Hlavní obsah

Svaz nabídl Viktorii Plzeň první ligu

PRAHA/PLZEŇ

Do plzeňských Štruncových sadů se opět vrátí první fotbalová liga. Viktoria využije nabídky Českomoravského fotbalového svazu a nahradí v nejvyšší soutěži Drnovice, které se 1. ligy z ekonomických důvodů vzdaly. Vedení plzeňského klubu musí ještě do pátku doručit všechny potřebné materiály pro udělení prvoligové licence.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Do plzeňských Štruncových sadů se bude opět chodit na první ligu.

Článek

Informaci přinesly internetové stránky Viktorie a výkonný ředitel klubu Radomír Havel potvrdil, že Plzeň nabídky k účasti v nejvyšší soutěži hodlá využít. "Uděláme všechno pro to, abychom splnili všechny podmínky a v příštím ročníku první ligu hráli," uvedl Havel.

Plzeňští fotbalisté byli před týdnem smutní, přímý postup do první ligy jim unikl o dva body. Jenže po odstoupení Drnovic se jim otevřela cesta mezi elitu, odkud loni po jedné sezoně sestoupili.

Nyní Plzeň musí odstranit poslední překážku na cestě do první ligy. Tou je splnění licenčních podmínek pro nejvyšší soutěž. "Ale myslím, že to nebude problém," uvedl pro ČTK Havel. Také ředitel profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas v úterý při odstoupení Drnovic tvrdil, že Plzeň by měla podmínky pro obdržení prvoligové licence bez potíží splnit.

Západočeši nedávno získali licenci pro druhou nejvyšší soutěž a nyní věří, že budou stejně úspěšní i při obhajování prvoligové licence. Podklady musejí předložit do pátku. "Nečekám ale výraznější komplikace. V předstihu jsme se připravovali na to, že do první ligy můžeme postoupit, takže teď nejsme ničím zaskočeni," podotkl Havel.

Vstup nepřinese zemětřesení v kádru

Licenční manažer svazu Stanislav Rýznar přes víkend posoudí plzeňské možnosti. V pondělí má definitivně rozhodnout o tom, zda Západočeši mají ekonomickou sílu na to, aby hráli v nejvyšší soutěži. Rýznar bude mimo jiné posuzovat i způsobilost plzeňského stánku ve Štruncových sadech. "Ale ligu jsme ještě loni hráli, stadion prvoligové podmínky splňuje," prohlásil Havel.

Vstup do první ligy nemá znamenat ani zemětřesení v plzeňském kádru, který v letošní sezoně působil v druhé lize a nakonec mu těsně unikl přímý postup. "Žádná razantní obměna určitě nehrozí, chceme mužstvo stavět na odchovancích a maximálně ho doplnit o dva až tři zkušenější hráče," uvedl Havel.

Jedním z hráčů, který by na západ Čech mohl zamířit, je i záložník Milan Barteska. Ten v Plzni působil už loni, kdy jako kapitán musel strávit sestup z nejvyšší soutěže.

Reklama