Hlavní obsah

Opavský fotbalový klub má nového majitele

PRAHA

Ukrajinský obchodník Igor Grebenikov je novým majitelem fotbalistů Slezského FC Opava. Většinový podíl v podobě 69 procent akcií získal od svých krajanů ze švýcarské společnosti UB Corporation, která tak definitivně ukončila dvouleté působení v klubu. Cílem nového vedení je stabilizace poměrů ve Slezském FC, který během hospodaření posledních majitelů zabředl do desetimilionových dluhů.

Foto: SFC Opava

Fotbalisté prvoligové Opavy mají nového majitele - ilustrační foto.

Článek

"Udělali jsme velký krok k tomu, abychom začali normálně fungovat," prohlásil generální manažer Bohumír Vojtovič.

Ten byl na středeční valné hromadě zároveň zvolen novým místopředsedou představenstva. Třetím členem orgánu je vedle předsedy Grebenikova ještě administrativně správní manažer Jiří Berousek.

"Počítáme s tím, že později by měli být do představenstva i dozorčí rady dosazeni zástupci města. Než se tak stane, musíme ale zaplatit část z dvoumilionové splátky, kterou městu dlužíme," uvedl Vojtovič. Radnice, minoritní akcionář klubu, by pak mohla stáhnout návrh na konkurz, o nějž kvůli dluhům a neprůhlednému hospodaření zažádala.

Zaplacení dluhu neznamená stažení návrhu na konkurz

Primátor Opavy Zbyněk Stanjura však dnes řekl, že zaplacení celého či významné části z dvoumilionového dluhu nemusí ještě automaticky znamenat stažení návrhu na konkurz. "Tento týden jsem byl na valné hromadě, kde jsem řekl, že v případě, že zaplatí buď celou nebo významnou část dluhu, že se o tom na městě znovu poradíme," uvedl Stanjura. Dodal, že o stažení návrhu na konkurz by musela rozhodnout rada města. "Našim cílem není fotbal zlikvidovat, ale chceme, aby to fungovalo na zdravých základech."

Grebenikov se k opavskému fotbalu dostal jako zplnomocněnec bývalého majoritního vlastníka UB Corporation, jehož zájmy už nehájí. S klubem začal spolupracovat v době, kdy se někdejší majitelé neúspěšně pokusili o fúzi s Bohemians a s tím spojené přestěhování sídla a soutěže do Prahy.

V rámci svých pravomocí následně v obavách před blížícím se krachem převedl většinový podíl akcií na Vojtoviče, který mu prvního března balík podle dohody za symbolickou sumu prodal zpátky. "Ideálním stavem by bylo, kdybychom našli nového hlavního partnera. Odchodem UB Corporation máme každopádně všechny předpoklady k tomu, abychom klub znovu uvedli do životaschopného stavu," řekl Vojtovič.

Reklama

Související témata: