Hlavní obsah

Ani trenéři nevěděli, zda se duel Teplic se Spartou vůbec dohrál, nebo byl předčasně ukončen

Teplice

Dost dobře nevěděli, jak nakonec jejich vzájemný duel skončil. A to oba trenéři seděli na lavičce přímo u hřiště. Minutu před koncem zápasu totiž sudí Královec ligový šlágr mezi Teplicemi a Spartou přerušil a signalizoval pětiminutové nastavení, neboť ze sektoru sparťanských fanoušků přiletěla na trávník další z nespočetných dýmovnic a zaplavila hřiště hustým kouřem. Pak si ale vše zřejmě rozmyslel. Aniž by nechal hru znovu zahájit, pískl podruhé a střetnutí ukončil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec ukončuje zápas Teplic se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Řádně, nebo snad předčasně? I to byla otázka, jež v první chvíli bleskla hlavou jak domácímu Ščasnému, tak i sparťanskému Lavičkovi.

„Vím jen to, co mně tlumočil kapitán David Lafata. Podle oficiálního zápisu skončilo utkání v řádné hrací době," rozptýlil nakonec nejistotu sparťanský kouč Vítězslav Lavička, který si v Teplicích užil také své.

Vedle Lavičky explodovala dýmovnice

A nejen proto, že jeho tým vůbec poprvé v této ligové sezóně padl a plánované oslavy titulu tudíž musel odložit. Když šel totiž Lavička v samém úvodu střetnutí po třetím přerušení uklidňovat letenské fanoušky, dopadla těsně vedle něho dýmovnice.

„Nebylo mně dobře, to se ví. Čekali jsme, že diváci budou naším hnacím motorem, jenže zápas se nepovedl ani nám na hřišti, ani fanouškům na tribunách. Ale na diváky se vymlouvat nechci, i když jejich chování nám nepomohlo," glosoval inkriminovaný moment proslulý slušňák Lavička.

„Po dění v prvním poločase jsem spíše počítal, že by se zápas vůbec nemusel dohrát," přiznával domácí kouč Zdeněk Ščasný, že se mu myšlenky na předčasný konec honily hlavou. A to přesto, že ve fotbale už něco zažil. Hlavně během řeckého angažmá.

Ani Ščasný podobné přerušování nezažil

„Kdyby se zápas přerušoval kvůli světlicím dopadajícím na trávník, mělo by to opodstatnění. Ale přestat hrát kvůli skandování publika? To jsem skutečně nezažil. Ani v Řecku, kde podobným výlevům nevěnuje vůbec nikdo pozornost. Tam se ostatně hraje, i když kolem trenérů i hráčů explodují světlice a člověk zažívá strašně nepříjemné pocity," meditoval Zdeněk Ščasný nad neustálým přerušováním střetnutí.

„Nevzpomínám si, že by se někde ve světě přerušovala utkání tak, jako nyní u nás. Fanoušek má právo na názor, i když je samozřejmě otázkou, jakou formou ho vyjadřuje. Zároveň ale chápu, že lidé z fotbalové asociace se snaží najít cestu, jak podobným výlevům zamezit," přidával se k domácímu trenérovi i jeho letenský kolega Vítězslav Lavička.

Nevydařený zápas. Na hřišti i na tribunách

V jednom se ale oba unissono shodli - neustálé přerušování nepomohlo ani jednomu mužstvu. Natož aby prospělo fotbalu.

„Nebylo to nic příjemného, protože jsme vedli a dařilo se nám. Proto jsem rád, že jsme i přerušení ustáli a v dalším průběhu zápas zvládli. Nejenže jsme vyhráli, ale porazili jsme Spartu, která je u nás momentálně nejsilnější a hraje nejlepší fotbal. A my byli první, kdo ji porazil. Navíc v době, kdy má formu, zatímco nám se v posledních týdnech nevedlo," netajil Zdeněk Ščasný spokojenost, že po podzimní výhře nad mistrovskou Plzní ukončil jeho tým i tažení Sparty za titulem směřující.

„Zaslouženě, protože Teplice byly daleko efektivnější než my. Byl to zápas s hodně bláznivým proběhem. Dostali jsme se rychle do gólového deficitu, namísto toho, abychom průběh střetnutí určovali my. A když jsme stupňovali tlak a vyvíjeli enormní úsilí, přišly světlice, dýmovnice a přerušení. Prostě kontraproduktivní situace, které mému mužstvu nepomohly. Nechci se ale na ně vymlouvat. Byl to prostě nevydařený zápas. Jak na hřišti, tak na tribunách," musel sparťanský trenér Lavička skousávat první ligovou prohru v sezóně.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: