Hlavní obsah

Na rotopedu jsem objel zeměkouli, říká plzeňský smolař. Teď už zase trénuje

Praha

Dávám ti zelenou, můžeš trénovat. Na tuhle větu čekal Václav Pilař téměř dva roky. Když mu ji před týdnem doktor Boenisch na klinice v Augsburgu sděloval, byl fotbalový záložník Plzně naměkko. Hlavou mu proběhl příběh posledních pěti let, v nichž ho fotbalový bůh tvrdě zkouší. S levým kolenem promarodil celkem přes tři roky. Teď Pilař prožívá chvíle štěstí, se spoluhráči z Viktorie se zase prohání po trávníku.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Václav Pilař po zranění začal s tréninkem.

Článek
Fotogalerie

Jaké to je, mít po téměř dvou letech u nohy míč?

Byla to strašně dlouhá doba. Nechci, aby to vyznělo namyšleně, ale víc mi dělá problémy pohyb než balón. V noze to pořád je, to je příjemné zjištění.

Pouští vás hlava i do soubojů?

Mám výhodu, že jsem to dřív zkoušel i přes bolet. Takže hlava mě nebrzdí. Blok, nejít do souboje, nemám. Klidně, ať mě někdo na tréninku přepálí. Já jsem šťastný, že můžu být zase s kluky na hřišti.

Termín návratu se stále prodlužoval, naději střídal zmar. Prožíval jste uvnitř muka?

Když člověk vidí, že se to nikam neposouvá, je z toho špatný. Nejhorší moment byl, když jsem to poprvé zkusil po velké operaci předloni na podzim. Druhý den jsem se probudil, koleno nateklé. Bylo to frustrující.

Ale zatnul jste zuby.

Marodil jsem přes rok už předtím ve Wolfsburgu, jen tak mě něco nerozhází. Zkoušel jsem všechno možné, abych se co nejdřív dal do kupy. I čínskou medicínu. Dřel jsem na rotopedu, každý den neskutečný dávky. Jezdím nadále, přestože se mi o rotopedu už zdá. Když to sečtu, myslím, že jsem na něm za ty měsíce objel zeměkouli.

Byla chvíle, kdy jste to chtěl zabalit?

Jsem šťastná povaha, život vnímám pozitivně. Lidé se mě ptali, co budu dělat, pokud se koleno neuzdraví. Odpovídal jsem: budu hrát fotbal. Nechci si připouštět jiný scénář. Doufám, že se mi to vyplní. Ale přiznávám, měl jsem krizové chvíle. Hodně mě držela rodina, manželka se synkem Jakubem.

Doma jste na trable zapomněl?

Kolikrát to se mnou bylo peklo, byl jsem mrzutej. Doma jsem ale dokázal přepnout, věnoval jsem se jiným činnostem. Ale i Kuba přesně ví, kde mě koleno přesně bolelo.(směje se)

Je ve hře návrat během jara?

Nechci nad tím přemýšlet, je brzy. Zatím jsem absolvoval pár tréninků. Raduju se, že můžu běhat s míčem po trávníku, zahrát si s kluky bago. Pro ně je to všední věc, pro mě zázrak.

Chodil jste se dívat na zápasy Viktorky, nebo to pro vás bylo bolavé?

V Plzni chodím pravidelně. Někdy jsem si ale připadal divně. Fanoušci vyzvídali, kdy budu zase hrát, jenže já neměl odpověď. V duchu jsem si říkal, že bych chtěl hned... Zavrhnul jsem ale dlouhé trasy na venkovní stadióny, kolenu nedělaly dobře.

Na pátečním zápase Plzně v Hradci Králové nejspíš chybět nebudete, pocházíte z nedalekého Převýšova. Jaký je váš tip na výsledek?

Budu tam, stoprocentně. Máme nové trenéry, věřím, že se bude dařit. Hradec se na takové zápasy umí připravit, ale Viktorka je lídr, jednoznačně chceme tři body.

ZDRAVOTNÍ PATÁLIE
červenec 2008
přetržený křížový vaz v levém koleně
pauza: 6 měsíců
srpen 2012
přetržený křížový vaz v levém koleně
pauza: 14 měsíců
sezóna 2013/2014
natržené vazy v kotníku, problémy s kolenem
pauza: 3 měsíce
červenec 2015
poškozená chrupavka v levém koleně
pauza: 21 měsíců

Reklama

Související témata: