Hlavní obsah

Kubíček tvrdí, že Morava připravila past, Mokrý to odmítá

PRAHA

Nikoli náhodný vývoj na valné hromadě, ale dopředu připravená lest šéfů moravského fotbalu způsobila, že páteční volba předsedy svazu skončila bez vítěze. Tvrdí to jeden z hlavních moravských vyjednavačů Jiří Kubíček. Ředitel Sigmy Olomouc popsal zákulisní tahy na stránkách několika deníků, moravský kandidát na předsedu Pavel Mokrý však řekl, že žádný takový plán neexistoval.

Článek

Kubíček tvrdí, že spolu s Mokrým ukolébali hlavního favorita Vlastimila Košťála scénářem, který prý od začátku nehodlali dodržet. Naznačili mu totiž, že na Moravě nemusí usilovat o hlasy, protože Mokrý ve finále voleb odstoupí. Zároveň vytvářeli dojem, že spolu soupeří o křeslo místopředsedy.

Když po druhém kole voleb byl stav stále nerozhodný, měla přijít údajná dohoda o Mokrého odstoupení. On sám to navrhoval, ale moravská komora to odmítla. Mokrý se sice tvářil zklamaně, říkal, že byl delegáty donucen, ale podle Kubíčka jen naplnil to, co bylo předem domluveno.

Nic dopředu plánovaného nebylo

S tím ale Mokrý nesouhlasí. "Nic takového dopředu plánovaného nebylo. Skončilo to zkrátka patem, vyplynulo to z momentální situace," prohlásil dnes Mokrý. "Já jsem ve finále nechtěl být překážkou, ale drtivá většina moravských kandidátů byla proti mému odstoupení. A já jsem musel jejich názor respektovat. Morava chtěla od začátku jako svého kandidáta pouze mě a nic jiného tady rozhodně předem plánovaného nebylo," řekl Mokrý.

Kubíček se však nijak netají tím, že jeho hlavním cílem bylo, aby neuspěl Košťál, a přidává k tomu i zdůvodnění. Bývalý šéf Sparty chtěl podle jeho slov odtrhnout fotbal od ČSTV, ovládnout Sazku a peníze, které z ní jdou. "Teď už se Košťálovi nic ovládnout nepodaří. I kdyby kandidoval na příští hromadě, nemá šanci," uvedl Kubíček.

Košťál řekl, že na Kubíčkovo vyjádření dnes nebude reagovat. Na středu prý svolá tiskovou konferenci.

Mokrý prohlásil, že znovu kandidovat asi nebude

Mokrý hned v pátek prohlásil, že znovu kandidovat na předsedu pravděpodobně nebude a jiného kandidáta Morava zatím nemá. "V tuto chvíli to spíše vidím tak, že zřejmě už opravdu kandidovat nebudu," potvrdil Mokrý tři dny po valné hromadě.

Kubíček už hledá další možnosti. V médiích naznačil, že by pro Moravu byl přijatelný Ivan Hašek, pokud by získal podporu i v Čechách. Bývalý reprezentant, který v pátek prohrál s Košťálem v prvním kole, zatím dozvuky sleduje zpovzdálí a do názorové přestřelky se nehodlá zapojit.

Ani rozhodnutí, zda bude v červnu na funkci předsedy znovu kandidovat, prý ještě neučinil. "Zatím celou situaci monitoruji, potřebuji několik dnů na rozmyšlenou," řekl Hašek. Na páteční dramatické jednání zapomínal v rodinném kruhu. "Vyrazil jsem jen na dorostenecký zápas svého syna," řekl Hašek.

Mokrý se zachoval podobně. "Byl jsem hodně s manželkou a chodil jsem na procházky. Ani jsem nikam nevyrazil na fotbal, nepamatuju, kdy jsem naposledy o víkendu nenavštívil nějaký zápas," uvedl Mokrý.

Reklama