Hlavní obsah

Besta je nejmladším kapitánem Baníku

OSTRAVA

Jen těžko se bude ve fotbalové lize hledat mladší kapitán. Ostravskému obránci Pavlu Bestovi je teprve dvaadvacet a už si na svůj rukáv natahuje modrobílou pásku. Ani Baník nikdy tak mladého lídra týmu neměl. "Zatím to však je dočasné, kapitánem bude po uzdravení Martin Čížek," říká Besta. Na soustředění v Seefeldu však zkušený levý bek schází a bude těžko stíhat i úvod sezóny.

Foto: FC Baník Ostrava

Pavel Besta je kapitánem ostravského Baníku - archivní foto.

Článek

Volba kapitána tak padla na talentovaného stopera. "Je to určitý závazek, ale jsem nad věcí. Jen jsem poznal, že to chce popracovat na jazycích," vykládá mladík.

Jak se k poctě, kterou kapitánská páska na ruce znamená, dostal? Od tradiční ostravské věrnosti, kterou dokazoval v mistrovské sezóně i teatrálním pošlapáním klubové šály Sparty, přes výborné výkony až po, na jeho věk nezvyklé, množství zkušeností. "Nedávno jsem se díval na internet a zjistil jsem, že už mám za sebou sto ligových startů," všímá si.

Celkově už nastoupil ke 114 zápasům v domácí nejvyšší soutěži. Na to, že mu v září bude teprve 23 let, to je úctyhodné číslo. "Měl jsem štěstí, že v Baníku se mladým vždy hodně věřilo. Zkusil jsem si tady už i post středního defenzívního záložníka, ale pozice stopera je mou oblíbenější. Baví mě bojovat o to, abychom soupeři nepovolili dát ani jediný gól. Víc se mi líbí výhra jedna nula než tři jedna," prozrazuje Besta.

Vede i fanoušky

Pro příznivce je ztělesněním pravého baníkovce. Neuhýbá v soubojích, nemazlí se moc se soupeři a pojí jej blízký vztah k tvrdému jádru fanoušků ostravského klubu. "Nějak to vyplynulo. Diváky potřebuji k maximálnímu výkonu, a tak jsem jim po každém zápase šel poděkovat. Od toho byl krůček k tomu, že jsem jednou dostal do ruky megafon a musel udávat tón pozápasové děkovačky. Nějak mi to už zůstalo a jsem za to rád," směje se.

Dirigování pozápasových oslav fanoušků i předříkávání vítězného pokřiku v šatně mu ale jde zatím víc než šéfování obraně. Znát to bylo zejména po odchodu zkušeného Bolfa do Auxerre, Baník při marném pokusu o obhajobu titulu dostával příliš mnoho gólů. "Obrana se úplně rozpadla, potřebovali jsme více času na sehrávání," tvrdí hbitý zadák.

Jako by mu prospělo angažování slovenského zadáka Klimpla. "Jsem spíše klidnější, moc toho na hřišti nenamluvím. Ani Maroš Klimpl, se kterým často nastupujeme vedle sebe, není typický burcovač, ale rozumíme si, stále se lépe sehráváme, víc nám pomáhají i ostatní. Zlepšení obranné fáze je výsledkem celého týmu," soudí skromně.

Pohárová výzva

Hráče jeho formátu mají trenéři rádi. V přípravě nic neodflákne, prohrávat nechce ani v žádném z tréninkových cvičení. Navíc jej zdobí neuvěřitelná odolnost - za poslední dvě sezóny vynechal jen dva zápasy v mistrovském roce, když nešťastně na zahradě šlápl na hrábě. "Musím to zaklepat, ale zranění se mi zatím vyhýbají," souhlasí Besta, který v uplynulé sezóně v dresu Baníku v lize zvládl kompletních 2700 minut. Letos načne už svůj šestý ligový ročník.

"Věřím, že bude úspěšný. Máme opět výbornou partu a dobrý, i když mladý tým. Rádi bychom konečně uspěli i v Poháru UEFA, vždyť to svým fanouškům dlužíme. Loni jsme doma hráli pohárové zápasy už za rozhodnutého stavu," ví Besta. A jakého soupeře by si přál? "Silného, atraktivního a takového, přes kterého bychom prošli do základní skupiny," usmívá se. Sebevědomí mu nechybí.

Reklama

Související témata: