Hlavní obsah

Pastoor se modlí, aby mazáci spasili Slavii, sestup straší ještě pět dalších týmů

Praha

Šest týmů od jedenáctého Baníku dolů ještě straší dvě kola před koncem fotbalové Gambrinus ligy hrozba sestupu. Slavia je mezi nimi. Od propadliště jí dělí tři body, případná domácí výhra nad Slováckem jí v neděli dá jistotu záchrany. „Když vyhrajeme, zanechá to aspoň trochu dobrý dojem po zpackané sezoně, kdy se nám ani doma moc nedařilo,“ uvědomuje si slávistický obránce Martin Dostál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie (nahoře Tomáš Necid) oslavují první gól během utkání proti Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Chystají se na stěžejní duel, před cestou k poslednímu utkání do Ostravy už chtějí mít slávisté klid. „Pro nás je to velmi důležitý zápas, očekávám hodně zejména od zkušenějších hráčů jako třeba Černý, Škoda, Gecov nebo Piták. Jsou nejzkušenější a musejí tým vést," poukazuje trenér Alex Pastoor na klubovém webu.

Pro Holanďana bude duel se Slováckem poslední na lavičce v Edenu. Po sezóně se totiž vrátí jako Van Bastenův asistent domů do Alkmaaru. Zápas ale výjimečně brát nebude.

„Víc se zajímám o to, abychom se zachránili. Pokud to zvládneme, pak si můžu najít čas a energii na to, abych si zápas jako speciální užil, protože jsem si to tady zamiloval. Klub, město a lidi, se kterými v klubu pracuji," popisuje slávistický trenér.

Program 29. kola - vše v neděli od 18:00:
Jablonec - Bohemians 1905
Plzeň - Brno
Jihlava - Příbram
Olomouc - Znojmo
Teplice - Ostrava
Slavia - Slovácko
Dukla - Liberec
Ml. Boleslav - Sparta

Oba sestupující mohou být již v neděli jistí

V nedělním 29. kole se může rozhodnout o obou sestupujících týmech. Pád do druhé nejvyšší soutěže potká poslední Olomouc v případě, že doma podlehne Znojmu. Sestoupit mohou o víkendu i Bohemians 1905, pokud prohrají v Jablonci a zároveň znojemský nováček zvítězí na Hané.

Zápas v Olomouci je klíčový. Hanáci se propadli až na poslední místo, nováček má jen o dva body víc. „Reprezentační pauza nám přišla vhod. Hráči byli po několika neúspěšných zápasech v nějakém stavu. Potřebovali jsme zvolnit ligový cyklus a dát jim víc odpočinku. Cítím, že to hráčům pomohlo," doufá trenér Ladislav Minář.

Všechny minulé zápasy se teď mažou

„Nemusím zdůrazňovat, jak je pro nás v závěrečných dvou kolech každé utkání důležité. Pokud si chceme udržet naději na záchranu, potřebujeme zvítězit," říká jeho znojemský protějšek Leoš Kalvoda, který působil také v Sigmě.

„Oba týmy jsou na tom podobně. Olomouc v posledních pěti zápasech uhrála jen bod, v minulém kole prohrála vysoko na Spartě. Nyní se však všechno maže, bude záležet na psychické odolnosti našich hráčů. Musí ukázat, že umí i pod tlakem hrát fotbal. Věřím, že zápas zvládneme. Máme sice nevýhodu, že hrajeme na hřišti soupeře, ale my hrajeme venku celou sezónu," poukazuje kouč znojemských bezdomovců.

Všechna utkání začínají v neděli shodně v 18:00 a můžete je sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Reklama