Hlavní obsah

Báječné paskvily. Zlínský gólman po sedmi letech zase zazářil

Praha

Jednou za sedm let zazáří. Jako v neděli večer na Spartě. Domácí favorit sice zvítězil 3:0, jenže dva góly brankář fotbalistů Zlína inkasoval z penalt, na druhou si sáhl a několik dalších tutovek domácím zázračně lapil. „Lepší je být v brance v plné permanenci, než tam jen tak stát. Myslím, že jsem Spartě chytil tak čtyři další góly,“ usmál se čtyřiadvacetiletý Stanislav Dostál po svém teprve druhém ligovém zápase v životě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Zlína Stanislav Dostal bravurně zneškodnil i sólo sparťana Kehindeho Fataie.

Článek
Fotogalerie

Premiéru mu na podzim 2008 přihrála náhoda. Tehdy poslední Zlín hostil Olomouc a brankář Kořínek se nechal hned ve 12. minutě vyloučit. Mezi tyče se tak postavil teprve sedmnáctiletý náhradník Dostál a od Brazilce Melinha z penalty okamžitě inkasoval. Jinak se ovšem tehdejší mládežnický reprezentant zaskvěl a oslabení Ševci i díky němu nakonec uhráli remízu 1:1. „Nervozitou jsem si ani nemohl pořádně zavázat tkaničky. Ale jak jsem si stoupl do branky, tak ze mě tréma spadla," líčil po premiéře.

Trenér teď má zamotanou hlavu

Zlín se pak z nejvyšší soutěže poroučel a vrátil se až teď. V brance s obrovitým Tomášem Holým, který je s 206 centimetry nejvyšším mužem celé soutěže a v prvních dvou kolech udržel čisté konto. Jednička však patří Spartě, takže proti svým nesměla nastoupit. A Dostál i podruhé v životě využil šance, kterou mu osud přihrál.

„Věřil jsem mu už před zápasem a jsem jen rád, že mi před dalším utkáním s Baníkem zamotal hlavu, koho mám postavit. Máme dva výborné brankáře, přitom je každý jiný. Standa je dynamický koubovský typ, Holý zase má jiné atributy a v tréninku Standu posunul dál," pochvaluje si trenér Bohumil Páník.

Chválili ho i reprezentanti

Také soupeři zlínského brankáře pochválili. „V kabině jsme se o něm bavili. Opravdu toho pochytal dost. Skóre 0:3 sice není výsledek, se kterým by byl spokojený, ale jeho dobrý výkon ho může těšit," poukázal Bořek Dočkal, který proměnil obě penalty.

Hrdina si chválu moc nebral. „Myslel jsem, že Spartu víc potrápíme. Občas mi v brance zatrnulo, některé mé zákroky byly takové paskvily," hodnotil se Stanislav Dostál snad až moc přísně.

Fanoušci si pamatují, že muž stejného jména byl dlouholetým zlínským záložníkem. „Kdepak, můj táta to není. Jen shoda jmen," vysvětluje gólman, který by na další chvíle slávy jistě nerad čekal dalších sedm let...

Reklama

Související témata: