Hlavní obsah

SESTAVA SEZÓNY: Sedm mistrů z Letné, zachránce klokanů a spol.

Praha

Měsíc před koncem soutěže byli jistými mistry, v závěru však svoji nadvládu ještě zvýraznili. Fotbalisté Sparty získali double, navíc v novém českém bodovém rekordu. Není tedy divu, že v ideální sestavě sezóny 2013/14 fotbalové Gambrinus ligy podle Sport.cz mají šampióni hned sedminásobné zastoupení. Po jednom hráči pak dodala Plzeň, Mladá Boleslav, Jihlava a také zachráněná Bohemka.

Foto: Sport.cz s použitím webových stránek klubů

Sestava sezóny 2013/14 fotbalové Gambrinus ligy podle Sport.cz

Článek

Ligu vyhráli o 13 bodů před Plzní, jen jednou prohráli a doma neztratili ani bod. Mladý tým Sparty převyšoval konkurenci ve většině ukazatelů a oceněním mu jsou nejen týmové trofeje a individuální ceny, ale také postoj kouče Pavla Vrby, který na hráčích z Letné postavil svůj výběr pro závěrečné zápasy sezóny ve Finsku a s Rakouskem.

Pokud jde o absolutní vítěze hodnocení, jsou dva. Záložník Josef Hušbauer i obránce Pavel Kadeřábek se v optimální sestavě objevili hned jedenáctkrát. Pro oba to také byla životní sezóna. Hušbauer se jako první středopolař v historii české ligy stal králem střelců, jeho parťák Kadeřábek se pak až na startu ročníku stal bekem z nouze a zazářil jako kometa.

Hvězd mají šampióni víc než dost

Kouč Lavička se však mohl spolehnout i na řadu dalších. Letním jackpotem byl příchod levého obránce Costy. Neztratil by se ani v kvalitnějších ligách a na šesti nominacích se zastavil jen kvůli tomu, že zranění ho připravilo o šest závěrečných kol. Jako stoper se pak do reprezentace vrací Mario Holek, jehož letenští fans překřtili na SuperMaria.

Vedle Hušbauera zářili v letenské záloze i další opory. V první řadě Bořek Dočkal, který přišel až v průběhu podzimu, poprvé nastoupil v 5. kole, přesto vytvořil s 19 asistencemi další rekord české ligy. Z levé strany hřiště pak soupeře torpédoval zase Ladislav Krejčí, jehož cena se podle zahraničních zdrojů vyšplhala už na 4,5 miliónu eur, což je asi 123 miliónů korun.

Pokud jde o útok, sparťanský kapitán David Lafata sice korunu pro krále střelců počtvrté v řadě nezískal, na kolegu Hušbauera však ztratil jen dvě trefy a během sezóny se stal nejlepším kanonýrem v historii Gambrinus ligy.

Harba v čele zbytku světa

Na zbytek světa zbyla čtyři místa. Jarní střeleckou explozí na sebe výrazně upozornil bosenský útočník Haris Harba, který Jihlavu dotáhl až do klidného středu tabulky. V Ďolíčku se naopak klepali až do posledních vteřin ligy. A jestli někomu mohou klokani nejvíc děkovat za ligovou záchranu, pak brankáři Martinu Berkovcovi, který byl během hostování ze Slavie nejpevnější oporou týmu a několikrát zazářil.

Plzeňský obhájce titulu zářil hlavně v pohárové Evropě a v domácí soutěži nečněl tak jako dřív. Jeho prapor drží stoper Václav Procházka, jehož chvíle v národním týmu zřejmě také přichází. Díky režisérovi Davidu Jarolímovi pak má zastoupení také Mladá Boleslav. Spolupráce s otcem Karlem jako trenérem zafungovala, Středočeši obsadili třetí příčku.

Sestava sezóny 2013/14 Gambrinus ligy podle Sport.cz:
Berkovec (Bohemians 1905, 4) - Kadeřábek (Sparta, 11), Procházka (Plzeň, 5), Holek (Sparta, 5), Costa (Sparta, 6) - Dočkal (Sparta, 6), Hušbauer (Sparta, 11), D. Jarolím (Mladá Boleslav, 6), Krejčí (Sparta, 6) - Lafata (Sparta, 6), Harba (Jihlava, 7).

Reklama