Hlavní obsah

V sobotu spadne opona za ligou, stále je o co bojovat

PRAHA

Dvanáctý ročník samostatné české ligy bude v sobotu minulostí. Sparta převezme pohár pro mistra, České Budějovice a Opava se rozloučí s elitou, ale ještě je potřeba rozdělit účastníky evropských pohárů. Největší bitvu svedou o druhé místo a předkolo Ligy mistrů Slavia, Teplice a Olomouc, otevřený je také boj o třetí přihlášku do Poháru Intertoto. Všechny zápasy 29. kola začnou ve 14:25.

Článek

Sparťané chystají mistrovské oslavy, které podtrhuje zápis do kroniky: sobotní duel s Teplicemi totiž bude 1000. domácím zápasem v historii klubu. Severočeši ale mají větší motivaci, po utkání by spolu se soupeřem rádi slavili jako vicemistři.

"Uvidíme, s jakou strategií soupeř přijede," řekl trenér Jaroslav Hřebík. Až dnes lékaři rozhodnou, zda mu jeho zdravotní stav umožní slavit titul na lavičce. Dlouhodobě mimo je Pergl, kvůli kartám usednou jen do hlediště Poborský a Johana.

Teplice přijedou s velkým odhodláním, ale také s vědomím, že na jaře venku ještě vyhrát nedokázaly. "Pokud navážeme na výkony z posledních dvou utkání, máme šanci na body," věřil kouč Vlastislav Mareček. Bídná forma šampionů je prý neukolébá. "Sparta by naopak mohla být více vyhecovaná," upozornil Mareček. Chybět bude Kaufman, který má zlomenou zánártní kůstku, mimo jsou Hunal s Tesaříkem, Maška čeká 150. ligový zápas.

V tabulce jsou před Teplicemi slávisté

V tabulce jsou před Teplicemi slávisté, ale čeká je těžký duel na Bazalech, odkud nedávno odjeli s pohárovým debaklem 1:5. Jenže ligová matematika je odlišná: Ostrava doma soupeře porazila naposledy před sedmi lety. "Vítězství Slavii nevěnujeme, jak si leckdo může myslet. Divákům se chceme odvděčit a odčinit tak i poslední nezdary," slíbil trenér Jozef Jarabinský.

Slavia vylepšila v poslední době defenzivu, už 281 minut neinkasovala. V důležitém souboji ale bude trenér Karel Jarolím postrádat zraněné Zbončáka s Holeňákem. "Všichni si uvědomujeme, že druhé místo máme ve svých rukách. I proto věřím, že hráči podají výkon na hranici svých možností," řekl Jarolím. Na Rychlíka čeká 150. ligové utkání.

Olomoucká naděje na druhé místo leží v oblasti teorie, ale tým jí chce jít naproti výhrou nad Drnovicemi. "To je naše povinnost. Pak se teprve můžeme zajímat, jak hrála Slavia a Teplice. Ale jsem realista, velké naděje si nedělám," řekl trenér Petr Uličný. V kádru chybí jen dlouhodobě zraněný Pečnik.

V Olomouci boj o angažmá na příští sezónu

Drnovice se musejí obejít bez zraněného Holomka, trest na tři zápasy dostal Bouška a nejistý je start lehce zraněných Holuba a Schindlera. "V každém případě ale budeme v Olomouci bojovat nejen o udržení osmého místa, ale hráči také o své angažmá na příští sezonu," uvedl trenér Josef Mazura.

Příbram už má klid, a tak by se ráda rozloučila se sezonou před vlastními diváky pohodovým výkonem bez známky nervozity. "Blšany se ale zlepšily, na jaře venku příliš neprohrávají," upozornil trenér Pavel Tobiáš.

Chmelaři dokázali skutečně čtyřikrát během jara venku bodovat. A na Příbram to navíc umějí, vyhráli s ní posledních pět zápasů. "Chceme skončit co nejvýš, proto budeme hrát v nejsilnější sestavě," řekl kouč Michal Bílek, který v minulých dnech prodloužil blšanské působení o další rok. Chybět mu bude Střihavka, jehož trápí břišní sval a jde na artroskopii kolena.

Liberec už kvůli potvrzenému odpočtu do bojů o vysněné poháry nezasáhne, musí si vystačit s Intertotem. V duelu s ještě smutnějšími Českými Budějovicemi se však chce rozloučit na úrovni. "Když vyhrajeme, skončíme v normální tabulce druzí, a to pro mě bude satisfakce," řekl trenér Stanislav Griga. Do sestavy se vrací Šinglár, na marodce jsou Došek, Abrahám a Ančic.

Budějovice se chtějí rozloučit na úrovni

Hosté si už postavení nevylepší, s ligou se rozloučí. Věří, že jen na rok. "Za těch devět kol jsem poznal, že budějovický hráčský kádr na první ligu rozhodně má," řekl trenér František Cipro. Do Liberce ale přiveze jen torzo týmu. Po vypršení trestu se sice vrátil Homoláč, ale chybět bude sedm hráčů základní sestavy. Nově na marodku přibyli Adam a gólman Filipko.

Fotbalisté Brna mají v případě vítězství nad Jabloncem a klopýtnutí Drnovic v Olomouci šanci skončit na osmém místě. "To je velká motivace," uvedl trenér Jiří Kotrba. V trestu je Černý, nejistý je start lehce zraněného Zúbka.

Jablonec ještě nikdy v Brně nezvítězil, ale teď by rád navázal na tři poslední ligové výhry. "Brno se už zachránilo, očekávám zajímavý souboj. Myslím, že to bude uvolněné střetnutí," řekl trenér Petr Rada, který bude postrádat trio Smíšek, Kordula, Hušek.

Zlín je jedním z aspirantů na Pohár Intertoto, teď na jeho stadion přijede beznadějně poslední Opava. "Už můžeme hrát bez psychických stresů, což by se mělo odrazit i na líbivější hře než v minulých zápasech," věřil trenér Pavel Hapal, že se bude v sobotu na co dívat. Zraněný je brankář Baránek, v trestu Janíček.

Boleslav se Slováckem se utkají o účast v Intertotu

Opava se také loučí, desetkrát za sebou už nedokázala vyhrát. Trenér Vlastimil Palička dá podle všeho příležitost i odchovancům, kteří by do sestavy měli naskočit v příští druholigové sezoně. K dispozici nejsou zranění Šalamoun a Laciga.

Ligový nováček z Mladé Boleslavi zakončí první sezonu mezi elitou domácím duelem proti Slovácku. Oba týmy mají šanci na Intertoto. "I proto ztráta motivace v žádném případě nehrozí. Ale dám šanci i hráčům ze širšího kádru, aby mohli dokázat, že na ligu mají," prohlásil trenér Dušan Uhrin. Zranění jsou Krátký s Langrem.

Hostující kouč Ladislav Molnár se musí obejít bez zraněného útočníka Nezmara, který jedno žebro zlomené a druhé naštípnuté. Slovácko teď více upírá svou pozornost k úternímu finále Poháru ČMFS a trenér přiznal, že opory bude šetřit. "Máme ale dostatečně široký kádr a příležitost ukázat své kvality dostanou hráči z lavičky," řekl Molnár.

Reklama