Hlavní obsah

Liga po pěti kolech. Slávistická fraška, které by nezabránil ani Mourinho. Deset gólů v Jablonci a výprasky Baníku

Praha

Nejvyšší domácí fotbalová soutěž Gambrinus liga vytasila ty nejlepší zbraně, jak opět nalákat fanoušky do ochozů. Po pěti odehraných kolech je průměr vstřelených gólů 3,25 na zápas a to znovu zvyšuje na atraktivitě celé soutěže. V právě odehraném 5. kole padlo celkem 30 gólů a diváci byli svědky několika divokých zápasů, za jejichž výsledky by se vydali spíše na zimní stadióny - v duelu Jablonce se Znojmem padlo hned deset branek, Teplice zase rozstřílely Slavii na jejím hřišti 7:0, Ostrava prohrála už potřetí za sebou o čtyři góly... Nejsledovanější duel mezi Plzní a Spartou přitom skončil paradoxně bez branek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roztrpčený brankář Slavie Praha Radek Černý - v pondělním zápase s Teplicemi lovil sedmkrát míč ze své sítě.

Článek
Fotogalerie

Fotbaloví nadšenci, kteří si od začátku sezóny našli cestu na fotbalové trávníky, většinou nelitovali. Gólově podprůměrné bylo jen 4. kolo, v kterém padlo dohromady 19 branek. Jinak se střelci činí - v právě skončeném pátém kole nastříleli dokonce 30 gólů, což dělá průměr 3,75 na jedno utkání.

Gambrinus liga 2013/14 - počet branek:
1. kolo24 gólů - průměrně 3 na zápas
2. kolo28 gólů - 3,5 na zápas
3. kolo29 gólů - 3,63 na zápas
4. kolo19 gólů - 2,38 na zápas
5. kolo30 gólů - 3,75 na zápas

Nejvíce zaměstnávají obrany soupeře hráči Plzně a Teplic (oba celky nastřílely shodně 14 gólů), následují jablonečtí fotbalisté (12) a Sparta (11). Střelcům vládnou Zbyněk Pospěch a Aidin Mahmutovič - a nutno podotknout, že nejde o jen tak obyčejné kanonýry.

Útočník Dukly nastupuje pravidelně a stal se hvězdou druhého ligového kola, když skolil čtyřmi zásahy Olomouc. Jenže od té doby se Pospěch netrefil. Mahmutovič zase platí za efektivního žolíka. Bosenský rychlík totiž oproti dřívějším sezónám vysedává na lavičce a čeká na svou šanci - v lize letos odehrál pouhých 92 minut, ale i to mu stačilo na čtyři góly. Mahmutovič navíc v Edenu oslavil svůj premiérový hattrick v české lize.

Historický debakl Slavie, šlágr bez gólů

Fotbalisté Slavie, kteří se před startem sezóny netajili znovu vysokými ambicemi, mají co napravovat. Znovu je totiž čeká to nejdůležitější - boj o důvěru vlastních fanoušků. Většině sešívaných totiž po domácím debaklu s Teplicemi (0:7) došlo, že místo slibovaných bojů o poháry mohou v Edenu opět válčit o záchranu.

Největší porážku v klubové historii Slavie přijímají fanoušci jen hodně těžko. „Letos hrajeme bez legrace o záchranu," připouští příznivci klubu z Edenu. „S těmi hráči by nic neudělal ani Mourinho," píší další věrní na webu slavistickenoviny.cz. „Tragická obrana, navíc totálně jalový útok. Já to absolutně nedokážu pochopit, jako by úplně zapomněli hrát. To, co předvádějí, nemá s fotbalem vůbec nic společného," množí se jasné výtky směrem k Petroušově týmu.

Nejvíce branek v jednom zápase Gambrinus ligy 2013/14:
Jablonec - Znojmo 5:5 (5. kolo)
Slavia - Teplice 0:7 (5. kolo)
Příbram - Plzeň 2:4 (2. kolo)
Brno - Bohemians Praha 1905 5:1 (2. kolo)
Plzeň - Bohemians Praha 1905 5:0 (1. kolo)
Jihlava - Sparta 1:4 (1. kolo)
Slavia - Olomouc 2:3 (3. kolo)
Teplice - Slovácko 3:2 (1. kolo)

To rival sešívaných z Letné má úplně jiné starosti. Hned od začátku sezóny se společně s Plzní usadil na čele tabulky a i letos to vypadá, že bitva o mistrovský titul bude hodně napínavá. Ve vzájemném duelu na západě Čech se však žádné gólové dostihy nekonaly.

Místo festivalu fotbalu se v Plzni zrodila bezbranková remíza. „Co se kulisy a diváků týče, o reklamu určitě šlo. Možná i co do taktiky a disciplinovaného plnění úkolů. Ale o reklamě na fotbal mám přece jen trochu jiné představy," tvrdil kouč Pavel Vrba. Jeho protějšek Vítězslav Lavička bod bral. „Nebylo jednoduché se prosadit, protože defenziva a maximální zodpovědnost fungovala. I tak to byla dobrá reklama na fotbal," mínil sparťanský kouč.

Deset gólů v Jablonci unikátem

Ligový nováček ze Znojma byl před startem nového ročníku pasován do role jasného outsidera, a přestože je po pěti kolech poslední, svými výkony na hřišti rozhodně nepropadl. Naposledy se o tom přesvědčili v Jablonci, kde domácí dvakrát ztratili dvougólový náskok a nakonec museli brát bláznivou remízu 5:5.

„Pět vstřelených gólů by mělo automaticky znamenat vítězství. Tentokrát to neplatilo. Aspoň nás to vrátí na zem. Věřím, že začneme makat a jezdit a k tomu musíme přidat i fotbalovost," tvrdil zkušený jablonecký záložník Karel Piták.

Ostrava? Zase darda...

Kdyby se vyhlašoval nejhorší mančaft měsíce srpna, „trofej" by nejspíš putovala do Ostravy. Po slibném rozjezdu slezského celku přišlo tvrdé K.O. v podobě tří vysokých proher 0:4. Baník nejprve vypráskala Plzeň, poté přišel domácí šok s Jabloncem a naposledy čtyři góly v Příbrami.

Bez peněz a vytoužených posil těžká rána. „Když trenér prohraje třikrát po sobě 0:4, musí počítat i padákem. Zabalit to a sám odejít, jsem však v úmyslu neměl a nemám," prohlásil mladý trenér Martin Svědík. Ten má i nadále důvěru klubového vedení.

Nejvíce táhne Plzeň

Sečteno a podtrženo, nová ligová sezóna nabírá na atraktivitě a fotbaloví fanoušci se znovu vracejí na tribuny svých oblíbených klubů.

Nejvíce táhne Plzeň, kterou v pěti zápasech vidělo v průměru 8722 diváků. Následují Sparta (7859) a Ostrava (6839). Na stadión už přišlo 203 431 diváků, což činí průměr 5086 na jedno utkání.

Reklama