Hlavní obsah

Fotbalisté Zbrojovky zatím tápou. Paniku si zakázali

Brno

Čtrnácté místo brněnských fotbalistů v podzimní ligové tabulce je mnohem méně, než po příchodu kouče Svatopluka Habance a vzhledem k avizovanému zatraktivnění hry doufali. Vedení Zbrojovky však nepropadá malomyslnosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Brna Svatopluk Habanec.

Článek

„Jakoukoli paniku jsme si zakázali, byť víme, že nás nečeká snadné jaro. Uvědomujeme si, že cesta, po níž jsme se vydali, a kterou provázejí i změny ve struktuře klubu, je trnitá. Riziko, že nebudeme hned úspěšní, existovalo. Hodláme přes zimu zapracovat na mentální odolnosti mužstva, budeme ji potřebovat," tvrdí majitel brněnského klubu Václav Bartoněk.

Trenér Svatopluk Habanec uznává, že patnáct bodů ze šestnácti podzimních kol je hrozně málo. „Devět remíz v tříbodovém systému je příliš. Na druhou stranu nás dělí pouhé tři bodíky od osmé příčky," našel pozitivum. „V tom, co jsme načali, budeme rozhodně pokračovat. Chceme být čím dál víc fotbaloví. Já určitě nebudu kluky učit odkopávat balóny na tribunu nebo jen nějak ukopávat výsledky," ujistil.

Hned po skončení podzimu se Zbrojovka rozloučila se stoperem Jovanovičem a záložníky Paškem, Vávrou a Lackem. „S nimi bychom se dál neposunuli," zdůvodnil to Habanec. Do zimní přípravy se naopak zapojí uzdravující se Litsingi. „Má do tréninku velikou chuť, ale pokud by se neměl prosadit do užšího kádru, asi bychom ho vrátili Spartě," uvažuje Bartoněk.

Posily loví i v Německu

Brňané plánují mužstvo posílit. Po Nigerijci Olasunkanmim z Prešova touží přivést ještě minimálně stopera a dva fotbalisty na kraje hřiště. „Jednáme takřka pořád. Středního obránce máme vyhlédnutého ve druhé německé bundeslize. Je to podobný typ jako slávista Deli," prozradil Bartoněk. „Chystáme se oslovit Spartu i Slavii, mají řadu výborných hráčů, které však na jaře nebudou potřebovat," domnívá se.

Bartoněk prozatím nechce spekulovat na téma odchodu desetigólového podzimního kanonýra Michala Škody. Hovoří se zejména o zájmu polských klubů. „Žádnou oficiální nabídku jsme prozatím nedostali. Až nějaká přijde, teprve potom se o tom můžeme bavit," tvrdí.

Až se fotbalisté Zbrojovky po dovolené znovu sejdou v prvním týdnu nového roku, přijde na řadu pečlivé převážení. „Na to jsem pedant. Neodpustím klukům ani deko. Za každých deset dekagramů, které budou mít navíc, jim budu účtovat tisícovku," prozradil Habanec.

Reklama

Související témata: