Hlavní obsah

Fotbalová liga opět nekompletní, v Příbrami a Zlíně se nehrálo

Příbram, Zlín

Nedělní zápas 22. kola první fotbalové ligy mezi Příbramí a Baníkem Ostrava se neuskutečnil. Hodinu a čtvrt před plánovaným výkopem rozhodla sudí Dagmar Damková po prohlídce hřiště o tom, že terén je nezpůsobilý. Podle dohody obou klubů se zřejmě utkání odehraje v náhradním termínu v úterý 2. května od 17:00. Nehrálo se ani ve Zlíně, kde měla nastoupit Olomouc.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

V Příbrami se v neděli hrát nebude.

Článek

Odložení zápasu způsobilo starosti hlavně příbramským fotbalistům, kteří kvůli nezpůsobilému terénu zatím neodehráli ani jedno z jarních domácích utkání proti Blšanům, Jablonci a Ostravě. Slezané budou dohrávat dvě utkání - doma proti Brnu a dnešní odložený duel v Příbrami.

Z programu letošního ročníku první ligy vypadlo kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám celkem už 12 utkání. Vedle utkání Příbram - Ostrava dnes potkal stejný osud i zápas mezi Zlínem a Olomoucí.

Hlavním problémem příbramského hřiště dnes byl podmáčený terén. V Příbrami od sobotního odpoledne vydatně pršelo a hrací plocha tak výrazně změkla. "Je až z osmdesáti procent podmáčená. Nebyla by zabezpečena regulérnost utkání a ohroženo by bylo i zdraví hráčů," řekla Damková.

Nešlo jinak

Plzeňská rozhodčí vyrazila na obchůzku hřiště nejprve necelé dvě hodiny před utkáním a za další půlhodinu vynesla definitivní rozhodnutí o odložení duelu. "Hřiště sice na první pohled vypadá celkem dobře, čekala jsem do nejzazšího možného termínu, ale nešlo jednat jinak. Když se po hřišti projdete, tak celý pás ve středu hřiště připomíná spíš bažinu," popsala Damková.

Po jejím verdiktu byli smutní hlavně domácí fotbalisté, kteří se ani na třetí pokus nedočkali jarní premiéry před domácím publikem. Středočeši Damkovou chápali, i když chtěli za každou cenu proti Baníku hrát. "Je to pro nás nepříjemné, ale s verdiktem rozhodčího nic neuděláme. Dlouho tady hustě pršelo, o zápas jsem se docela bál. Kdyby se dnes hrálo, hřiště by se zničilo," řekl trenér Marily Pavel Tobiáš, který doufá, že ve středu jeho tým odehraje utkání proti Jablonci.

Příbramští se kvůli odložení svých zápasů dostávají do svízelné situace. Na jaře prohráli v Teplicích, Olomouci i na Slavii a doma neměli šanci ztráty zvenku nahradit. V tabulce pomalu klesají k pásmu sestupem ohrožených týmů.

Velký tlak

"Dostáváme se pod velký tlak. Propadáme se dolů a každý zápas pro nás bude mít velkou důležitost," poznamenal Tobiáš, který místo dnešního utkání vyrazil se svým týmem trénovat na vedlejší hřiště s umělou trávou.

Ostravané odjeli do Příbrami dle svého zvyku už den před utkáním, ale cestu přes půl republiky nakonec vážili zbytečně. Zápasovou zátěž budou ještě dnes večer zřejmě kompenzovat ostřejším tréninkem v Ostravě, až se vrátí z Příbrami.

Vedení Baníku se snažilo zachovat nadhled. "Situace to pro nás není úplně jednoduchá, ale na odkládání jsme už celkem zvyklí. Termínová listina sice bude celkem nabitá, ale nejsme v tom sami. Tohle je prostě život," řekl předseda představenstva ostravského klubu Jakub Kahoun.

Podmáčený terén neumožnil odehrát ani zápas ve Zlíně

Po odložení zápasu v Příbrami se v neděli neuskuteční ani prvoligový duel mezi fotbalisty Zlína a Olomouce. Hodinu před začátkem zápasu 22. kola rozhodčí Racek při kontrole hřiště shledal, že podmáčený terén není způsobilý ke hře. Na náhradním termínu by se oba oddíly měly dohodnout v pondělí.

Ve Zlíně došlo v jarní části nejvyšší soutěže už ke třetímu odložení utkání. Dvakrát byl změněn termín duelu s pražskou Slavií, naposledy se tak stalo ve středu 22. března.

Dnes to ještě dvě hodiny před plánovaným začátkem na stadionu Letná vypadalo optimisticky, ale když hustý déšť nad městem zesílil, rozhodčí Racek po konzultaci s asistenty po 16 hodině definitivně zápas s Olomoucí odložil.

Zlínští pořadatelé krok přijali. "Bylo to správné rozhodnutí. Na trávníku před hlavní tribunou se utvořily velké kaluže vody, terén byl nehratelný," řekl novinářům technický ředitel zlínského klubu Vladislav Ďurďa. Zlín tak na jaře odehrál doma pouze jediný zápas.

Reklama

Související témata: