Hlavní obsah

Vachoušek se těší na zimní přípravu a říká: Plavu, jezdím na kole a až začnu běhat, tak můžu zkusit triatlon

Teplice

Srší optimismem. Ač si fotbalový záložník a vyhlášený technik Štěpán Vachoušek musí nechat zajít chuť na kopání do míče, rozhodně nepropadá depresi. V závěru května si při ligovém utkání s Ostravou přetrhl Achillovu šlachu. Necelé tři měsíce po operaci je pětatřicetiletý borec ponořený do rehabilitace a nedočkavě vyhlíží zimní přípravu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplický Štěpán Vachoušek fauluje Lukáše Váchu ze Sparty.

Článek

Jak jste pokročil s rehabilitací po květnové operaci Achillovy šlachy?

V úterý jsem byl na kontrolním ultrazvuku dvanáct týdnů od operace a vše vypadá dobře. Posiluju lýtko a nohu zatěžuji. Nohu musím po námaze ledovat, jizvu masírovat. Ale to je normální proces.

Co je hlavní náplní regenerace?

Plavání a jízda na kole. Mohl bych vyrazit i ven, ale všechno absolvuji v útrobách stadiónu na rotopedu. Třicet až čtyřicet minut mohu šlapu do pedálů. Také voda, respektive plavání pomáhá hodně. Až mi lékaři povolí běhání, stane se ze mě triatlonista. Není to ale úplně jednostranné. Kolo mám většinou třikrát v týdnu, dvakrát absolvuji kruhový trénink na posílení břicha, zad a dalších partií. Příprava je komplexní. Ondra Klement, náš fyzioterapeut, a kondiční trenér Václav Polák o mě perfektně pečují.

První prognózy hovořily o vaší roční absenci na trávníku. Máte už přesnější odhad?

Chci absolvovat zimní přípravu bez úlev. To je můj cíl. Když bude něco dříve, budu rád. Ale od ledna chci být stoprocentní.

Upínáte se tedy k naději, že budete hrát už na podzim?

Je to spíše mé přání než reálná možnost. Když vše půjde výborně, mohl bych v listopadu nebo v prosinci naplno trénovat s mužstvem. Ale nechci nic uspěchat. Léčba má stoupající tendenci. Doktoři mě musí spíše brzdit. Chci být rychle fit, ale když bude potřeba, tak si klidně den odpočinu, abych nic nepřepálil.

Jak zápasy spoluhráčů prožíváte na tribuně?

Viděl jsem všechna utkání. Byl jsem i v Hradci Králové. Před začátkem zajdu do šatny, snažím se kluky povzbudit. Držím mužstvu palce. Párkrát jsem si stejnou situaci zažil, takže z toho nedělám žádnou vědu.

Během působení v Rakousku jste měl velké potíže s kolenem, s nímž jste musel třikrát na operaci. Neříkáte si někdy, proč zrovna vás pronásledují tak velká zranění?

Ne. Vůbec. Stalo se to, nic nevrátím. Asi se jednalo o odraz únavy v konci sezóny. Už jsem si prožil hodně zranění. Zjistil jsem, že je lepší být pozitivní a nehrabat se v minulosti. Při léčbě není dobré být negativní, psychika hraje velkou roli. Tudíž vše prožívám v klidu. Navíc pro mě je obrovskou oporou v každém okamžiku manželka.

Na jaře jste v Teplicích prodloužil smlouvu o rok. Máte chuť ještě pokračovat i v následující sezóně?

Když to půjde, tak určitě. Budu-li zdravý, chci si prodloužit sportovní kariéru, co nejdéle. Baví mě trénovat, být s klukama v šatně. Je lepší trénovat než sedět v kanceláři. Fotbal je pro mě důležitý. Dokud mě nic nebude dlouhodobě limitovat, nevidím problém.

Štěpán Vachoušek
Narodil se 26. 7. 1979. S manželkou Petrou vychovává syny Matyáše, Tadeáše a Ondřeje. S fotbalem začal v Teplicích. Postupně hrál za Horní Počernice, Blšany, Slavii, Olympique Marseille a Austrii Vídeň. Do Teplic se vrátil v létě 2008. Podzim 2010 prožil ve Spartě Praha.
Při působení v Austrii si přetrhl křížový vaz v koleni. První operaci lékař klubu Alexandr Kmen špatně provedl. Vachoušek pak musel na operační stůl ještě dvakrát.
Je mistrem Rakouska, trojnásobným vítězem Rakouského poháru a dvojnásobným vítězem Poháru ČMFS. S reprezentací do 21 let vyhrál ME 2002, hrál na bronzovém ME 2004.

Reklama

Související témata: