Hlavní obsah

Oslovili Celtic. Posily ze Skotska ale zatím k Botiči nedorazí

Praha

V rámci projektu Zelenobílí všech zemí světa, spojte se, který Bohemians 1905 rozjeli na jaře, jim se záchranou pomohli dva litevští fotbalisté ze Žalgirisu Vilnius. Klokani nedávno oslovili i slavný Celtic Glasgow. Dorazí snad k Botiči posila z Glasgow?

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prvoligový fotbalový tým Bohemians Praha 1905 při oficiálním fotografování.

Článek

„Celtic jsme sice oslovili, byli jsme se na něj podívat v Rakousku, když hrál s Duklou. Ale zatím to není tak, že by se proces rozběhl v praxi. Je to běh na dlouhou trať," uvedl ředitel klubu Ladislav Valášek. „Pokud by šlo o Celtic, muselo by se jednat vyloženě o hráče do základu," doplnil v žertu sportovní ředitel klokanů Tomáš Požár.

Účelem projektu je spolupráce s kluby z ciziny, které mají také zelenobílé barvy. Na fanouškovské i profesionální bázi. Litevci Kuklys a Vaitkunas byli prvními vlaštovkami. V létě se však vrátili, pohyb mezi Vilniusem a Ďolíčkem na nějakou dobu ustane.

„Komunikace se Žalgirisem pokračuje, ne ale natolik, abychom si vyměňovali hráče," podotkl Valášek. Zahraniční posilu však klokani i tak mají, ze španělského druholigového Hérculesu angažovali kolumbijského útočníka Jhona Mosqueru. Dále přišli Matúš Mikuš (Nitra), Elvis Bratanovič (Teplice), Vojtěch Engelmann (Dukla) a brankář Milan Švenger (Sparta).

Ještě jednoho hráče

„Zatím se posily těžko hodnotí, uvidíme, jak se ukážou v soutěžních zápasech. Ovšem ještě jednoho hráče chceme přivést," řekl slovenský trenér Roman Pivarník, který vystřídal Luďka Klusáčka, jenž po sezóně odešel do Kataru. Konkrétní nebyl, nicméně v Ďolíčku se údajně poohlížejí po podhrotovém útočníkovi.

S týmem je Pivarník víc než spokojený. Prý nikde nezažil takovou tréninkovou píli a morálku. „Všude, kde jsem doposud byl, se našli hráči, které jsem musel napomínat. Tady nic. Naopak je musím kolikrát okřikovat, aby ubrali," těší jej. Bývalého kouče Jihlavy a Olomouce však čeká s novým mužstvem vražedný start do ligy: v prvním kole Sparta, poté dvě utkání venku a doma výrazně posílený Jablonec. „Los ideální není, ale neexistuje lehký zápas. Uvidíme, jak se nám to povede nastartovat," pronesl Pivarník.

Reklama

Související témata: