Hlavní obsah

Klíčový trhák? Plzni hraje do karet i historie, Spartě nemusí stačit ani samé výhry

Praha

Náskok devět bodů na Spartu, do konce sedm kol. Fotbalová Plzeň drží vysoké mistrovské trumfy. Do rukou jí je vtiskli sobotním pádem na Slovácku sami letenští fotbalisté. Mají sice k dobru odložený duel na Dukle, ale i pokud by se započítal jako vítězný, na luxusní pozici Plzně by se příliš nezměnilo. Nikdy v historii české ligy se nestalo, aby lídr v podobné situaci selhal.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Fotbalisté Plzně (zleva) Roman Hubník, Daniel Kolář a Jan Holenda. Budou v květnu slavit mistrovský titul?

Článek

Ligový finiš samozřejmě nabízí nadále bezpočet variant. Síla jarní Sparty budí respekt, nelze očekávat, že by s ní zacvičil jeden nezdar. Pokud ano, byl by to spíš případ pro psychologa. Historie však mluví jednoznačně pro Plzeň: tým, který sedm kol před koncem vedl o více než čtyři body, pokaždé stanul na ligovém trůnu.

„Pohled na tabulku je příjemný. Jdeme za naším cílem, ovšem cesta bude ještě těžká," prohlásil trenér Plzně Karel Krejčí po sobotní výhře nad Jihlavou. Nejvelkolepější závěr v rámci samostatné české ligy předvedla na jaře 2000 právě Sparta, která po 23. kole ztrácela na Slavii čtyři body, ale nakonec triumfovala s osmibodovým náskokem.

Plusem pro Letenské je los. Hit s Plzní hrají doma, z pohárových adeptů už pak narazí jen na Liberec. Viktorii naopak čekají bitvy na půdě Mladé Boleslavi a na Slavii. Sparta má i přesvědčivější herní projev, Viktoria si počíná spíše účelně, než aby soupeře drtila ofenzívní smrští. V duelu s Jihlavou navíc ztratila nejlepšího střelce soutěže Michala Ďuriše, který si poranil kotník. Hrozí i scénář, že patnáctigólový útočník už na jaře mužstvu nepomůže.

Ani samé výhry nemusí Spartě stačit

Prohrou na Slovácku se však Pražané ocitli ve složité situaci: nyní už musejí čekat na klopýtnutí Západočechů. Na včerejším slavnostním předávání klíče od města Prahy pro vítěze derby „S" proto šetřili úsměvy.

„Nejsme zrovna v nejveselejší náladě," přiznal místopředseda představenstva Dušan Svoboda. „Máme pořád v hlavách prohru se Slováckem. Víme, že i když teď vyhrajeme všechno, tak to nemusí stačit. Proto budeme fandit všem soupeřům Plzně," doplnil letenský středopolař Martin Frýdek.

Sparta má ovšem nabitý program. Čeká ji čtvrtfinále Evropské ligy s Villarrealem, semifinále MOL Cupu i vzpomínaná dohrávka na Julisce. Dokáže přesto nakonec přepsat historii, nebo si Plzeň dokráčí k premiérové obhajobě?

Zbývající ligový program:
PlzeňSparta
Zlín (venku)Příbram (doma)
Brno (d)Bohemians 1905 (v)
Dukla (v)
Sparta (v)Plzeň (d)
Ostrava (d)Teplice (v)
Boleslav (v)Liberec (d)
Jablonec (d)Brno (v)
Slavia (v)Jihlava (d)
Který tým letos získá titul v Synot lize?
Plzeň
73,8 %
Sparta
23,6 %
Mladá Boleslav
1,1 %
Liberec
1,5 %
Celkem hlasovalo 3784 čtenářů.

Reklama

Související témata: