsost spokojen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba během utkání s Baníkem.

Článek
Fotogalerie

Šestý zápas během tří týdnů, šestá výhra na vašem kontě a navíc třiadvacet branek v síti soupeřů. Souhlasíte s názorem, že máte k dispozici nejsilnější mužstvo, jaké jste za dobu působení v Plzni měl k dispozici?

Po třech odehraných ligových kolech to nedovedu posoudit. Zvláště když jsme v naší lize hráli s mužstvy, která budou zřejmě figurovat ve druhé polovině tabulky. Zatím jde spíše o ukázku, v jaké jsme pohodě a jak se nám daří. Až po sedmi, osmi ligových kolech se ukáže...

Mužstvu se mimořádně daří i střelecky, takže bavíte publikum i góly. Kde se najednou vzala taková produktivita?

Soupeři to s námi mají složité, neboť o góly se dělí de facto všichni hráči, z čehož mám osobně největší radost. Nejsme pro ně tak čitelní, jako kdybychom měli v mužstvu jen jednoho střelce, na kterého by si dávali protivníkovi stopeři pozor. I když třeba Wágner střeleckou formu má a kdyby měl proti Baníku víc štěstí, u jednoho gólu by nezůstal a ještě jeden dva by přidal.

Z nových tváří se ovšem prosazuje nejen Wágner, ale i třeba exolomoucký Hořava, který okamžitě zapadl do sestavy. Překvapilo vás, že mu adaptace na váš styl hry nedělá sebemenší problémy?

Jen potvrdil, co jsme od něho očekávali a proč jsme si ho do kádru vybrali. Měli jsme s ním naprosto jasný záměr, a on svými fotbalovými kvalitami potvrzuje, že do mužstva patří. Je mu přece jen pětadvacet, takže má mnohem víc zkušeností než třeba Wágner, když k nám poprvé přišel, a proto i jeho adaptace proběhla mnohem rychleji. Stejné to ale bylo třeba v případě Procházky.

Letos máte k dispozici tak silný a hlavně široký kádr, že si můžete dovolit pravidelně měnit sestavu, aniž by to bylo na výkonu a hře patrné. Mimochodem - podle čeho se rozhodujete, které hráče právě nasadíte a které necháte odpočívat?

Faktorů je víc... Beru v potaz odehraný počet zápasů a minut, věk hráčů, ale třeba i počasí. Snažím se, aby zátěž hráčů byla rovnoměrná, takže až na Řezníka, který jako jediný odehrál všechny zápasy, měli ostatní úlevy.

Nepřemýšlel jste o tom, že byste před středeční kvalifikační odvetou o Ligu mistrů s Estonci dopřál v ligovém duelu s Baníkem oporám svého týmu ještě větší úlevy?

Otázkou je, koho považovat za oporu, protože nerozděluji mužstvo na část, která hraje Ligu mistrů, a druhou, jež je nasazována do ligových zápasů. Mám výhodu v tom, že v kádru je šestnáct, sedmnáct hráčů a já se je snažím vytížit tak, abychom zápasy zvládli.

A aby se všichni o své místo patřičně rvali, což se vám vyplácí. Třeba takový Rajtoral hrál proti Ostravě jako o život...

Souhlasím, hlavně v první půli měl správný tah na bránu a byl patřičně vytížený. Potvrzuje se, jak velkou výhodou je, že všichni v našem kádru jsou patřičně rozehraní a připraveni kdykoli nastoupit. Už prostě nebudeme nuceni točit se sestavou tak, jako se nám to stalo třeba na jaře v Evropské lize s Fenerbahçe, kdy jsme ji museli měnit hned na čtyřech místech. A to přesto, že zátěž bude narůstat, mohou přijít karty i třeba zranění.

Zátěž se bude skutečně stupňovat, neboť o slovo se hlásí i reprezentace, která hraje uprostřed srpna přípravu v Maďarsku...

Uvidíme, co přinese reprezentační týden, na jehož konci nás čeká domácí utkání se Spartou, kolik hráčů bude do národního týmu povoláno a jaká bude jejich zátěž v přípravném duelu.

Nebylo by dobré se spojit s reprezentačním koučem Bílkem a domluvit se s ním, aby vaše hráče nenechával hrát v Maďarsku celých devadesát minut, když vás týden po Maďarsku čekají rozhodující kvalifikační zápasy, v nichž půjde o postup do základní skupiny Ligy mistrů?

To bude spíše záležitost pro našeho sportovního ředitele, protože já Bílkovo číslo možná ani nemám.

.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: