Hlavní obsah

Při oslavách fanoušci spílali Hřebíkovi, a ten nepřevzal medaili

Oslavy mistrovského titulu obvykle bývají dnem, který je zapsán zlatým písmem v klubové kronice. Fotbalová Sparta Praha ale na sobotní předání poháru asi ráda rychle zapomene. Její hráči v posledním utkání sezony totiž prohráli s Teplicemi, fanoušci spílali současnému trenéru Jaroslavu Hřebíkovi, který si pak ani nepřišel pro zlatou mistrovskou medaili.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kouč Sparty Jaroslav Hřebík

Článek

Když sparťané dohráli, popadali před vlastní lavičkou na zem a smutně přihlíželi tomu, jak tepličtí hráči oslavují zaslouženou výhru. Pak se navlékli do rudých triček s velkou číslicí 33 na zádech, vyjadřující počet letenských titulů. Jejich cestu na hlavní tribunu sice doplňoval ohňostroj, ale také hromové burácení fanoušků "Hřebík ven".

Sparťané pak převzali zlaté medaile a první místopředseda svazu Pavel Mokrý předal kapitánu mužstva Karlu Poborskému stříbrný mistrovský pohár. Velké veselí v obličeji hráčů ale nepanovalo; fotbalisté si byli vědomi, že do konce sezony doklopýtali skoro trapně. Pro medaili si došel i realizační tým, ale trenér Hřebík chyběl.

Hřebík vysvětloval své počínání

Svoje nečekané počínání vysvětloval později na tiskové konferenci. "Mám tady rozdělanou práci, ale nejde to tak rychle, jak jsem si přál. Úkoly jsem sice splnil, ale i tak jsem zůstal něco dlužen a za to jaro jsem si mistrovský titul ani nezasloužil," soukal ze sebe trenér.

Na správný okamžik převzetí medaile prý může přijít čas později. "Není to můj titul a možná si medaili vezmu až na podzim, když se nám bude dařit lépe," vysvětloval Hřebík, zatímco za okny tiskového centra fanoušci skandovali jméno jeho předchůdce Františka Straky.

Hřebík prý nehodlá ani při současné nenávisti fanoušků ze Sparty odejít. Současná "antihřebíkovská" nálada ale prý neprospívá ani klubu, ani samotným fanouškům. "Chtěl jsem sice získat větší náskok na čele, ale nastupovali další hráči, kteří mohli dokázat, že sem patří a že se budou zlepšovat," uvedl zklamaný kouč.

Poděkování fanouškům mělo jinak tradiční průběh: hráči naházeli do juchajícího davu trička i dresy, s nimiž dohrávali sezonu, a Poborský pronesl dvě věty, v nichž divákům poděkoval za přízeň. Odpovědí mu bylo opětovné skandování výzvy na Hřebíkův odchod, což někteří hráči doprovodili smutným úsměvem.

Trenér Straka byl ukrytý v útrobách hlavní tribuny

Trenér Straka, kterým tým vedl do 16. kola, byl po celou dobu ukrytý v útrobách hlavní tribuny a mezi své obdivovatele se vydal až ve chvíli, kdy už tam postávali pouze jednotlivci.

Po dvaceti minutách už bylo na Letné ticho a Poborský v civilním oblečení novinářům vysvětloval důvody sparťanských selhání v závěru sezony. "Nebylo to podle našich představ, ale zkoušeli jsme různé varianty a různé herní systémy. Připravovali jsme na Ligu mistrů, zkoušeli jsme něco...," nedokončil větu a sám se vlastní myšlence zasmál, protože dobře věděl, že s takovými výkony by mužstvo v prestižní soutěži skončilo s ostudou.

Letenský kapitán však zatím nemůže s jistotou prohlásit, že u podzimního tažení evropskou soutěží znovu bude, protože ještě s klubem neprodloužil smlouvu. "Teď jsme ve fázi debaty, velký problém v tom nevidím, pro mě je prioritou ve Spartě zůstat a klub si přeje totéž," prohlásil Poborský.

Méně se mu už líbilo, že si trenér Hřebík nedošel pro medaili. "Je to smutné. I když je pod obrovským psychickým tlakem, nechci nikoho omlouvat. Je to samozřejmě jeho věc, ale správné to není a mně se to nelíbí," udělal letenský kapitán tečku za podivnou ligovou sezonou, v níž získal už svůj čtvrtý titul. Jednou se radoval se Slavií, jednou s Manchesterem United a podruhé v rudém dresu.

Reklama

Související témata: