Hlavní obsah

Sparťanům vstávaly vlasy hrůzou, Štěch si hrál na Neuera a Fillo ho mohl ztrestat

Praha

První jarní výhra obhájce titulu se zdaleka nerodila lehce. Fotbalisté Sparty nakonec porazili Příbram hladce 4:1, museli však na domácím trávníku přečkat několik kritických momentů. Předně jako první inkasovali, už za dvě minuty ale vyrovnali. A když se dostali do vedení 2:1, málem jejich gólman naservíroval soupeři vyrovnání jak na zlatém podnose. Jeho bláznivou „neuerovinu“ Letenští přečkali, což definitivně rozhodlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příbramský Martin Fillo nečekanou šanci nevyužil.

Článek
Fotogalerie

Kdo ví, co ho to popadlo. Fanoušci mu každopádně na sociálních sítích vzkazují, že jim málem připravil infarkt. Sparťanský brankář Marek Štěch se na malém vápně zašmodrchal do nemotorných kliček, při poslední si to dokonce namířil na vlastní bránu a příbramskému Martinu Fillovi chyběl jen pověstný vlásek, aby zadarmo přišel k vyrovnání, jež mohlo favorita notně vykolejit.

„Velká škoda, měl jsem být rychlejší a předvídat. Zamotal se do toho a byla šance vyrovnat na 2:2. Pak by to měla Sparta těžší, byl to klíčový moment. My jsme pak už neměli sílu otáčet, za stavu 1:3 je to těžké," litoval Fillo, že nabídkou pohrdl.

Brankářskou jedničkou Sparty byl od začátku sezóny David Bičík, po jeho zranění mezi tyčemi úřaduje Štěch. Jednou z velkých Bičíkových předností je hra nohama. Obránci si libují, že je jedno, jestli mu míč v nouzi přihrají zpátky na pravačku či levačku, gólman si s balónem vždycky poradí.

Však také Bičík netají, že se vzhlédl v německém gólmanovi Neuerovi, který je pro svou odvážnou hru nohama označován za nejlepšího libera hned po slavném Beckenbauerovi.

Rozhodující je sebevědomí

„Jeho styl samozřejmě je riskantní. Jednou mu to nevyjde, ale devětkrát zabrání jasné šanci. A mužstvu tak hodně pomáhá. Já podobně hrál už v Liberci, trenér Šilhavý to po mně chtěl. I když jsem hned ve čtvrtém kole v Olomouci napálil míč do Hubníka a byl z toho gól... Je to hodně o sebevědomí, člověk se musí naučit číst hru. Pohled trenérů na odvážnou hru gólmanů je individuální, ale i ve Spartě s ní počítám," avizoval Bičík hned při svém návratu na Letnou.

Kouč Vítězslav Lavička se tak musel obrnit velkou trpělivostí... „Pro současný fotbal je nutnost mít gólmana, který umí hrát nohama. Pokud chceme vysunout aktivní obranu, musíme počítat s tím, že soupeř se ji pokusí překonat dlouhými centry za ni. A brankář to musí umět včas vyřešit," dal trenér gólmanovi svolení.

Jenže ne každý může být Neuer. Štěch bude muset po pondělním extempore každopádně kličky a fintičky ještě vypilovat...

Reklama