Hlavní obsah

Byli jsme zavrtaní v bahně, teď jsme venku, liboval si příbramský kouč Tobiáš

Příbram

Čtvrtý zápas a čtvrté vítězství. Bilance nového příbramského kouče Pavla Tobiáše je famozní. Nedohraný zápas 11. kola fotbalové Synot ligy s Duklou se do bilance nepočítá, protože se bude hrát v úterý večer znovu. „Už mám hodně odtrénováno, ale takovou bilanci jsem asi neměl, nepamatuji se,“ přiznal spokojený příbramský trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš

Článek

Baník jste přehráli zcela jednoznačně. V čem jste viděl hlavní příčiny?

Věděli jsme, že jdeme do zápasu, který je pro nás nesmírně důležitý. Předešlými třemi výhrami jsme se dostali z té těžké situace. Byli jsme hluboko zavrtaní v bahně, ze kterého nám koukalo možná jen stéblo. Teď nebudeme dělat frajery a budeme pokorní a pracovití. Věděl jsem, že půjdeme nahoru, protože mužstvo má kvalitu. To se potvrzuje. S Baníkem jsme chtěli udělat ten krůček, jak já říkám, do lepší společnosti. Jsem moc rád, že jsme ho udělali a navíc naprosto zaslouženě, protože od první minuty jsme byli lepší než soupeř, fotbalovější. Měli jsme spoustu standardních situací. Hráli jsme trpělivě a po celé utkání jsme soupeři nic nedovolili. Tým hrál tak, jak bych si představoval, že se bude prezentovat.

Příbram se trápila výsledkově i herně. Co jste s mužstvem udělal?

Nic mimořádného. Ta kvalita v hráčích byla. Ale je to o individualitách, o tom, jak se hráči na zápas nachystají jako jednotlivci i jako tým. Ten se skládá z individualit a ty tady jsou. Když to vezmu z pohledu zápasu s Ostravou, pak mohu jmenovat například Zemana, Filla, Řezníčka, Zápotočného, ale i ostatní. Nebylo by férové na někoho zapomenout, protože dnes jsme podali týmový výkon podpořený individualitami. Bylo vidět, že jsme se na Baník dobře připravili. Do zápasu jsme šli s velkým odhodláním a na hřišti to bylo vidět.

Ve středové řadě si vedl výborně i Simon Deli, kterého jste využil takto poprvé. Jak se vám líbil?

On měl smůlu, že přišel v době, kdy jsme rozjeli tuhle sérii výhrou v Jihlavě. Na svoji šanci si musel počkat. Hodně jsem o něm přemýšlel. Vážím si u něho, že poctivě trénoval, na nic netlačil. Jeho příležitost nepřišla tím, že jsme prohráli, ale kvůli tomu, že onemocněl Krameš. On je kmenově stoper, ale jeho velikou předností je, že si na malém prostoru umí poradit s míčem. Má velké technické dovednosti, je zdravě sebevědomý, pro nás je hodně důležitý. Ve Spartě nehrál, tady ano, a pokud se nastartuje, třeba se do Sparty vrátí, ale já bych byl rád, kdyby nám pomáhal co nejdéle. Důležité je, že on hned zapadl do týmu. Kluci ho vzali, dělají si legraci a on je bere. Umí také dobře česky.

Čekal jste po převzetí mužstva, že se povede taková série?

Považuji se za skromného, pracovitého trenéra. Byl bych velký frajer, kdybych říkal, že jsem čekal dvanáct bodů ze čtyř zápasů. Nečekal jsem to, ale byl jsem přesvědčený, že se z toho dostaneme, protože ten tým kvalitu má.

Série ale mohla skončit před týdnem na Dukle, kdyby se zápas dohrál...

To si nemyslím. My jsme sice prohrávali 1:2, ale v kabině před druhým poločasem jsem cítil obrovské odhodlání. Duněly kopačky. Jsem přesvědčený, že by ten zápas byl ještě hodně dramatický. Chtěli jsme ho dohrát, věřili jsme, že ho můžeme otočit. V úterý půjdeme do utkání s cílem sérii prodloužit.

Třikrát jste vyhráli bez obdržené branky, tentokrát jste inkasovali po fatální chybě Hnaníčka, zlobíte se na něj hodně, že vám pokazil bilanci?

Kdyby to bylo za stavu 0:0, tak bych mu to vytknul hodně. Odehrál výborný zápas, skvěle pracoval. Za stavu 3:0 udělal chybu. Je to špatně, ale nebudu se v tom pitvat. Konečně, oni udělali tu samou, tak je to 1:1... Zavolal jsem na něj, aby to udělal také, aby se to srovnalo. (úsměv)

Vy jste proti Baníku oprášil rohový kop, kdy jeden hráč pohne míčem a druhý s ním jde do šestnáctky a zakončuje. Kdy vás to napadlo?

Ten nosím v hlavě pořád, jen jde o to, kdy ho provedeme. Teď si budeme muset dát chvíli pohov, protože to bude každý čekat. Ale časem se zapomene a zase ho někdo použije. Dáme si s ním pauzu.

Prezentovali jste se mnoha variantami při rohových kopech. Kromě pohnutí míčem také vláčkem, různými náběhy. Kolik máte připraveno variant?

Celý veliký zásobník. Desítky, možná stovku i víc. Vždycky je to o týmu. Když máte v týmu hráče, který umí standardku zahrát, k tomu dobré hlavičkáře, které jen správně seskládáte, pak to jde. Standardkám věnujeme jednu tréninkovou jednotku v týdnu a část další.

Je složité hráčům vysvětlit, o co jde?

Není. Těm, co jsou tady, určitě ne. A hlavně je to i baví. Ty vláčky a různé náběhy jsou zajímavé i pro diváky. V tréninku se nám dařily, tak jsme si řekli, že v tom je naše šance. Také jsme věděli, že Jihlava se v Ostravě prosazovala ze standardek. To svědčí o tom, že v organizaci obrany Baníku není něco úplně v pořádku. Mladá obrana, nezkušený brankář... Věřili jsme, že ta šance v těch standardkách pro nás je.

Poprvé jste poslal na trávník osmnáctiletého Jana Suchana. Nezklamal vás?

Naopak! Přišel na trávník a počínal si, jako by hrál ligu odjakživa. Znám ho z dorostu. Dává hodně branek, má předpoklady růst a hlavně velmi dobré charakterové vlastnosti. Potřebuje ale hodně trénovat, není tak výbušný a rychlý, ale hodně toho oběhá, na což potřebuje velký fyzický fond.

Jaký máte v současné situaci cíl pro zbytek sezóny?

Mužstvo má na to, aby hrálo v lepším středu tabulky. Ale musíme být opravdu hodně pokorní. Každý zápas musíme odpracovat, a pak se projeví i ta kvalita, která tu je.

Vyhraje Příbram i v úterní dohrávce 11. kola Synot ligy na hřišti Dukly Praha?
Ano, Příbram zvítězí
38,7 %
Zápas skončí remízou
17,5 %
Ne, vyhraje Dukla
43,8 %
Celkem hlasovalo 693 čtenářů.

Reklama

Související témata: