Hlavní obsah

Cipro: Cesta k záchraně bude ještě pořádně dlouhá

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Důležitým vítězstvím nad Drnovicemi odstartoval v sobotu trenér František Cipro své nové angažmá na lavičce Českých Budějovic. Poslední celek tabulky 1. ligy se po výhře přiblížil na dostřel Slovácku a mužstvo dostalo důležitou psychickou injekci. "V kabině se hned zvedla nálada," říká Cipro v rozhovoru pro Právo.

Foto: archiv

Trenér František Cipro.

Článek

O tom, že vaše trenérská premiéra bude proti Drnovicím vítězná, rozhodla až Grubrova hlavička v nastavení. Spadl vám velký balvan ze srdce? Asi jako všem, i když jsem pořád věřil, že zápas dotáhneme do vítězného konce. Za stavu 1:0 jsem chtěl, abychom gól přidali a dohrávali v poklidu, jenže po dvou chybách jsme soupeře nechali srovnat a přišel náš asi patnáctiminutový výpadek zapříčiněný nervozitou. Je příjemnou ironií, že Gruber chtěl asi tři minuty před koncem střídat a já ho tam nechal.

Takže šťastné vítězství? Tak samozřejmě, že se to pokaždé nestane, ale šancí jsme měli už předtím dost, takže výhru považuji za zaslouženou.

Jsou tyto tři body odrazovým můstkem k boji o záchranu? Po psychické stránce určitě, v kabině se hned zvedla nálada. Ale cesta k záchraně bude ještě pořádně dlouhá. Ani ostatní výsledky nám nehrají do karet.

V jakém stavu po psychické stránce jste mužstvo přebíral? Co vám na to mám říct... Hráči byli píchlí, to přiznávám. To jsem viděl na tréninku i při pohovorech. Ale to není ničí chyba, je to normální při situaci v tabulce, navíc kluci odehráli několik smolných zápasů, doma se Spartou, s Ostravou, na podzim s Libercem... To by dolehlo i na větší mužstvo, než jsme my.

O víkendu se dařilo i ostatním mužstvům bojujícím o udržení, spodek tabulky je mimořádně vyrovnaný. Na čí úkor vidíte pro svůj tým záchranu jako nejreálnější? Když jsme měli po skončení televizního zápasu Příbrami se Spartou přípravu, tak jsem klukům říkal, ať si s tím nelámou hlavu, protože Příbram mezi ohroženými celky absolutně nevidím. Pořád si myslím, že Drnovice můžou mít ještě problémy, doufám, že i Blšany a Opava. Všichni mluví o Slovácku, že je už zachráněné, ale pozor, oni taky můžou mít ještě poměrně dost starostí.

Své angažmá jste podmínil návratem Davida Lafaty do kádru, který čtyři měsíce nehrál zápas. Kdy jste se rozhodl, že jej zařadíte do základní sestavy? Po pátečním tréninku jsme spolu měli rozmluvu. David chtěl hrát, věřil si. Na to, jak dlouho absentoval, odehrál dobrý zápas. Gól sice nedal, ale s přístupem a nasazením, které jsem v předchozích zápasech u týmu postrádal, jsem byl maximálně spokojený.

I u ostatních hráčů jste byl s bojovností spokojený? Ano, bylo vidět, že kluci chtějí vyhrát, přitvrdili jsme a odevzdali maximum. Bylo to oboustranně tvrdé utkání nad poměry, o čemž svědčí i počet žlutých karet.

Z béčka jste si vytáhl i řízného záložníka Dvořáka. Proč jste se rozhodl mu dát šanci? Znám ho z Bohemians, kde plnil úlohu defenzívního záložníka skvěle. Také s ním jsem měl pohovor mezi čtyřma očima a proti Drnovicím podal výborný výkon. Brzy byl napomínán, což je v jeho roli nepříjemné, ale zvládl to. Bohužel to byla čtvrtá žlutá, takže příště nebude moci hrát, ale zase se vrátí Chlebek.

Nechybí týmu vůdce, který by hru dirigoval ze zálohy? Chybí toho víc, ani vzadu to není ideální. Navíc teď máme velkou marodku, Němec je mimo hru na sedm měsíců, Pivoňka je také stále zraněný. Doufal jsem, že už bude fit Horejš, který to ve čtvrtek chtěl zkusit. V pátek ale říkal, že má zase problémy a na zápas už přišel s berlemi...

Reklama

Související témata: