Hlavní obsah

Hlavně neztratit pokoru, burcují trenéři lídrů

PRAHA

Jiní hráči, jiný trenér, přesto tři roky od senzačního triumfu Liberec zase vládne českému fotbalu. Jen o jediný gól jsou zpět Teplice. Největší favorit v podobě pražské Sparty se trmácí v druhé polovině tabulky. Vůbec není postrachem, spíše jen stínem klubu se slavnou minulostí. I proto má Gambrinus liga lídry ze severu Čech.

Článek

Je současné obsazení čela tabulky překvapením? V případě Liberce určitě. Po letní přestávce připomínal jeho kádr vybrakovanou loď. Odešli Polák, Lukáš, Kisel, Slepička, Došek a Pospíšil, největší tahouni a hráči pro základní sestavu.

I odborníci pasovali Slovan mezi šedý průměr, v lepším případě na místa za špičkou ligy. "Tyhle experti nás nakopli. Nehrajeme ligu kvůli boji o záchranu," kroutí hlavou Tomáš Zápotočný, momentálně zraněný kapitán Liberce. "Chceme útočit na Ligu mistrů. Budeme kousat až do konce."

Opuštěný, nikoli bezradný Lavička

Trenér Vítězslav Lavička možná byl po odchodu kolegy Grigy opuštěný, nikoli však bezradný. Nenaříkal nad nemilosrdně obchodujícím vedením. I bez hvězd sestavil mužstvo, které se blýsklo sérií sedmi zápasů bez prohry v řadě na úvod ligy. "Neměnili jsme styl, jen obsazení na daných postech. Náš fotbal je stejně jako v loňské sezóně postaven na aktivní a poctivé hře," říká Lavička.

Kdo vyhraje ligu?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Rozdíl mezi Lukášem, Kiselem či Slepičkou prodanými do Sparty, v porovnání s bezejmennými Košťálem, Hochmeisterem a Pudilem? Desítky miliónů korun, které ve výprodeji Liberec utržil. "Na nových hráčích je cítit velký hlad se ukázat," výská si radostně Lavička. Porovnávat mistrovský Liberec 2002 s tím svým příliš nechce: "Nepřísluší mi to," brání se. "Snad jen, že tehdy byly v týmu silné osobnosti, kdežto naší největší hvězdou současnosti je obětavá týmová práce," přemítá Lavička.

Navíc ho může hřát přízeň hráčů, kteří za ním stojí a naslouchají jeho radám. Znovu se mluví o síle kolektivu tak jako při mistrovském tažení v sezóně 2001/2002. "Liberec je skvělou partou známý už řadu let. Jsou tu srdcaři, bojovníci, hecíři. Mladší mají ke starším pokoru, po každém utkání si jdeme sednout, nikdo netrhá partu," líčí Zápotočný.

Tichá síla žene Teplice

Podobná tichá síla žene i Teplice. Tamní mužstvo je pohromadě už delší dobu. Klub v létě výrazně nenakupoval, ale podařilo se mu udržet klíčové hráče. Vyplácí se koncepční práce trenéra Vlastislava Marečka. "Parta v kabině je naprosto perfektní," říká útočník Pavel Verbíř, teplická ikona.

I tady platí, že hráči jsou oddáni trenérovi. "I když budeme vyhrávat, musí nám zůstat pokora," varuje Mareček. "To, že samochvála smrdí, si lidé nevymysleli jen tak. Tahle moudra se předávala z pokolení na pokolení a lidé si museli vytrpět, než k takovému poznání došli," filozofuje teplický trenér. "Jestli chceme jít špatnou cestou, tak tohle můžeme zapomenout," říká Mareček.

Nejdůležitější je pokora

Jeho kolega z Liberce přitakává. "Nejdůležitější je pokora. Tlak na nás asi bude stoupat. Ale pokud uchováme současnou atmosféru, kdy nikdo nepropadá euforii, jsme na dobré cestě," míní Lavička.

Jeho i Marečkův tým čeká ještě dvacet dlouhých kol. A vyrovnat se s úlohou štvané zvěře nebude snadné. "Sparta je v útlumu, jenže to necítíme jen my. Využít toho chtějí i ostatní týmy," má jasno teplický brankář Tomáš Poštulka. "Na konci body sečteme a uvidíme," říká Mareček. Lavička přikyvuje: "Nechceme slevovat ze současných pozic."

Reklama

Související témata: