Hlavní obsah

Strach netají, i tak elita míří do Turecka. Při pobytu u Bosporu ušetří kluby až statisíce

Praha

Vnímají riziko, netají obavy, přesto deset českých fotbalových klubů bude formu na jarní pokračování nejvyšší soutěže ladit v Turecku. Důvodem směřování herních kempů do země u Bosporu jsou i přes napjatou bezpečnostní situaci výrazně příznivější finanční podmínky ve srovnání s ostatními destinacemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zimní posila Sparty Josef Šural a Lukas Piszczek z Dortmundu během přípravného utkání.

Článek

Turecko se po nedávném teroristickém útoku v Istanbulu a dalších problémech podobného charakteru na dalších místech v zemi rozhodně nemůže honosit nálepkou bezpečné destinace. V kontrastu s přívětivými klimatickými podmínkami a kvalitními terény je navíc nově absence klubů z Ruska, neboť ty se rozhodly po vzoru vládních nařízení Turecko bojkotovat, tudíž i možnost konfrontace s kvalitními soupeři se značně zredukovala. Přesto mezi českými kluby zůstává země při hledání ideálního místa přípravy jedničkou.

„Do turecké Antalye jezdíme v poslední době na soustředění každý rok. Samozřejmě že jsme zvažovali i bezpečnostní rizika, ale kde je dnes v Evropě úplně bezpečno? Soustředění v Turecku navíc pořád vychází nejlevněji," tvrdí výkonný ředitel brněnského klubu Vlastimil Ostrý. „Obavy máme, ale věříme, že Kemer není Istanbul a nic nepříjemného nás nepotká," přitakává Petr Pojezný, generální sekretář Slovácka.

„Maximální bezpečnost v nynější době není nikde v Evropě. V úvahu jsme brali počasí, kvalitní terény, potencionální soupeře a dobré zkušenosti z minulosti. Navíc je pro nás Turecko ekonomicky dostupnější než třeba Španělsko či Portugalsko. Řádově ušetříme až statisíce," vysvětlil olomoucký trenér Václav Jílek.

MÍSTA PŘÍPRAV
Turecko
Plzeň
Liberec
Jihlava
Brno
Slovácko
Zlín
Olomouc
Dukla
Příbram
Bohemians 1905
Španělsko
Sparta
Slavia
Malta
Plzeň
Portugalsko
Jablonec
Chorvatsko
Teplice
Rakousko
Mladá Boleslav

Podle dostupných informací je kupříkladu rozdíl mezi přípravou v Portugalsku a v Turecku až milion korun ve prospěch země u Bosporu. Většina klubů smýšlí stejně, přesto se najdou i výjimky. Kupříkladu Liberec notně vystrašilo, když turecké bezpečnostní složky v rámci velkého zátahu přímo v místě plánovaného pobytu Severočechů zatkly skupinu chystající teroristický útok.

Nakonec však Slovan do Turecka vyrazí. „Sportovní hledisko převážilo nad pocitem strachu. Nejsme nijak nadšení, máme obavy, ale minulý týden jsme doma prakticky nemohli trénovat," krčí rameny sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar. „Zajistit soustředění jinde během tak krátké doby bylo prakticky nemožné. Tím spíše, že náklady by byly dvojnásobné, neboť prostředky vynaložené na kemp v Turecku bychom zpět nezískali," doplnil Nezmar.

V Mladé Boleslavi naopak dali na vlastní pocity a herní soustředění v Turecku zrušili. „Útoky, které se odehrály v Istanbulu v lednu, už neměly na naše rozhodování vliv. Už v prosinci jsme přípravu v Turecku zrušili. Důvodem byla politická situace a také fakt, že k mání nebyli soupeři, s nimiž chtěl trenér Jarolím hrát. Hledali jsme jiné alternativy a přišla nabídka z Rakouska, kterou jsme akceptovali," vysvětlil Jiří Koros, mluvčí Středočechů.

Ti se sice budou muset vypořádat prakticky se stejnými klimatickými podmínkami, ale k dispozici by měli mít vyhřívaný přírodní trávník, čímž se výrazně přiblíží tuzemským podmínkám v úvodu jarní fotbalové sezóny.

Plzeňský výjimka

Ve srovnání s minulostí jako jediný klub zařadila dvě soustředění v teple do programu Plzeň. Po přípravě v Turecku v úvodu ledna vyrazí Západočeši ve čtvrtek na Maltu. „Dvě soustředění v teple během zimní fáze přípravy absolvujeme potřetí. V minulém roce se daný model velmi osvědčil, tudíž jsme jej připravili v předstihu i na letošní zimu. O možnosti vyhnout se Turecku vůbec neproběhla diskuze," upřesnil klubový mluvčí Pavel Pillár.

„Klíčový je pro nás sportovní pohled. Trenér Krejčí může tým připravovat na přírodním trávníku, což je mnohem příznivější z hlediska zdravotních rizik spojených s umělou trávou," vysvětlil Pillár.

Jako jediný z českých elitních klubů se do zahraničí nechystá ostravský Baník. „V minulosti jsme pravidelně cestovali do Turecka. Letos jsme kemp v teple vynechali. Důvodem je však především příchod nového trenéra Petržely, pod jehož taktovkou se formuje zcela nový tým. K přípravě jsou tudíž domácí podmínky dostatečné," vysvětlil Tomáš Svoboda, mluvčí Ostravy.

Dilema zda vůbec cestovat na jih Evropy měl i nováček ze Zlína. Nakonec však podzimní překvapení ligové soutěže herní soustředění v zahraničí absolvuje. „Ve druhé lize jsme pochopitelně v zimním období za teplem nejezdili a i tentokrát jsme pečlivě zvažovali, zda někam vyrazíme. Nakonec jsme se rozhodli pro Turecko, byť bezpečnostní rizika vnímáme. Pozitiva však nakonec převážila nad negativy. Nejdůležitější pro nás je, že poslední přípravná utkání budeme moct odehrát na přírodních trávnících a při teplotě nad patnáct stupňů," říká zlínský trenér Bohumil Páník.

Reklama

Související témata: