Hlavní obsah

Plzeňský kanonýr Wágner: Proti Spartě chceme dokázat, že jsme v Česku nejlepší

Praha

Skvostná střelecká bilance zdobí v úvodu nové sezóny plzeňského útočníka Tomáše Wágnera. Ač trenér Vrba pochyboval o jeho uplatnění v západočeském kádru, třiadvacetiletý příbramský odchovanec se stal jedničkou ofenzivy úřadujícího šampióna. Před sobotní bitvou s pražskou Spartou je díky sedmi gólům nejlepším střelcem kádru ligového lídra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Tomáš Wágner během 2. předkola Ligy mistrů mezi FC Viktoria Plzeň a FK Željezničar Sarajevo.

Článek

Jak moc plzeňskou kabinu pohlcuje atmosféra nadcházejícího duelu s pražskou Spartou, který je považován za vrchol ligového podzimu?

Všichni se moc těšíme. Nemohu mluvit o mimořádném napětí, protože v kabině není. Pochopitelně, o zápase se mezi sebou bavíme, padají nějaké vtípky, ale že bychom v hlavě neměli nic jiného, to určitě ne. Vnímáme vyhecovanou atmosféru spíše prostřednictvím fanoušků. Přeci jen o titul tři roky po sobě válčí Plzeň se Spartou, a tak je jasné, že očekávání veřejnosti jsou veliká.

Je složité se koncentrovat na sobotní duel s Pražany, když vás už v úterý čeká první duel play off Ligy mistrů proti Mariboru?

Snažíme se na kvalifikační utkání se slovinským soupeřem nemyslet. Ale pro nás je aktuálně Liga mistrů více. Sparta nehraje evropské poháry, proto bere duel hodně prestižně. My půjdeme do utkání s jednoznačným cílem: chceme ukázat, že jsme nejlepším tuzemským týmem.

Řešili jste hodně i poslední ligový duel proti Znojmu, který jste vyhráli těsně 1:0 po velkém boji?

Rozbor nás teprve čeká po návratu spoluhráčů z reprezentace. Každý máme hlavu a víme, že ve srovnání s posledním utkáním musíme proti Spartě přidat. Ale nelze odehrát všechny duely tak, že dáme soupeři pět branek. Pozitivní na souboji se Znojmem bylo čisté konto a tři body.

Sledujete, jak Sparta coby hlavní rival po vyřazení z 2. předkola Evropské ligy začala posilovat? Co znamenají její nákupy pro váš tým?

Každý z nás čte noviny a internet, takže přehled máme. Ale jde o věc Sparty. My neřešíme, koho kupují. Zabýváme se sami sebou, vlastními zápasy. To je správná cesta, jak být úspěšný.

Vy jste hned při prvním střetu se Spartou dokázal gólmana Pražanů pokořit. Vybavuje se vám trefa v příbramském dresu z února 2010?

Jasně. Šlo o naprosto nezapomenutelný gól, hodně kuriózní. Měl jsem velkou radost. Naskočil jsem do zápasu na posledních patnáct minut a hned po třech skóroval. Navíc moje branka znamenala pro Příbram bod, což bylo skvělé. Letenský gólman Blažek se nedomluvil se stoperem Brabcem a balón ke mně propadnul, takže jsem střílel do prázdné branky. Šlo o jeden z nejsnadnějších gólů, které jsem vstřelil. Vzápětí jsem pak obral v rohu velkého vápna o balón Ericha Brabce a moje střela šla do sítě, jenže trefila spoluhráče Tondu Fantiše a bylo po radosti.

Paradoxně jste při vzájemných konfrontacích slavil jen jediné vítězství nad Spartou, coby plzeňský náhradník na jaře 2012. Je pro vás před sobotou velkou motivací změnit osobní bilanci?

Pochopitelně chci být na trávníku. Ale velmi dobře si pamatuji i to plzeňské vítězství, které jsem si na Letné užil stejně, jako kdybych do zápasu zasáhnul.

Na začátku probíhající sezóny se vám mimořádně daří. Vstřelil jste už sedm gólů. Dodává skvostná produktivita sebevědomí před bitvou se Spartou?

Rozhodně ano. Psychická pohoda je hodně důležitá. Když jdu na trávník, věřím si. Nepochybuji o sobě. Ale nevztahuji zápas na sebe, na můj případný souboj s obranou Sparty. Nezabývám se spekulacemi, zda se obraně soupeře daří, či nikoliv. Všichni hráči protivníka budou určitě hodně nažhavení. Ale bude záležet jen na nás, protože když hrajeme náš fotbal, je zranitelná každá obrana.

Sparta koketuje s myšlenkou, zda do zápasu nasadit obránce Tomáše Ujfalušiho, bývalého reprezentanta a vítěze Evropské ligy i Superpoháru. Představoval by pro vás coby útočníka jeho start velkou nepříjemnost?

Ne. Pokud nastoupí, půjde o zpestření. Hodně toho dokázal, má za sebou velké úspěchy a já k němu chovám respekt. Ale na hřišti je jen jedním z jedenácti hráčů soupeře.

Reklama

Související témata: