Hlavní obsah

Jarabinský: Baník bude zajímavějším týmem než na podzim

OSTRAVA

Trenér fotbalistů Baníku Ostrava Jozef Jarabinský si je vědom toho, že se posledním mistrům ligy druhá polovina podzimní části soutěže příliš nevydařila. V rozhovoru pro deník Právo ale vyjádřil přesvědčení, že na jaře se jeho svěřencům povede lépe. Měla by tomu pomoci i příprava na Kypru, kterou Baník absolvoval v minulých dnech.

Foto: www.fcbanikostrava.cz

Fotbalisté Baníku Ostrava mají za sebou přípravu na ligu.

Článek

Máte za sebou téměř celou zimní přípravu. Jak ji vnímáte? Já nerad něco hodnotím předem. Můžete říkat, že byla příprava sebelepší, jenže všechno je pak závislé na tom, jakých výsledků v lize dosáhnete. To je vždycky hlavní kritérium pro posouzení přípravy.

Herní soustředění jste absolvovali na Kypru. Měli jste potíže? Jedinou komplikací byla skutečnost, že pár hráčů si doléčovalo nachlazení nebo virová onemocnění, ale pobyt na Kypru jim pomohl. Na úvod jsme postrádali i Mageru s Papadopulosem, kteří plnili povinnosti v reprezentaci do jedenadvaceti let.

Ve čtyřech zápasech jste uhráli dvě remízy. Byli soupeři těžcí? Mužstva z Koreje, Srbska i dva týmy rumunské ligy měly kvalitu. Nelze ji přecenit, ani podcenit. Trochu jsme měli problémy se způsobem rozhodování v prvních dvou duelech, pak se však ustálilo posuzování sporných situací a další zápasy soustředění probíhaly v klidu.

V soubojích s balkánskými soupeři jste si asi užili i dost emocí. Trochu vybočilo jen druhé utkání s Obiličem Bělehrad, když jsme se museli vyrovnávat se simulacemi a provokacemi. I tyto zápasy pro nás byly školou a zkušeností, hráči poznali, jak se v některých situacích musejí zachovat.

Už máte jasno o složení základní sestavy pro jarní část ligy? Spíše bych řekl, že máme představy o složení mužstva při některých variantách. A je otázkou, pro kterou variantu se v dané chvíli rozhodneme. Jasno člověk nemůže mít nikdy.

Zdá se, že hra Baníku bude variabilnější. Byl to cíl přípravy? Museli jsme se tomu věnovat, protože dnes vládne v mužstvu daleko větší konkurence než v předešlých sezónách. Neexistuje velký rozdíl mezi hráči, kteří jsou v sestavě, a těmi zbývajícími. Náš kádr je nyní už mnohem vyrovnanější.

Přispělo k tomu i začlenění řady mladíků do prvního týmu? Každá prodělaná příprava je na mladých fotbalistech vidět, zlepšují se. Také v Baníku jsou hnacím motorem a vítanou konkurencí. Myslím si, že teď hodně šlapou na paty zkušenějším. Jsem přesvědčen, že ti z nich, kteří nastoupí třeba hned v úvodu jara, nebo v blízké budoucnosti, jsou pro klub obrovským příslibem.

Jak důležitý bude pro váš tým start do jarní části sezóny? Já se vždy dívám jenom na nejbližší zápas. Druhá polovina podzimní části ligy se nám nevydařila. Dnes jsem ale přesvědčen, že na jaře budeme hrát zase o poznání lépe. Věřím, že budeme daleko zajímavějším týmem než na podzim.

Reklama

Související témata: