Hlavní obsah

Do nové sezóny půjdeme s Koubkem, potvrdil šéf Viktorie, že v mistrovské Plzni trenér zůstává

Plzeň
Aktualizováno

Datum neřekl, ale Miroslavu Koubkovi čekajícímu po zisku mistrovské trofeje na signál klubového vedení jasný vzkaz poslal. „Mohu trenéra uklidnit. Jeho plzeňská mise nekončí,“ vzkázal generální ředitel Viktorie Adolf Šádek v rozhovoru pro Sport.cz a Právo třiašedesátiletému kouči a naznačil, že Koubkovi nabídne střednědobou smlouvu. Na rok, možná na dva... „Novou sezónu každopádně odstartujeme s ním,“ potvrdil, že ve Viktorii se žádná rošáda na lavičce nechystá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský kouč Miroslav Koubek a jeho svěřenec František Rajtoral (vpravo) po zisku mistrovského titulu.

Článek
Fotogalerie

Mistrovské oslavy v kabině Plzně.

Bezprostředně po zisku mistrovského titulu nechtěl Koubek o budoucnosti mluvit. Ani o své, natož pak plzeňské.

Před korunovací jen jisté signály

„Na to nemám právo," připomínal, že s koncem sezóny mu vyprší smlouva, kterou uzavíral loni v srpnu, když na lavičce střídal odvolaného Dušana Uhrina mladšího.

Měl sice jisté náznaky a signály od vedení, že ziskem titulu svou misi splnil a v Plzni by tudíž mohl a měl pokračovat, jenže...

„Jenže nemohu říct, že si k jednání sedneme v úterý v 17:30," bránil se Koubek třeba jen zabrousit ke kvalifikaci o Ligu mistrů, natož pak nové sezóně.

A nic na jeho postoji neměnilo skandování fanoušků vděčných za třetí titul, kteří i jeho jméno vyvolávali. Navzdory averzi a nedůvěře, kterou k němu v počátcích měli. Nemohli mu odpustit, že před patnácti lety spadl s Plzní do druhé ligy, těžko skousávali, že jejich Viktorii povede trenér, který nikdy nic pořádného nevyhrál. Koubkovy postupy s Kladnem či třeba Čáslaví o soutěž výš jaksi nechtěli brát v potaz.

Šádek: Jsem rád, že se lidé pletli

„I nás všichni zrazovali, že jsme šlápli vedle, a o to víc jsem rád, že se lidé pletli. Je to jeden z nejpracovitějších trenérů, jaké jsem kdy poznal. Sebevzdělává se, pracuje v jednom kuse na úspěchu mužstva, jeho pevnou ruku náš tým potřeboval. Jsem rád, že jsme ho do Plzně vzali," přiznal Šádek, že měl na trenéra náramný čich a cit.

„Přitom to neměl zpočátku lehké, neboť mu každý mydlil schody. Teď byl odměněn za celoživotní práci," připomínal generální ředitel mistrovského klubu.

„Zpočátku jsem invektivy pociťoval, ale teď už je delší dobu neregistruji. Hlavně proto, že jsem trénoval charakterní mužstvo, jež má velkou morálku, odolnost a zkušenosti k tomu," nechtěl se Koubek vracet k tomu, co bylo.

V tu chvíli samo sebou přímo nabitý energií, kterou mu dodával zisk titulu, na nějž čekal dlouhých dvaatřicet let.

Koubek se starý necítí

„Nepokládám se za důchodce, který dosáhl vrcholu, takže si zapálí doutník a prohlásí, že končí. Takhle nepřemýšlím, protože se starý necítím a zdraví mně naštěstí slouží. Nemluvě o tom, že ve fotbale působí starší trenéři, než jsem já," zaháněl třiašedesátiletý Koubek myšlenky na konec kariéry, které mu podsouvají hlavně doma.

Teď je může zahánět s ještě větší vehementností, protože od šéfa klubu Šádka nahlas zaznělo, že s Koubkem vstoupí Viktoria i do nové sezóny.

Do kvalifikace o Ligu mistrů pochopitelně také...

„Nemáme na to, abychom Ligu mistrů vyhráli, protože dobře vnímám fotbalovou úroveň, jež se v této soutěži schází. Nejdříve absolutní vrchol, pak těžko hratelná evropská špička, ve třetím sledu silný evropský průměr, do něhož Viktorka patří. Záleží ovšem na spoustě aspektů. Na nasazení, na losu," nechal se Koubek přece jen pohnout k meditacím na téma kvalifikace o Champions League. která se rozběhne už koncem července.

Teď už s vědomím, že i Plzně a tudíž i jeho se bude týkat. Že vzhledem k loučení Horvátha, dlouhodobému zranění Řezníka a dalším problémům doléhajícím na kádr mistrovského celku k tomu bude zapotřebí jistých rošád a obměn, o tom mluvit za žádnou cenu nechtěl.

„Na to nemám v tuto chvíli právo," opakoval.

Podaří se Miroslavu Koubkovi proniknout s Plzní v příští sezóně do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
85,2 %
Ne
14,8 %
Celkem hlasovalo 2886 čtenářů.

Reklama

Související témata: