Hlavní obsah

Nic nebalíme, ale Plzeň už ani nepotřebuje vyhrát všechno, uvědomuje si šéf Sparty

Praha

Byli naladění na pondělní slavnost přebírání Klíče města Prahy za výhru v derby nad Slavií. Sobotní porážka 0:2 na Slovácku ovšem fotbalistům Sparty náladu notně pokazila. Na vedoucí Plzeň teď už ztrácejí devět bodů. „Je to komplikace. Prohra, která se neměla stát. Nemá však smysl dělat závěry, do konce soutěže je pořád dost času. Stát se může cokoliv a je to pořád otevřené. Nic nebalíme,“ ujišťuje generální ředitel klubu Adam Kotalík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vedení fotbalové Sparty (zleva): Jakub Otava, Adam Kotalík a Daniel Křetínský před startem letošní sezóny.

Článek
Fotogalerie

Sparta dostala Klíč města Prahy.

Plzni se daří, body neztrácí. Zbývá sedm kol do konce, takže se nejspíš utěšujete, že je ještě dost času.

Je to tak, jsme teprve v polovině jarního cyklu. Dělat závěry by teď bylo předčasné.

Vy jste ztratili, Plzeň dál vítězí. Co je větší problém?

Problém je náš výkon a naše hra na Slovácku, výsledek, který jsme tam uhráli. Měl být jednoznačně lepší, přestože chybělo několik hráčů základní sestavy. Kádr je natolik široký, zkušený a kvalitní, že jsme zápas zvládnout měli...

Nabitý program, hodně reprezentantů v akci během ligové přestávky, zranění. Berete to jako polehčující okolnosti?

Sešlo se hned několik faktorů, které nám do karet nehrály. Postavily se naopak vyloženě proti nám, bohužel se sešly všechny najednou. Ale jak říkám, do konce ligy je ještě měsíc a půl, stát se může cokoliv.

Sparta má nabitý program díky postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Není tedy doma obětí vlastního úspěchu?

Nechceme se na to vymlouvat. Děláme fotbal proto, abychom vyhrávali a byli úspěšní ve všech soutěžích, které hrajeme. Fotbal už je takový, že postup v pohárech pak přináší komplikace, jako je náročný program, zranění a karty. Musíme se s tím vypořádat.

Na hru mužstva se dá dívat, v Evropě došlo do čtvrtfinále. Čemu posun k lepšímu přisuzujete?

Musím samozřejmě zmínit trenéra Ščasného. S týmem pracuje velmi dobře, je to vidět na předváděné hře. Také se nám v zimě povedlo tým vhodně doplnit, noví hráči zapadli do týmu a jsou přínosem. Je také důležité, že když se daří a vyhrává se, tak roste sebevědomí. To všechno se na sebe nabaluje a Sparta jde nahoru.

Ale přesto, je vůbec možné, abyste už do konce ligy všechny zápasy vyhráli?

Každý by chtěl vyhrát všechny zápasy... Jestli to ale jde, tak to je spekulativní otázka.

Když klopýtla Sparta, tak by statisticky měla někdy klopýtnout i Plzeň, ne?

Statistika je hezká věc, ale Plzeň to má v rukou. Když vyhrají všechno, dokonce ani nemusejí vyhrát všechno, tak titul získají oni. My budeme hrát tak, abychom jim to zkomplikovali a titul byl na konci přece jen na Letné.

Jak velkou šanci podle vás po porážce na Slovácku ještě máte?

Situaci už nemáme ve svých rukou, ale procentuální vyjádření šance? Teď je to spíš otázka na Plzeň. Jak se budou schopní poprat se zbytkem sezóny tak, aby nikde neztratili.

Na závěr trochu smělá myšlenka. Nemá teď Sparta do vysněné Ligy mistrů blíž přes případných pět závěrečných zápasů v Evropské lize, než přes ligovou devítibodovou ztrátu na Plzeň a ošidná letní předkola...?

Tak to je myšlenka opravdu velmi smělá. Počtem zápasů to souhlasí, ale vzhledem ke kvalitě soupeřů, kteří do čtvrtfinále Evropské ligy došli, asi sotva...

Dokáže Sparta v této sezóně ještě smazat ztrátu na vedoucí Plzeň a získat titul?
Ano
22 %
Ne
78 %
Celkem hlasovalo 8365 čtenářů.

Reklama

Související témata: