Hlavní obsah

Rezka přepadla nostalgie a euforie, vrátil se do úplně nového klubu

Byl u prvního mistrovského titulu Viktorie Plzeň, pak odešel na zkušenou do světa. Po angažmá na Kypru v tamním Anorthosisu Famagusta se vydal až do daleké Číny, kde hájil barvy celku Changchun Yatai. K tomu stihl jedenadvacet startů za národní celek a připsal si čtyři reprezentační branky. Dva dny před očekávaným šlágrem na Spartě je fotbalista Jan Rezek staronovou posilou Viktorie.

Foto: Foto archiv Jana Rezka

Jan Rezek v čínském angažmá.

Článek

Ačkoli se Rezek do Plzně vrací, nepřichází do úplně známého prostředí. „Od chvíle, kdy mi pan Chovanec zavolal, že Viktorka má zájem, mě přepadla nostalgie a euforie, že se vrátím do prostředí, které dobře znám. Ale vrátil jsem se do vlastně úplně nového klubu. Stadión je rekonstruovaný a jsou tu jiní spoluhráči. Jádro týmu ale zůstalo stejné. V Plzni jsem zažil nejlepší chvíle svojí kariéry a já věřím, že Plzni pomůžu k lepším výsledkům," líčí klubovému webu Jan Rezek, který se z Číny vrací zpět do vlasti.

Řešení pro všechny strany

„Bylo mi vysvětleno, že v čínských klubech smí být maximálně čtyři cizinci. Po loňské sezóně nastaly nějaké změny a my se rozešli v dobrém. Vlastně se mi to trochu i hodilo, protože angažmá bylo náročné především po psychické stránce. V Číně jsem byl bez rodiny, což jsem snášel dost těžce. Ani jsem neodporoval, když jsem měl odejít. Jediným problémem bylo, že skoro všude už bylo uzavřené přestupní období. Tím, že se mi ozvala Plzeň, se všechno rychle vyřešilo," usmívá se Rezek.

Pojí ho velké přátelství s Pavlem Horváthem. A plzeňský kapitán byl samozřejmě rychle v obraze. „Horvi věděl už delší dobu, že se k mému návratu schyluje. Doufám, že je rád, že to tak dopadlo a společně dosáhneme cíle, který si Viktoria vytyčila," říká staronová posila západočeského celku.

Pohárová soupiska už je uzavřena

Protože Rezek posílil Viktorii až v průběhu jarní části sezóny, nemůže nastoupit v jejím dresu v utkáních Evropské ligy. „Zatím si nějak neuvědomuji, že nebudu moct nastoupit v osmifinále. Hlavní pro mě je, že jsem konečně přijel do Plzně a absolvoval první lehký trénink," zůstává nohama na zemi Rezek, který si udržoval povědomí o české soutěži. „S klukama z Plzně jsem zůstal v kontaktu. Stejně tak jsem sledoval celou ligu a to, co se v Plzni podařilo, si zaslouží klobouk dolů."

Rezek může poprvé vyběhnout na hřiště v ostrém zápase už tuto neděli na půdě pražské Sparty. „Potřebuji trochu potrénovat, ale myslím, že fyzicky připravený jsem. Je to zápas prvního s druhým před vyprodaným stadiónem. Kdo by takové utkání nechtěl hrát... Ale uvidíme, jakou trenér zvolí sestavu," přemýšlí záložník s reprezentačními zkušenostmi.

Těší se na plzeňskou fotbalovou horečku. „Samozřejmě vím, že chodí na každý zápas plný stadión. V Číně na nás chodilo od desíti až do dvaceti tisíc fanoušků. Ale atmosféra tam byla spíš komorní a moc se nefandilo. Také v tomto ohledu se těším na zápasy v Plzni," říká Rezek.

Reklama

Související témata: